Na braniku slobodne riječi

  Pivske raznolije         P. N.         29.10.2022.
Na braniku slobodne riječi

Češka pivovara Bernard nikad nije znala držati jezik za zubima. Ili nije htjela, Puno je puta digla svoj glas u obranu onih kojima su narušena prava i to je postalo prepoznatljiv dio njezine slike u javnosti. Sada je pokrenula kampanju kojom ukazuje na ograničenja slobode govora na socijalnim mrežama.

Kampanja se doduše tiče uglavnom rastuće političke cenzure na Facebooku i Twitteru, ali se odnosi i na niz poteza vlade premijera Petra Fiale, koji ugrožavaju slobodu i demokraciju u Češkoj Republici (kao primjere pivovara navodi nezakonito gašenje pojedinih web stranica na zahtjev vlade, ponašanje u medijima kontroverznog povjerenika vlade za promidžbu, potajice pripremani zakon protiv takozvanih dezinformacija pod ministrom unutrašnjih poslova Vitom Rakušanom, o čemu nisu dovoljno znali ni vladini koalicijski partneri, itd.), javljaju ovih dana češki mediji.

Ova Bernardova reklamna kampanja nastala je u suradnji s Društvom za obranu slobode govora (SOSP), a upozorava na brisanje objava i blokiranje računa na velikim socijalnim mrežama. Ovom akcijom SOSP se nadovezuje na peticiju Stop cenzuri u kojoj je nedavno prikupljeno više od 25 tisuća potpisa, koji su predani zakonodavcu, dakle parlamentarnim tijelima, a u prosincu kreće javna rasprava. Ta će se kampanja provoditi u pivnicama u kojima se toči pivo Bernard, u koje je već razaslan kontingent pivskih podmetača s otisnutim stvarnim motivima blokade računa ili brisanja objava na socijalnim mrežama. Jedan od primjera je i priložena ilustracija – blokiran je račun korisnika koji je podijelio dotičnu fotografiju Winstona Churchilla. A tekst na podmetaču kaže: Znate li tko je bio Churchill? Pan (gospodin) za dijeljenje čije fotke dobijete ban.

„Sjećam se vremena nakon revolucije, devedesetih godina, kada je kod nas zavladala istinska sloboda, sloboda nazora. Nikome nije padalo niti na pamet da si dopusti da neko gledište proglasi konspirativnim ili dezinformativnim samo zato što se ne uklapa u njegovo viđenje svijeta. Danas vlada potpuno drugačija atmosfera, kad se upravo počelo događati naprosto masovno,“ izjavio je vlasnik pivovare Stanislav Bernard, koji je ujedno i član savjeta SOSP-a.

Stanislava Bernarda već dugo, praktično od trenutka kada je prije tri desetljeća krenuo u pjenušavi biznis, bije glas nepokolebljivog borca za pravdu, te se pivovara svojim poslovično duhovitim i žestokim reklamnim kampanjama, uglavnom putem jumbo plakata, obraćala javnosti kad god je bilo povrijeđeno nečije pravo, od brutalnosti policije na techno koncertu, do cenzure u medijima. Pivovara Bernard reagirala je i kad je zbog dolaska pape u Češku paraliziran promet, i kad je trebalo upozoriti na pomamu za plastičnom ambalažom piva, i kad je trebalo reći ne masovnom industrijskom pivu, to jest korporacijskim bućkurišima, kad je predsjedniku Klausu valjalo u brk skresati da je amnestiranje sedam tisuća zločinaca loša odluka ili kad se širila paranoja od takozvanog smaka svijeta. Bernard se ne libi ni političke nekorektnosti, pa su njegove reklame psi čuvari javnog morala znali proglasiti seksističkim i rasističkim, ali Standa Berrnard za to ne haje, već je, što bi rekao Balašević tako divno terao po svom, nimalo se ne bojeći za posao, jer njegovo pivo je svojom kvalitetom uvijek lako pronalazilo put do žednog potrošačkog grla. Zapravo, možda je baš suprotno – možda je djelić popularnosti piva Bernard donijela i ta beskompromisna postojanost gazde u pitanjima pravednosti.

Za one koji žele znati više:

Amnestija po Bernardu

Danas u plastici, sutra u vrećici

S Bernardom nema smaka svijeta

Novinari, pivo je na vašoj strani

Papa dočekan pivskom reklamom

Na straži protiv europivaNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće