Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Mnogima se upalila žarulja

Mato Pejić   |   17.07.2022.     779

Mnogima se upalila žarulja

Ako vam se, kad vidite neko djelo, recimo kakvu reklamu, jer o tome će ovdje biti riječi, učini da ste identičan uradak već ranije sreli, to najvjerojatnije nije nikakav deja vu, jer velika je šansa da isto takvo ili vrlo slično vizualno rješenje negdje već postoji. Da se i prije ovog autora nekom drugom upalila sijalica.

Stariji će se sjetiti nekadašnje urnebesne televizijske emisije Fore i Fazoni u kojoj je ingeniozni izumitelj Raša Popov izmišljao fenomenalne i iznimno korisne predmete široke primjene, kao što je, recimo, branokiš, sjajna naprava stvorena na bazi oponašanja krošnje drveta, koja ljude štiti od oborina, da bi mu na kraju njegove prezentacije izuma otkrili da takav predmet već postoji, i da se zove – kišobran.  

Čovjek sa idejom nije bilo tko/ to je čovjek i po, dobro znajte to pjevao je 1975. godine Marijan Kašaj u sjajnoj funk pjesmi Ivice Krajača i Vladimira Delača Ideja.

Ideja je ono bez čega nema originalnog rješenja (Pola uspjeha je, kažu, u ideji – tu se slažu...), no ne biste vjerovali koliko puta se desi da razni autori dođu na istu ideju. Ili...

Znaju to dobro i oni koji redovito prate našu stranicu. Prije sedam i pol godina na našoj smo Facebook stranici pokrenuli rubriku Pjenušavi duplići, koju smo nafilali sa sedamdesetak reklama za pivo koje se u (gotovo) istoj varijanti ili frapantno sličnoj varijaciji na temu pojavljuje dva ili čak više puta, a u međuvremenu smo sakupili još tridesetak primjera pivskih dvojčeka, koji čekaju na objavljivanje. „Blizanci su u svijetu likovne umjetnosti sve samo ne rijetki. A bez obzira na to kako do toga dolazi – da li dva autora u isto (ili različito) vrijeme dobiju istu ideju, da li se jedan ugleda na drugoga, posudi nečije djelo ili samo dobije inspiraciju, uvijek je sigurno jedno, a to su dvije stvari – užitak, zabava i smijeh. Evo kako to izgleda u čudesnom svijetu piva,“ zapisali smo u najavi te raskošne galerije.

Naišavši ovih dana na (još) jedan primjer žarulje ispunjene pivom, odlučili smo podsjetiti na taj fenomen, jer to sa žaruljom je valjda najviše puta ponovljen motiv, korišten je od reklama za konkretne pivske brandove, pa do općenitih ilustracija. Čak je i slavni Guinness posegnuo za tom idejom, a kako je ta pivovara poznata po svom crnom pivu (stoutu), onda njezina žarulja ne svijetli, nego – mrači.

Kad pogledate sve te primjere, sigurni smo da ćete se složiti da su te ideje, bilo da su izvorne, posuđene, prilagođene ili parafrazirane, sve odreda duhovite i zabavne. A to nipošto nije malo.

Za one koji žele znati više:

Biser plagiranja

Fenomenologija zakona Žuje

Građanin svijeta ni kriv ni dužan

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije