BRUXELESS

Muzej Svijet belgijskog piva

  Belgija         P. N.         30.12.2023.
Muzej Svijet belgijskog piva

Belgija je pivska velesila i njezino je pivo jedino uvršteno na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine, ali ipak do sada nije imala reprezentativni pivski muzej. Muzej Belgijski svijeta piva otvoren je ove jeseni nakon godina priprema i odgađanja u obnovljenoj povijesnoj zgradi nekadašnje burze i to je sada obavezno mjesto za posjet za svakog pravog pivopiju.

Na ulazu posjetitelje dočekuje golema zlatna statua bradatog kralja Gambrinusa, koji sjedi na velikoj bačvi, u kojoj se projicira animirana verzija priče o tome kako je stvarni brabantski vojvoda Jan Primus postao mitski zaštitnik pivara Gambrinus.

Povijest belgijskog piva od srednjeg vijeka do danas ispričana je ovdje jednostavno i veoma živopisno pomoću videoinstalacija i interaktivnih panoa, bez staklenih vitrina i drugih klasičnih muzejskih rješenja. Takav pristup jako hvali belgijski stručnjak za pivo Luc de Raedemaeker, koji kaže: “Sjajno je što konačno imamo muzej koji će ljudima pokazati koliko bogatu kulturu piva imamo u Belgiji. Njegova povijest, stilovi piva, kako proizvodimo pivo, kako ga poslužujemo, kako ga pijemo i kako živimo s njim.“

“Ovo je namijenjeno normalnim turistima koji vole pivo i žele učiti o njemu. Nije usmjereno na stručnjake, već na javnost. Odmah smo imali kritičare koji kažu da je postav previše jednostavan. Ne slažem se s tim. Ovaj muzej je zamišljen da se dopadne upravo onima kojima se treba dopasti.“

U novom muzeju doista možete vidjeti kako nastaje pivo. A povrh toga, na dva kata možete upoznati sve posebne belgijske vrste piva, poput lambica, saisona ili flamanskog crvenog. A tu je i izložba tipičnih belgijskih čaša za pivo.

Svaka belgijska pivovara i svako belgijsko pivo ima svoju tipičnu čašu, bilo da je u obliku pehara na visokoj nozi, bilo da je to klasična pinta s rubom, glinena posuda ili čaša sa žljebovima za ruku, koja se koristi za pravi belgijski lambic.

U Belgiji postoji više od 400 pivovara koje proizvode više od 1600 različitih piva. Ovdje su uglavnom izložena velika piva, što muzeju zamjeraju ljubitelji i proizvođač craft piva. Ne sviđa se to, primjerice, ni Jean-Pierreu Van Royu, vlasniku pivovare Cantillon u Bruxellesu, prema kojemu je muzej više komercijalno poduzeće nego izložba tradicionalne belgijske kulture piva. “To nije vezano uz kulturnu baštinu koju predstavlja naš lambic. To je prezentacija velikih pivovara s idejom zarade", kaže on.

No ostali mještani nisu toliko kritični. Njima se muzej jako sviđa.

Na kraju izložbe posjetiteljima su na raspolaganju virtualni barmeni koji će vas savjetovati pri odabiru najboljeg piva za vas.  

Na kraju obilaska ostaje da se popnemo na krovnu terasu, odakle se pruža prekrasan pogled na Bruxelles. Tamo ćete pronaći bar u kojem, nakon preuzimanja koda s ulaznice, možete popiti pivo koje vam preporuči virtualni barmen na katu ispod.

Tagovi

Pivo   Bruxeless   Belgija   muzej   Gambrinus  


Najnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće