Može li jedno argentinsko?

  Pivo i sport         P. N.         10.12.2022.
Može li jedno argentinsko?

O pivu i svjetskom prvenstvu u nogometu već je rečeno sve, pa znamo da pivopijama na licu mjesta nije baš lako. Ipak, ne sumnjamo da se svatko snašao i da nema žednih. Zato nam je zanimljivije jedno drugo pitanje – jeste li pomislili na pivo nakon jučerašnjih pobjeda Hrvatske i Argentine, koja nam je sljedeći protivnik. Jeste li pomislili na argentinsko pivo, i znate li uopće neko?

Južnu Ameriku svakako ne doživljavate kao pivsku silu i to uglavnom s pravom, ali ona u tom smislu nipošto nije zanemariva. Na tom se kontinentu naime nalazi treći svjetski proizvođač piva – Brazil s produkcijom od 151,9 milijuna hektolitara godišnje, Kolumbija se s proizvodnjom od 23,5 milijuna hektolitara nalazi na 13. mjestu ljestvice najvećih proizvođača piva, a i naša Argentina je s respektabilnih 15 milijuna hektolitara među 30 najvećih.

Argentina se potrošnjom od 33 litre piva po glavi stanovnika godišnje ne nalazi u vrhu liste najvećih pivopija, kamo recimo svakako spadaju Hrvati s preko 80 litara per capita, ali nisu ni liliputanci, jer je ta potrošnja otprilike na razini Francuske i Italije. To što je pivo u Argentini poprilično popularno valja u dob roj mjeri zahvaliti masovnom iseljavanju Nijemaca u katoličku Argentinu nakon 1871. godine, pa deset godina kasnije na popisu stanovništva Nijemci po brojnosti predstavljaju četvrtu etničku skupinu u zemlji. Oni su dakako osnovali i prve pivovare, koje odreda nose njemačka imena.

Danas argentinskim tržištem piva dominira  kompanija AB InBev i inače sv jetski broj 1, s tržišnim udjelom od 65% tržišta, te s brendovima kao što su Quilmes, Brahma, Budweiser, Corona i Stella Artois. Druga najveća pivovara je Compañía de las Cervecerías Unidas s 33% udjela, koja proizvodi Heineken, Schneider, Imperial i Isenbeck. Najprodavanije marke piva u Argentini su Brahma, Quilmes, Schneider i Imperial.[3]

Cerverceria Bieckert prva je argentinska pivovara. Emilio Bieckert (1837.-1913.) podrijetlom je bio Alzašanin  (granično područje između Njemačke i Francuske, obje zemlje s jakom pivskom tradicijom). Povijesne fotografije pokazuju da je prodavao pivo Bock, jako pivo koje su razvili samostani u Bavarskoj, i Pilsner, svjetlije pivo češkog porijekla. Compañía de las Cervecerías Unidas kupila je ovu pivovaru 2008. godine.

Quilmes je argentinska pivovara koju je 1888. u Quilmesu, u provinciji Buenos Aires, osnovao Otto Bemberg, njemački imigrant ranih 1880-ih. Do 1920-ih to je bilo kultno argentinsko pivo. Quilmes je 1993. bio najveći proizvođač piva u Argentini.

Godine 2002. brazilska tvrtka Ambev kupila je 37,5% Quilmesa. Kasnije je Ambev postao dio InBeva i na kraju Anheuser-Busch InBeva (AB InBev).

Od početka 21. stoljeća u Argentini je došlo do značajnog procvata zanatskog pivarstva. Gorine 2019. u Argentini je bilo čak 4000 craft pivovara. Neke od najpoznatijih argentinskih craft pivovara vuku korijene iz vala doseljavanja Nijemaca i Švicaraca u južne pokrajine Río Negro i Neuquén u kasnom 19. i ranom 20. stoljeću. Najveći breoj craft pivovara nalazi se u gradu Bariloche.

Za one koji žele znati više:

Sad ga vidiš. sad ga ne vidiš

Pivo iz Anda

Tagovi

Pivo   Argentina   Quilmes  


Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće