PIVO KAO SREDSTVO U POLITIČKOJ BORBI

Moneta za potkusurivanje

  SAD         P. N.         14.04.2023.
Moneta za potkusurivanje

Bud Light, jedan od najpopularnijih brendova piva u Sjedinjenim Američkim Državama uhvaćen je u klinč između dva zaraćena fronta: Kada je transrodna influencerica Dylan Mulvaney najavila suradnju na promidžbi Bud Lighta to je izazvalo val bijesa među desničarskim obožavateljima Donalda Trumpa.

Poznata američka marka piva Bud Light uplela se u kulturni rat između liberala i konzervativaca u SAD-u. Zbog suradnje s transrodnom influencericom Dylan Mulvaney brend i tvrtka koja stoji iza njega, Anheuser-Busch Inbev, suočeni su s oštrim kritikama i pozivima na bojkot iz redova političke desnice. Trans osobe su osobe koje se ne identificiraju sa spolom koji im je dan rođenjem.

Influencerica Dylan Mulvaney početkom travnja na Instagramu je najavila suradnju s Bud Lightom i tamo reklamirala brend među svojih 1,8 milijuna pratitelja. To je izazvalo bijes među pristašama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bud Light jedna je od najpopularnijih marki piva u zemlji i čini se da će mu popularnost sada opasti. Ili ne?

Glazbenik Kid Rock objavio je na Twitteru odgovor u formi kratke snimke u kojoj puca iz puške u nekoliko limenki piva Bud Light, zatim proklinje marku piva i kompaniju, dajući i jednima i drugima srednji prst. Kid Rock jedan je od rijetkih istaknutih američkih umjetnika koji su otvoreno podržavali Trumpa tijekom njegova mandata. Pjevač je u svom spotu nosio i kapu s natpisom MAGA. Skraćenica je to za moto Trumpove kampanje Make America Great Again.

Istaknuta republikanka i gorljiva Trumpova sljedbenica Kari Lake, Arizona, napisala je na Twitteru da su njezini pristaše prezirali Bud Light u besplatnom baru za vrijeme kampanje. Ako se oslanjaš na „woke“, samo ćeš bankrotirati, napisala je i dodala: Tužno!

Izraz „woke“ znači nešto poput „biti budan“ i u početku se odnosio isključivo na rasnu diskriminaciju. Međutim, konzervativci u Sjedinjenim Državama sada ga koriste na pogrdan izraz, ističući da smatraju da djelovanje protiv raznih oblika diskriminacije ide predaleko. Na primjer, oni se bune zbog toga što djeca u školama uče o transseksualnosti.

Inače, za Bud Light nije nimalo neobično da surađuje s transrodnim osobama – ranije je znao u povodu povorki ponosa lansirati posebne edicije u limenkama i bocama u bojama duge.

Za one koji žele znati više:

Bud Light u bojama dugeNajnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće