UMJETNA INTELIGENCIJA

Miješa se u sve, pa i u pivo

  Belgija         P. N.         03.04.2024.
Miješa se u sve, pa i u pivo

Prema tvrdnjama belgijskih znanstvenika, moguće je analizirati ljudske ukuse i izmisliti pića koja će biti još ukusnija, a doživljaj njihove konzumacije još intenzivniji. Ali takva analiza stotina tisuća različitih faktora koji čine ljudsku percepciju gotovo je nemoguća. Odnosno, donedavno je bila, a sada to može obaviti umjetna inteligencija, pokazali su stručnjaci.

Može li umjetna inteligencija skuhati pivo bolje nego čovjek?, pita se tako Deutsche Welle u svom prilogu o belgijskom eksperimentu sračunatom na pomoć pivarima da u budućnosti kuhaju pivo bolje od onoga kakvo danas pijemo. U tu svrhu iskorištena je umjetna inteligencija i to na taj način da je analizirala stotine tisuća recenzija piva, kako bi ustanovila koje kemijske tvari pivopije smatraju najukusnijima. Pivo nastalo na temelju toga modela ljudima je uistinu prijalo.

Percepcija okusa i mirisa iznimno je složena stvar. Samo rijetki stručnjaci mogu doista savršeno efikasno koristiti ova osjetila za analizu hrane ili pića, a svoje vještine moraju razvijati i usavršavati cijeli život. Ipak, svi ljudi koriste ta osjetila svaki dan kako bi odredili što im se sviđa, a što ne – uglavnom nesvjesno.

Prema tvrdnjama belgijskih znanstvenika, moguće je analizirati ljudske ukuse i izmisliti pića koja će biti još ukusnija, a doživljaj njihove konzumacije još intenzivniji. Ali takva analiza stotina tisuća različitih faktora koji čine ljudsku percepciju gotovo je nemoguća. Odnosno, donedavno je bila.

Profesor Kevin Verstrepen sa Sveučilišta KU Leuven vjeruje da bi to mogla učiniti umjetna inteligencija. I ukazuje na pivo, nacionalno piće Belgije. “Pivo – kao i većina hrane – sadrži stotine različitih aromatskih molekula koje naš jezik i nos mogu percipirati, a naš mozak zatim kombinira te osjete u jednu sliku. Ali ovi spojevi utječu jedni na druge, tako da to kako ćemo percipirati neki od njih također ovisi o koncentraciji ostalih", rekao je profesor Verstrepen za The Guardian.

Tim je rezultate svog istraživanja opisao u znanstvenom časopisu Nature Communications. Započeo je analizom kemijskog sastava 250 komercijalnih belgijskih piva od dvadeset i dvije različite vrste. Istraživače su zanimala svojstva poput sadržaja alkohola, kiselosti, koncentracije šećera i koncentracije više od dvjesto različitih spojeva koji na neki način utječu na okus pića.

U drugoj fazi znanstvenici su sastavili komisiju za kušanje od šesnaest stručnjaka. Sve prethodno analizirane uzorke kušali su i analizirali okusna svojstva. Znanstvenici su ih odabrali točno pedeset. Za težak zadatak povjerenstvu su bile potrebne gotovo tri godine. No ni tu nije bio kraj istraživanja.

Tek je treća faza konačno iskoristila brojne podatke. Točnije, recenzije korisnika s velike platforme na kojoj korisnici ocjenjuju različita piva. Istraživači su koristili 180.000 recenzija. Pokazalo se zanimljivo na što su druga istraživanja ukazivala u drugačijem kontekstu - šira javnost, za razliku od stručnjaka, povoljnije ocjenjuje skuplja piva. Amaterske i profesionalne ocjene složile su se oko ostalih karakteristika.

Iz tih podataka znanstvenici su uspjeli saznati kako se male promjene u kemijskom sastavu, koje pojedina piva međusobno razlikuju, odražavaju na percepciju okusa. Tipično je, primjerice, kada tvar opisana kao odbojna okusa postane zanimljiva u kombinaciji s drugom.

Na temelju tih podataka znanstvenici su potom istrenirali umjetnu inteligenciju. Ovaj „robotski sommelier piva“ naučio je predvidjeti koja je kombinacija kemikalija ugodna ljudima i na temelju toga pogoditi kakav će sastav piva biti ukusan.

A onda je krenula definitivna faza: proizvodnja "AI piva". Na temelju preporuka umjetne inteligencije, znanstvenici su suptilno poboljšali postojeće komercijalno prodavano pivo. Opskrbili su ga s nekoliko sastojaka koje je stroj identificirao kao često povezane s ukupnim dojmom okusa. Bili su to, na primjer, mliječna kiselina i glicerol. I uspjelo je.

Ocjenjivala ga je kušačka komisija istog sastava kao i originalni. Složila se da je poboljšano pivo bolje od originalne verzije po nizu parametara – uključujući i ukupni dojam pića.Najnovije iz kategorije Belgija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće