Michelob – američko a češko

  Povijest piva         P. N.         26.07.2022.
Michelob – američko a češko

Valjda svatko tko je posjetio Sjedinjene Američke Države zna za pivo Michelob, jer je to jedna od najvažnijih marki iz portfelja najvećeg američkog pivara, kompanije Anheuser Busch. Malotko međutim zna da je to pivo napravljeno po uzoru na češko, a i ime mu je zapravo njemačka verzija naziva sela Měcholupy u sjevernoj Češkoj.

Na tu činjenicu podsjeća portal Češkog radija, koji kaže:

Michelob je ponjemčena verzija imena Měcholupy. Kada je prvi put ime tog sela u žatečkom kraju (poznatom po uzgoju hmelja) postalo i marka piva nije poznato, no pisani izvori potvrđuju da je tu pivovara postojala još 1623. godine. Nastanak istoimene marke piva najvjerojatnije treba povezati s epohom znamenitog pivara Antona Drehera.

Glasovita obitelj Dreher bila je u vrhu pivarstva Austro-Ugarske Monarhije još od kraja 18. stoljeća. Pivovaru u Měcholupyma Anton je kupio 1860. godine, a pod njegovom je upravom je brzo napredovala, zahvaljujući parostrojnom pogonu s varionicom kapaciteta 120 vjedara, odnosno ugrubo 68 hektolitara.

Měcholupsko pivo prodavalo se pod imenom Michelob, kako u Češkoj, tako i izvan granica zemlje. Dreher je izvozio i u Sjedinjene Države, a to izvozno pivo odležavalo je i doviralo u bačvama na putu do Amerike. Njemački jezik je u ono vrijeme imao veliku težinu, pa je izvoznik i u prekomorskim krajevima koristio naziv marke Michelob.

 A kako je sjevernočeška pivska marka završila u portfoliju američke pivovare Anheuser Busch? Povjesničari pivarstva pretpostavljaju da je Dreher uspostavio suradnju s rođenim Nijemcem Anheuserom i njegovim zetom Buschem, koji su kuhali pivo u St Louisu. Vjerojatno je Anheuser u SAD distribuirao pivo iz Měcholupa, no već godine 1896. prezentira pivo Michelob kao svoju vlastitu marku. Nije poznato da li se to dogodilo uz suglasnost Antona Drehera.

Moguće je da se dogodilo slično kao s markom Budweiser. To je pivo firma Anheuser Busch na tržište plasirala 1876. godine i napravio od njega prvo pivo koje se prodavalo na cijelom području Sjedinjenih Država. Češka pivovara Budějovický Budvar (Budweiser Budvar) nikad nije imala nikakve poslovne odnose s kompanijom Anheuser Busch i već cijelo stoljeće vodi s Amerikancima mnoge sporove za čuveni brend. 

Istini za volju, Michelob nikad ne bi dostigao takvu rasprostranjenost da nije bilo izvoza u SAD i suradnje s Anheuser Buschem, kompanijom koja danas drži 49 američkog tržišta piva a u svjetskim razmjerima drži 12 posto tržišnog udjela (Računa li se da je Anheuser Bush dominanta u najvećem svjetskom pivaru, kolosu AN InBev, onda je ta dominacija još i veća, jer AB InBev pokriva trećinu svjetskog tržišta). Pored perjanice portfolija, piva Budweiser i marke Bud Light, Michelob je treća marka pivovarskog asortimana. Marku Michelob Ultra pivovara reklamira kao pivo za „fajnšmekere“.

Zanimljivo je da najslavniji pivski publicist, pokojni britanski novinar Michael Jackson poznaje češko podrijetlo ove pivske marke, ali je veže uz mjesto Mikulov u južnoj Moravskoj ili čak i s mjestom Michalovce u Slovačkoj. Očito nije znao za malo seoce u žatečkoj oblasti.

Istodobno s američkom slavom piva Michelob još je desetljećima trajao i njegov češki život – povijesni izvori svjedoče da je kuhano još i poslije Prvog svjetskog rata, a rehabilitaciju je doživjelo 25007. godine, kada je općina Měcholupy u suradnji s firmom Ústecké pivovary iz grada Ústi nad Labem uredila stilsku pivnicu, čiji je in terijer osmislio pivski povjesničar Petr Žižkovský. Uz pomoć kolekcionara sakupio je zavidnu kolekciju predmeta i dokumenata o bivšoj pivovari, koja je dala ime jednom od najpoznatijih američkih piva.

Za one koji žele znati više:

Michelob – pivo iz ČeškeNajnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće