Pivnica.net
Banner

Pivomanija

Monografija Pivovare Daruvar

Goran Gazdek   |   10.03.2022.     815

Monografija Pivovare Daruvar

Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina nova je knjiga Mate Pejića, koji nas vještinom iskusnog pripovjedača, prepoznatljivog stila, snažnog autorskog pečata i vrsnog poznavatelja materije vodi kroz uzbudljiv život pivovare. Piše Goran Gazdek u novoj Pivomaniji.

Gastronomski serijal recepata, slaganja piva uz hranu i kuhanja s pivom nakratko prekidam zbog važne vijesti za svekoliki pivski svijet koja se ovdje naprosto mora zabilježiti. Nevelika hrvatska biblioteka ukoričenog štiva o piva početkom godine obogaćena je knjigom Mate Pejića „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“.

Prema meni dostupnim podacima u Hrvatskoj smo do sada imali tek jednu knjigu posvećenu nekoj industrijskoj pivovari, objavljenu 2015. godine: „Karlovačka pivovara i radni vijek jednog pivara“, Ljudevita Mejaškog. Piscu je pivovara bilo jedino radno mjesto u životu, tamo je prošao sve proizvodne procese, a u mirovinu otišao kao direktor pa ju predstavlja iznutra, kao neposredni protagonista. Na kraju, najveći dio posvetio je vremenu u kojem je radio što će reći da je pisana subjektivno, kao neka vrsta memoara. Mato pivovaru u Daruvaru promatra sa strane - kao novinar koji četrdeset godina prati njezin rad; kao stanovnik grada kojem je pivovara simbol i jedan od stupova razvoja; kao prijatelj mnogih što u pivovari zarađuju za život i napose kao konzument dobrog piva. Autor je mnogih tekstove o prošlosti i sadašnjosti daruvarske tvornice piva u brojnim novinama i magazinima, uredio je mnoge emisije lokalnog radija na tu temu, posvetio joj nekoliko poglavlja u knjigama koje je do sada napisao, a uređuje i portal Pivnica.net na čijim je stranicama daruvarska pivovara česti gost.

Knjiga-monografija „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“ praktičnog je formata, tvrdih korica i luksuzne opreme. Na 230 stranica donosi nas nam povijesni pregled tvornice od osnutka do danas ilustriran brojnim fotografijama, dokumentima i artefaktima.   Sve je garnirano zanimljivostima i galerijama pivskih etiketa, čaša i krigli, suvenira i memorabilija.

Nizom kratkih priča knjiga nas vodi tvorničkim pogonima i uzbudljivom sponom grada i tvornice. Čitamo o glazbenom sastavu Gambrinus, pivovarskoj pivnici, izložbama, knjigama, žetvenim svečanostima češke manjine, pivskim brendovima, reklami i turističkoj ponudi, sportu i kulturnim projekatima, a tu su i posebna poglavlja o Danima Staročeškog piva i Danu nezavisnosti.

Knjigu je grafički uredila Vlatka Daněk i tehnički realizator je Željko Podsednik.

Pivovaru je 1840. godine za potrebe svoga vlastelinstva osnovao Izidor Janković, potomak grofovske obitelji osnivača modernog Daruvara. Najstarija je u Hrvatskoj, nalazi se na istom mjestu, u strogom središtu grada. Mato nas vještinom iskusnog pripovjedača, prepoznatljivog stila, snažnog autorskog pečata i vrsnog poznavatelja materije vodi kroz uzbudljiv život pivovare s kojom proživljavamo sve njene uspone i padove u tih 180 godina. Njegove rečenice teku našim mislima kao gutljaj dobrog piva našim nepcima.

Prenosimo iz dvotjednika Agroglas broj 542 od 9. ožujka 2022.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivomanija