DOBRO JE ZNATI

Na kojoj temperaturi piti pivo

  Pivske raznolije         P. N.         19.07.2023.
Na kojoj temperaturi piti pivo

Sintagma „hladno pivo“ opće je prihvaćena fraza za opuštajući užitak u omiljenom napitku, a naročito je frekventna ovih vrućih ljetnih dana. No, što to znači hladno pivo, koliko hladno treba biti da biste istinski uživali. Odmah da raščistimo – nipošto jako hladno, jer na niskim temperaturama ne rade osjetni pupoljci i nećete moći osjetiti mirise i arome bez kojih nema uživanja u pivu.

Osim fraze mrzla piva pivopije dodatno zbunjuju ugostitelji koji svoje točionike namjeste oko nule i toče korporacijske bućkuriše bez okusa i mirisa, tek s nešto malo boje tako hladne da vam trnu zubi, a sjetit ćete se da neki brendovi nose na deklaracijama i termometar koji se pokaže ako je pivo ohlađeno na određenu temperaturu, obično jako nisku.

Razumijemo proizvođače lošeg piva – njima je u interesu da pivo bude tako hladno da sse ne primijeti da zapravo i nemaju neki okus i miris, ali ne razumijemo pivopije, jer on i bi u svom pivu trebali uživati, a ako je prehladno, od užitka nema ništa.

Pronašli smo jedan članak koji nudi solidan pregled preporučenih temperatura za različite vrste piva, jer ne piju se sva piva jednako hladna. Uostalom, evo:

Sada jedno fino hladno pivo. Sjajno! Ali, čekaj malo: što zapravo znači hladno pivo? Ako želite u potpunosti uživati ​​u mirisima i okusima, pivo ne biste smjeli piti ledeno, kako vam to globalne marke zvučnih imena često preporučuju. Ali koja je temperatura piva prava? retorički se pita njemački portal Beerwulf.

Na kojoj temperaturi pivo treba biti? Sve ovisi o pivu! Pilsner, primjerice, svoj puni okus razvija tek na oko 6 stupnjeva, kod ostalih vrsta piva je to i više. Dakle, ne postoji općeniti odgovor na pitanje "Koliko hladno pivo mora biti?" ili "Koju temperaturu treba imati pivo?".

Puna aroma Tripela, IPA-e i Stouta. Za teže vrste piva, poput triple ili IPA, optimalna temperatura piva treba biti viša. Kasteel Tripel, na primjer, ima najbolji okus na oko 8 stupnjeva.

Neke vrste piva u potpunosti razviju svoj okus tek na 12-14 stupnjeva Celzija. Ova kategorija uključuje tamna piva kao što su stout ili quadruple. Ako pijete ova piva hladna iz hladnjaka, nedostaje vam puna aroma. Baš kao kad biste Wagyu govedinu stavili u fritezu ili Ferrarijem išli u shopping u starom gradu Regensburga. Naravno da se to ne radi! "Koliko hladno pivo mora biti?" zapravo je pogrešno pitanje. Jer "hladno" nije uvijek optimalna temperatura za pijenje piva.

Zašto je temperatura toliko važna? Ako je pivo prehladno, ostaje zatvoreno - to znači da se arome ne mogu razviti. Egzotično hmeljena IPA ne može širiti nikakav miris na temperaturama oko nula stupnjeva. Ako pak pustite da se takvo pivo polako zagrijava, vrlo brzo ćete primijetiti kako se arome postupno oslobađaju.

Osim toga, tsunami ledeno hladnog piva preplavljuje i okusne pupoljke jezika. Oni gotovo padnu u stanje šoka i zbog toga ne funkcioniraju kako treba.

Koja je prava temperatura za konzumaciju piva? Odgovor je kompliciran koliko i jednostavan: svako je pivo drugačije. Dakle, svako pivo ima svoju individualnu idealnu temperaturu za piće. Iz tog razloga mnogi pivari preporučuju temperaturu na kojoj njihovo pivo dolazi na svoje.

U pravilu, kao smjernicu možete koristiti sadržaj alkohola, koji je obično dobar vodič.

Jednostavno izjednačite sadržaj alkohola s temperaturom, ali bolje je zaokružiti na više nego na niže.

Primjer: Za pivo sa 6,5% alkohola idealna temperatura za piće je oko 7 do 8 stupnjeva.

Piti s termometrom? Ovaj savjet zvuči dobro, ali kome bi palo na pamet da toplomjerom mjeri temperaturu piva prije nego otpije prvi gutljaj. To, naravno, nije ni potrebno, jer temperatura ne mora biti apotekarski precizna, a frižideri se mogu prilično točno regulirati.

Zdrav razum tu pomaže. Većina hladnjaka ima temperaturu između 3 i 5 stupnjeva. U nižim krajevima obično je malo svježije. Temperatura je također niža u stražnjem dijelu, prema rashladnoj jedinici. Stoga je bolje pohraniti lager u gornjem dijelu, a ne preblizu rashladne jedinice. Priprema za optimalnu temperaturu piva stoga logično počinje u hladnjaku.

Piva s većim udjelom alkohola, teška piva s 10 i više posto alkohola možete držati i u hladnjaku, no najbolje ih je izvaditi pola sata prije ispijanja i pustiti da se malo ugriju. U idealnom slučaju, jednostavno ih spremite u špajzu.

Napravite usporedni test optimalne temperature piva. Ako svjesno pazite na pravu temperaturu, brzo ćete razviti osjećaj za nju. Sa sljedećim testom možete izravno osjetiti razliku:

Otvorite dvije boce piva istog okusa, revimo tipa IPA. Jedna boca neka bude ledena, druga temperature oko 6-7 stupnjeva. Ulijte oboje u čašu i pomirišite i primijetit ćete: hladno pivo je gotovo bez mirisa, dok toplije odiše aromama tropskog voća.

Ako imate samo jednu čašu, ulijte hladno pivo i polako ga zagrijavajte rukama. Primjećujete kako se mirisni buket razvija s vremenom.

Za one koji žele znati više:

Više hladnoće, manje okusa

Tagovi

Pivo   temperatura   hladno   mrzlo  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće