Ministarstvo smiješnog hoda

  Pivske raznolije         09.01.2023.
Ministarstvo smiješnog hoda

Skeč o Ministarstvu smiješnog hoda (Ministry of Silly Walks) iz serijala Leteći cirkus Montyja Pythona znaju svi, u to sigurno nema nikakve sumnje. No, jeste li znali da postoji i Međunarodni dan smiješnog hoda, koji je obilježen prekjučer, 7. siječnja. A kad to znate onda je potpuno normalno da reagiraju i pivari, pa da se pojavi i pripadajuće pivo.

Projekt je izmišljen u Češkoj (Mezinárodní den švihlé chůze), gdje se demonstracije smiješnog hoda organiziraju u Brnu i Ostravi još od 2012. godine, a akciju dvojca Adam Jandera i Dan Mašek primijetila je Holly Gilliam, kći Terryja Gilliama, te ih imenovala koordinatorim,a za svjetsku inicijativu.

The World is Walking Silly. Walk Silly with Us! To je ovogodišnji moto međunarodnog događaja, koji dakle ima i službenu potporu Monty Pythona, čijim je skečom inspiriran. Taj skeč iz ranih sedamdesetih (zapravo točno iz 1970. godine, iz prve epizode druge sezone serije) koji prikazuje život u Ministarstvu smiješnog hoda, ismijavajući birokratsku neučinkovitost i u kojem svojim budalastim bravurama briljira John Cleese, ima kultni status i oponašan je na bezbroj načina (na internetu možete kupiti i zidni sat koji umjesto kazaljki ima Cleesove noge). Silly Walks Day se održava svakog 7. siječnja pozivajući ljude da se pridruže u šetnjama s glupavim figurama. Nakon Češke projekt je ostvaren na Islandu, u Australiji, Brazilu, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD i drugim zemljama, među kojima je i Sjeverna Makedonija.

A Kanada ima odgovarajuće pivo – Silly Walks ESB (dakle, extra special bitter), sezonski je specijal – „biskvitni, sladni engleski ale“ dostupan u limenkama i kegovima, dakle točeni. Proizvodi ga pivovara Chronicle Brewing.

I to nije jedino pivo inspirirano šašavim skečom Montyja Pythona – američka pivovara Beer And Fire Brewery proizvodi pivo Ministry of Silly Walks u stilu english porter, dok druga američka pivovara, Ministry of Brewing iz Maltimorea kuha american wheat ale također naziva Silly Walks.

Za one koji žele znati više:

Monty Python Dead Parrot

Papa Benedikt XVI pronašao Sveti gral

It's...Monty Python's Holy Grail Ale!Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće