Pivnica.net
Banner

Češka

Mendelovo pivo treći put

P. N.   |   04.06.2022.     377

Mendelovo pivo treći put

Osnivač genetike Gregor Johann Mendel, od čijeg se rošenja u srpnju obilježava 200 godina, dobiva vlastito pivo. Opet. Zove se Mendelbier, a upravo je skuhano po treći put u kolaboraciji craft pivovare Moravia iz Brna i Mendelova sveučilišta. Prva šarža je flaširana ovih dana, a pivo će biti dostupno tijekom cijelog ljeta.

Posebnost ovog specijala je dodatak netipičnog raženog slada. „On pivu daje krušni okus koji ga čini izvanredno pitkim. Mendel se proslavio križanjem graška, a mi ovakvim kombiniranjem raznih vrsta slada oponašamo njegov znanstveni način,“ izjavio je Tomáš Gregor iz Zavoda za tehnologiju namirnica na Agronomskom fakultetu Mendelova sveučilišta, koji je kontrolirao primjenu recepta. Na Mendelovom sveučilištu se već nekoliko godina školuju budući majstori pivari, koji vježbaju u sveučilišnoj pokusnoj mini pivovari. No, ovo pivo se ne kuha u sveučilišnoj pivovari, jer je njen kapacitet premali da pokrije potražnju za Mendelbierom.

No, i u pivovari Moravia u kojoj se kuha Mendelovo pivo rade apsolventi s Mendelova sveučilišta. Ovo je treći put da se kuha pivo u čast oca genetike, a za razliku od prethodnih dviju godina, kada je to bila manja količina kuhana prigodno uz Mendelov rođendan, ove godine će biti dostupni cijelo ljeto. „Zanimljivo je i to da je pored nekadašnje samostanske pivovare u Starom Brnu (danas pivovara Starobrno) bio vrt u kojem je Mendel dolazio do svojih epohalnih otkrića,“ rekao je glasnogovornik Mendelova sveučilišta Filip Vrána.

Majstor pivar pivovare Moravia Martin Hrubeš koristio je tri slada – plzeňski, caramunich i raženi. „Pri kuhanju ovog lagera koristilli smo dv ije vrste hmelja – Premiant i Žatečki „poloraný červeňák“ a pivo sa svojih 30 jedinica IBU spada u gorča,“ objasnio je majstor pivar Moravie i Lucky Bastard Martin Hrubeš za portal České nápoje, dodajući da ga raduje što potrošači cijene krušni okus i izrazitu gorčinu ovog piva.

Za one koji žele znati više

Mendelbier, pivo oca genetike

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Češka