OTOK U PROBLEMIMA

Mrka kapa za britanske craft pivovare

  Velika Britanija         P. N.         22.04.2024.
Mrka kapa za britanske craft pivovare

Britanske craft pivovare su u velikoj nevolji, opterećene padom prodaje i rastom kamatnih stopa, pišu mediji na Otoku. Rastući troškovi i manja potražnja za pivom doveli su do porasta broja stečajeva malih craft pivovara u Ujedinjenom Kraljevstvu na 52 prošle godine, u usporedbi sa samo 35 godinu prije. Najviše su ugrožene male pivovare, a rast troškova i pad prodaje idu ruku pod ruku s padom prometa u pubovima.

Mnogi craft britanski pivari bili su prisiljeni oslanjati na zaduživanje kako bi financirali opremu, sirovine a u nekim slučajevima i operativne troškove. Istraživanje koje je proveo Price Bailey kaže da rastuće kamatne stope i rezovi u paketu energetske potpore znače da više pivara ne plaćaju zajmove, što ih dovodi u stečaj. Godine 2022. u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je 1779 malih ili craft pivovara. Informaciju je prenio portal The Guardian.

"Mnoge od tih tvrtki računale su na to da će kamatne stope ostati niske, ali kako su skočile, mnoge od njih nisu u mogućnosti servisirati svoje zajmove", potvrđuje Matt Howard, voditelj stečaja i naplate dugova u Price Baileyu. Što dulje stope ostanu na sadašnjoj razini, kaže on, to će više pivovara vjerojatno ići u minus. Kako stope rastu, banke vrše pritisak na poduzeća da vrate glavnicu i kamate na kredite. Pokazalo se da je to bio posljednji čavao u lijes za mnoge, posebice male pivovare.

Ujedno, problemima craft pivovara pridonijela je i činjenica da se proizvodnja još nije oporavila od pandemije. Izvješće Nezavisne udruge pivara (SIBA) pokazalo je da je prosječna godišnja proizvodnja za 2022. bila za čak 11 posto niža nego 2019. Potražnja za pivom također se smanjila, uglavnom zbog krize troškova života.

SIBA je rekla da više od petine potrošača nije posjetilo pub u posljednjih 12 mjeseci, pri čemu je i ukupni broj pivopija značajno pao. Broj zatvorenih pubova u Britaniji dosegnuo je rekordne brojke prošle godine, ukupno 769 tvrtki moralo se zatvoriti. Međutim, 2022. bilo ih je nešto više od pet stotina. "Pubovi su manje voljni riskirati s novim pivom ako potražnja potrošača i dalje bude neizvjesna", objašnjava Howard.

Rob Fink, osnivač i izvršni direktor neovisne bezalkoholne pivovare Big Drop, kaže da je procvat u industriji otežao dolazak piva malih pivovara na police. "Neovisni sektor sada očajnički traži načine kako napredovati", dodaje. Prema njegovim riječima, veće pivovare sve više prelaze u sektor craft piva, bilo razvojem vlastitih proizvoda ili akvizicijom manjih brendova. “To znači da supermarketi posvećuju manje prostora na policama manjim, često skupljim robnim markama, posebno u ovoj ekonomskoj klimi”, zaključuje poduzetnik, a prenosi The Guardian.

Foto Mato PejićNajnovije iz kategorije Velika Britanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće