Monografija Pivovare Daruvar

  Pivomanija         Goran Gazdek         10.03.2022.
Monografija Pivovare Daruvar

Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina nova je knjiga Mate Pejića, koji nas vještinom iskusnog pripovjedača, prepoznatljivog stila, snažnog autorskog pečata i vrsnog poznavatelja materije vodi kroz uzbudljiv život pivovare. Piše Goran Gazdek u novoj Pivomaniji.

Gastronomski serijal recepata, slaganja piva uz hranu i kuhanja s pivom nakratko prekidam zbog važne vijesti za svekoliki pivski svijet koja se ovdje naprosto mora zabilježiti. Nevelika hrvatska biblioteka ukoričenog štiva o piva početkom godine obogaćena je knjigom Mate Pejića „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“.

Prema meni dostupnim podacima u Hrvatskoj smo do sada imali tek jednu knjigu posvećenu nekoj industrijskoj pivovari, objavljenu 2015. godine: „Karlovačka pivovara i radni vijek jednog pivara“, Ljudevita Mejaškog. Piscu je pivovara bilo jedino radno mjesto u životu, tamo je prošao sve proizvodne procese, a u mirovinu otišao kao direktor pa ju predstavlja iznutra, kao neposredni protagonista. Na kraju, najveći dio posvetio je vremenu u kojem je radio što će reći da je pisana subjektivno, kao neka vrsta memoara. Mato pivovaru u Daruvaru promatra sa strane - kao novinar koji četrdeset godina prati njezin rad; kao stanovnik grada kojem je pivovara simbol i jedan od stupova razvoja; kao prijatelj mnogih što u pivovari zarađuju za život i napose kao konzument dobrog piva. Autor je mnogih tekstove o prošlosti i sadašnjosti daruvarske tvornice piva u brojnim novinama i magazinima, uredio je mnoge emisije lokalnog radija na tu temu, posvetio joj nekoliko poglavlja u knjigama koje je do sada napisao, a uređuje i portal Pivnica.net na čijim je stranicama daruvarska pivovara česti gost.

Knjiga-monografija „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“ praktičnog je formata, tvrdih korica i luksuzne opreme. Na 230 stranica donosi nas nam povijesni pregled tvornice od osnutka do danas ilustriran brojnim fotografijama, dokumentima i artefaktima.   Sve je garnirano zanimljivostima i galerijama pivskih etiketa, čaša i krigli, suvenira i memorabilija.

Nizom kratkih priča knjiga nas vodi tvorničkim pogonima i uzbudljivom sponom grada i tvornice. Čitamo o glazbenom sastavu Gambrinus, pivovarskoj pivnici, izložbama, knjigama, žetvenim svečanostima češke manjine, pivskim brendovima, reklami i turističkoj ponudi, sportu i kulturnim projekatima, a tu su i posebna poglavlja o Danima Staročeškog piva i Danu nezavisnosti.

Knjigu je grafički uredila Vlatka Daněk i tehnički realizator je Željko Podsednik.

Pivovaru je 1840. godine za potrebe svoga vlastelinstva osnovao Izidor Janković, potomak grofovske obitelji osnivača modernog Daruvara. Najstarija je u Hrvatskoj, nalazi se na istom mjestu, u strogom središtu grada. Mato nas vještinom iskusnog pripovjedača, prepoznatljivog stila, snažnog autorskog pečata i vrsnog poznavatelja materije vodi kroz uzbudljiv život pivovare s kojom proživljavamo sve njene uspone i padove u tih 180 godina. Njegove rečenice teku našim mislima kao gutljaj dobrog piva našim nepcima.

Prenosimo iz dvotjednika Agroglas broj 542 od 9. ožujka 2022.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivomanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće