ALKOHOL I MLADI

Mladi sve ranije počinju piti

  Hrvatska         P. N.         25.02.2024.
Mladi sve ranije počinju piti

Bez obzira na to koliko volimo pivo i koliko se sami odgovorno ponašamo, nikad nije previše upozorenja na opasnosti od alkohola i poziva na umjerenu konzumaciju, koja nam jedina garantira da ćemo u pivu uživati dugo i rado. Ovih dana stručnjaci ukazuju na uočen veliki problem sve nižeg dobnog praga prekomjerne konzumacije piva kod mladih.

Ne samo da raste broj odraslih ovisnika o alkoholu, nego je primjetan trend opijanja u sve mlađoj dobi. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj u Hrvatskoj je 9% više maloljetničkog opijanja od razine EU-a. Maloljetničko alkoholiziranje problem je s kojim se sustav bori godinama, a poražavajuća statistika pokazatelj je da je potrebno uložiti još više napora u prevenciju, piše HRT na svojoj web stranici.

Zbog trovanja alkoholom prošle je godine hospitalizirano čak 76 maloljetnika. Najmlađi je imao samo 12 godina, a najviša izmjerena koncentracija alkohola u krvi bila je 4,2 promila.

- Godinama pratimo trendove gdje mladi u Hrvatskoj počinju sve ranije konzumirati alkoholna pića, dečki u 12 godini, cure u 13. Jedna promjena u svjetonazoru koja postmodernistički kaže svima probaj sve i probaj sada, rekao je Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara.

Prema podacima iz 2019. 45 posto 15-godišnjaka napilo se barem jednom mjesečno. Mladi Hrvati smjestili su nas na 5. mjesto neslavne liste koju predvode Danci.

- Nisu iznenađujući podaci, mi to već znamo i nekako podaci dosljedno pokazuju da imamo problem s konzumacijom alkohola mladih. I ono što je možda neki novitet koji se sad dogodio to je da su po prvi puta sad u zadnjih deset godina, djevojke konzumiraju alkohol isto kao dečki, s tim da dečki ne konzumiraju manje, istaknula je Martina Ferić, socijalni pedagog.

Poražavajući podaci rezultat su toga što je alkohol najprihvatljiviji oblik ovisnosti u društvu.

- Pijenje odraslih potiče pijenje mladih, nemojmo u hrvatskom društvu biti licemjerni i govoriti o pijenju mladih, a da izuzmemo nas odraslu generaciju od odgovornosti za to, ističe Zoričić, te dodaje da s mladima treba razgovarati i educirati ih.

- Treba im reći da imaju pravo da donesu odluku, ali prije nego donesu odluku da se informira o dobrim i lošim posljedicama uporabe nečega, kaže.

U Laboratoriju za prevencijska istraživanja godinama proučavaju i uzorke ponašanja kod mladih. Napominju da je eksperimentiranje s alkoholom dio adolescencije.

- Kad bi to pomaknuli na 14 ili na 16 godina napravili bi jako veliku stvar i ono što bi kao društvo mogli napraviti je da uložimo napore da to eksperimentiranje ili uzimanje povremeno, znači imanje iskustva zapravo ne pređe u redovito korištenje, kaže Ferić.

Preventivni programi postoje, ali je potrebno njihovo poboljšanje. Cilj Vladina akcijskog plana je smanjiti dostupnost alkohola maloljetnicima, ali i uvesti restrikcije u reklamiranju alkoholnih pića.

- Već sada se provode brojni preventivni programi kojima se osnažuju mladi, kojima se potiče samopoštovanje u populaciji mladih i kojima se uči zapravo o štetnosti konzumacije alkohola. Provode ih najčešće naše službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, rekla je Ivana Portolan Pajić. 

Stručnjaci napominju da Hrvatska ima dobar zakon, ali je potrebno više uložiti u njegovo provođenje jer je alkohol za maloljetnike i dalje lako dostupan.

Za one koji žele znati više:

Pivo ili duda, pitanje je sad

Tagovi

Pivo   mladi  


Najnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće