Pivnica.net
Banner

Srbija

Muzej piva u Čelarevu

P.N.   |   01.04.2009.     6018

Muzej piva u Čelarevu
Muzej piva, koji je krajem prošle godine u Čelarevu otvorila kompanija Carlsberg Srbija, sve je posjećeniji, kaže Tanjugova vijest, koju prenosi portal Pivo Srbija. Muzej, koji svojim brojnim eksponatima podsjeća kako u Čelarevu počelo proizvoditi pivo i kako razvijala jedna od najpoznatijih pivovara u Srbiji, svakog petka otvoren je za radnike pivovare, kao i one koji su nekada radili u ovoj firmi, koja je već pet godina u sastavu danske kompanije Carlsberg.
 Inače, kako piše Poslovni magazin, generalni direktor Carlsberg Srbije Aleksandar Radosavljević izjavio je da Carlsberg od svog dolaska u Srbiju prije pet godina planira otvoriti muzej, te da je ideja potekla ravno iz Kopenhagena, gdje je Carlsbergov muzej značajna turistička atrakcija. U njemu se nalaze brojni izlošci koji svjedoče o tome kako od male radionice piva nastao internacionalni gigant kakva je današnja kompanija Carlsberg.
Pivovara Čelarevo shodno svojoj matičnoj kući ima zadatak da ispriča sličnu priču, te je stoga 116 godina nakon osnivanja pivovare otvoren mali centar za posjetitelje - Muzej koji je posvećen osnivaču pivovare poznatom veleposjedniku Lazaru Dunđerskom, stoji na web stranici srpskog Carlsberga. Jedan od ekspponata je i bova Dunđerskog piva, prvog zlatnog soka kuhanog u pivovari.
Muzej spaja tradicionalno i moderno, uvodeći posjetitelja u priču o prvom pivu skuhanom u ovoj tvornici, o tome kako su i se dopremali sastojci potrebni za proizvodnju, a zatim i kako se skladištilo i čuvalo pivo. Muzej ima i dućan u kojem posjetitelji mogu kupiti majice, kape i druge predmete sa znakom pivovare Čelarevo.
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Srbija