EU I POVRATNA AMBALAŽA

Milijarde boca idu u šrot?

  Njemačka         P. N.         07.06.2023.
Milijarde boca idu u šrot?

Sustav depozita, odnosno povrata pivskih boca u zadnje je vrijeme predmet mnogih rasprava, a o nekima, naročito onima u Češkoj i mi smo pisali. Prema prijedlogu nove regulative koji priprema Europska unija sistem će doživjet revolucionarnu promjenu, a u Njemačkoj u pivarskom sektoru zvone na uzbunu jer pivovare strahuju da će milijarde pivskih boca morati biti uništene.

„Moraju li se povratne pivske boce u Njemačkoj uništiti ako se provedu reformski prijedlozi Europske komisije za nova pravila o ambalaži?“, retorički je upitala Europska komisija u priopćenju za javnost. Na to upućuju izvještaji u medijima i izjave Njemačke udruge pivara, no Europska komisija to sada niječe, piše njemački internetski portal Münchner Merkur.

Naime, propis koji se priprema predviđa da određene informacije o pakiranju (etiketa i QR kod s podacima od čega je ambalaža proizvedena i u koji spremnik za otpad pripada) moraju biti trajno prisutni na boci, pa su to njemački pivari protumačili kao da moraju biti ugravirani u staklo, što bi značilo da sadašnje boce više ne mogu biti korištene, odnosno da će morati biti istopljene.

„Informacija o ambalaži morat će biti trajno prisutna, ali uklonjive papirnate naljepnice mogu ispuniti taj uvjet“, pojašnjava Komisija u novom priopćenju. Radi se samo o tome da potrošači mogu pročitati podatak sve dok je boca u prometu. „Ako se etiketa odvoji tijekom procesa pranja, mora se zalijepiti nova kako bi se mogla ponovno upotrijebiti. Međutim, nije potrebno ugravirati podatke na bocu. Ovaj oblik označavanja spominje se samo kao opcija u prijedlogu Komisije.“

U priopćenju od 1. lipnja Savezno udruženje njemačkih veletrgovaca pićem upozorava da EU priprema novi propis s ciljem izjednačavanja načina i uvjeta povrata pivskih boca u zemljama Europske unije, jer u nekima se plaća kaucija za boce, a u nekima ne. Trgovci su tada upozorili da EU namjerava prisiliti pivovare da logo i serijski broj graviraju na bocu, što bi značilo da se sadašnje boce ne bi više mogle koristiti. „Sustavi za višekratnu upotrebu boca su već uspostavljeni, uspješni i funkcioniraju desetljećima, a sada su novim propisom ugroženi,“ stajalo je u priopćenju.

Višekratni sustavi u Njemačkoj postavljeni su prije više od 70 godina. Prema podacima Savezne udruge, trenutno je u optjecaju gotovo četiri milijarde povratnih pivskih boca, što znači da je udio povrata oko 80 posto. „Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu“ (PPWR) sada ima namjeru okrenuti ovaj sustav naglavačke. Šef Brauerbunda (Udruženja pivara) Holger Eichele još je jasniji: „Ako planovi EU postanu stvarnost, morali bismo istopiti sve povratne boce. Ovo ludilo se mora spriječiti.“  

Sa stajališta savezne udruge i šefa pivara Eichelea, teško shvatiti da je jedinstveni zakon nužan samo zato što neke zemlje EU-a još nisu uvele sustav za višekratnu upotrebu pivskih boca. Restrukturiranje propisa bilo bi povezano s milijardama ulaganja bez pružanja ikakve ekološke dodane vrijednosti, piše savezna udruga. Uništavanje četiri milijarde povratnih boca stoga je neekonomično jer bi se velik dio njih još mogao koristiti dugi niz godina. Međutim, EU direktiva jasno zahtijeva trajno pričvršćenu oznaku na ambalaži za višekratnu upotrebu.

S druge strane, njemačka ambalaža za višekratnu upotrebu koristi etikete koje se mogu prati. Udruge industrije pića uputile su svoju zabrinutost izravno članovima Europskog parlamenta. Oni jasno daju do znanja da ideju iza PPWR-a treba gledati pozitivno: „Izričito podržavamo cilj promicanja i jačanja višekratne ambalaže jer jača zaštitu klime. Međutim, postojanje postojećih sustava pritom ne smije biti ugroženo“

Nakon novog priopćenja Europske komisije nije jasno je li njemačka pivarska branša puhala na hladno, ili je njezino skakanje na zadnje noge pacificiralo radikalno rješenje sustava povrata ambalaže koje priprema Europa. Tim više što i dalje ne znamo kako će sistem funkcionirati i kako će papirnata etiketa zadovoljiti obavezu trajne oznake.

 Živi bili, pa vidjeli. U svakom slučaju je krajnje neobično da je Europska komisija svoju uredbu sročila tako da izazove tako burnu raspravu i uzbudi duhove na tako velikom i važnom pivskom tržištu kao što je njemačko.

Za one koji žele znati više:

Kauciranje boca je preskupoNajnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće