Michelob – pivo iz Češke

  Velika češka pivska knjiga         Zdeněk Susa         03.06.2009.
Michelob – pivo iz Češke
Vrijedi zastati u Žatecu. Ne samo radi pivovare načičkane tornjićima, nego i zbog starog grada, koji je još od srednjeg vijeka bio važno središte; u skladu s tim značajem je i crkva, vijećnica i niz impozantnih zgrada. Ipak, najvažnija stvar zbog koje se ovdje dolazi je hmelj. Centar najkvalitetnijeg hmelja na svijetu ima danas Hmeljarski istraživački institut i Hmeljarski muzej.1 To se mora zabilježiti.
Iz Žateca, pak, s kolodvora Žatec zapad odlazimo u smjeru Plznja, kartu kupimo do Rakovnika s presjedanjem u Blatni. na toj trasi nema nijedne pivovare – no nekad je bila pivovara u Podbořanima, i u mjestašcu Kryrech, koje danas mami pažnju tek čudesnim vidikovcem, napokon i u Petrogradu u dvorcu Černinskoga – petrogradsko pivo sam pio kao mladić i nije bilo loše (i nije imalo nikakve veze s Lenjingradom, a ni sa Sankt Petersburgom).
U predjelu zamrlih pivovara možemo se slobodno prepustiti razmišljanjima. Nedaleko odatle – na putu od Žateca prema Pragu – su Měcholupy. U Měcholupyma je nekada bila pivovara, a njeno se pivo zvalo Michelob, po njemačkom imenu te općine. Vlasnik pivovare bio je poduzetnik Dreher, kojem je pripadala i eksportna pivovara u Žatecu. Marku Michelob počeo je još 1896. godine koristiti veliki skupljač pivskih marki – najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch. U Americi je danas Michelob uobičajeno pivo i nitko više i ne zna, da potječe iz Češke.
Područjem između Žateca i Rakovnika prolazila je do Drugog svjetskog rata jezična granica, a u seoskim zajednicama živjelo je puno Židova. Godine 1924. tu se rodio Reiner Kreissl; preci su mu bili Česi, Židovi i Nijemci, odgojen je bio njemački. Svjestan svojih korijena, nije pao pod utjecaj nacizma i nakon rata nije morao u egzodus. Ali, kako su čak i Nijemci koji su bili antinacisti, i koji su smjeli ostati u zemlji, bili špijunirani, na kraju se ipak odlučio za egzil i godine 1963. otišao na Zapad. Postao je uspješni trgovac i kolekcionar umjetnina. Skupio je zanimljive zbirke anatolskih tepiha, afričkih i azijskih umjetnina. U starosti je većinu darovao Češkoj republici, svojoj staroj domovini.
Napisao je i nekoliko knjiga. U jednoj od njih, polazeći od obiteljskih i osobnih uspomena, opisuje zajednički život Čeha, Nijemaca i Židova u rakovničkom i žatečkom kraju od 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, kada je suživot triju kultura nasilno prekinut. Ključnu ulogu u toj knjizi igra měcholupsko pivo, kojim su se napajali svi, kojim god jezikom govorili, bili obrezani, ili ne. Zato se Kreisslova knjiga zove „Michelob – pivo iz Češke“.2
U uvodnom poglavlju autor pripovijeda, kako su Bennu, što je njegov osobni pseudonim, prijatelji u Americi ponudili kolekciju probranih američkih i europskih piva. Na kraju Benno bira pivo Michelob pivovare Anheuser-Busch.
„Molim vas, što vidite u tom američkom Michelobu? Rođeni ste u Češkoj, živjeli u Münchenu, okus čeških piva bi vam morao valjda biti bliži“, pitala je domaćica.
„U pravu ste,“ odgovorio je Benno. „Baš zato sam izabrao Michelob. Michelob, to su Měcholupy, a pivo iz Měcholupa poznajem još od djetinjstva, maltene kao majčino mlijeko! Naime, preko Měcholupa sam svakodnevno putovao do Žateca u školu. Měcholupy su bila živahna varoš s velikom pivovarom, destilerijom, kamenolomima bazalta i vapnenca, kopom ilovače…“
Majčino mlijeko gospodina Kreissla, čijeg se okusa sjećao i nakon nekoliko desetljeća izgnanstva, i sam sam imao priliku kušati. Jedan mi je kao suvenir iz Amerike donio malu bočicu Micheloba – ni ne znajući što to za mene znači. Potvrđujem da se dobro ohlađeno to dade popiti, ali to je sve što ću o tome reći; ne želim imati okapanja s Anheuserom i Buschem, niti želim dirati u osjećaje Rainera Kreissla, ali ipak, od onog „piva iz Češke“ ostalo je samo ime…
U Měcholupyma međutim Dreherova pivovara stoji i danas. Od 1927. godine u njoj se doduše ne kuha pivo, ali novi vlasnici sačuvali su pivovaru, pa ona izgleda kao drugi dvorac u susjedstvu pravoga měcholupskoga dvorca.
 
1 Hmeljarski istraživački institut utemeljen je 1952. godine i ima svoju malu pokusnu pivovaru. Hmeljarski muzej postoji u Žatecu od 1997. godine.
 
2 Reiner Kreissl: Michelob – pivo z Čech, 148 strana, izdao Zdeněk Susa, Středokluky 2003.
 
Foto F. Kratký
Preveo Mato Pejić
 
 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće