PRIČA O OBITELJI LOBE

Međaš u povijesti pivarstva

  Hrvatska         Mato Pejić         05.08.2023.
Međaš u povijesti pivarstva

U utorak, 8. kolovoza u sklopu programa manifestacije Novogradiško Glazbeno Ljeto otvara se u Gradskom muzeju Nova Gradiška izložba koja se dotiče teme poznate novogradiške obitelji Lobe. Dragutin plemeniti Lobe je 1873. godine u Novoj Gradiški otvorio prvu pivovaru na parni pogon u Hrvatskoj te u njoj proizvodio najpoznatije hrvatsko pivo današnjice – Ožujsko!

„Pozivamo sve da u utorak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati dođu na otvorenje izložbe LOve BEer na kojoj će imati prilike upoznati povijest obitelji Lobe i njihove pivovare, iste one koja je prva proizvodila najpoznatije pivo današnjice – Ožujsko!,“ piše u pozivnici koju Gradski muzej ovih dana šalje na adrese svojih sugrađana.

Autorica izložbe Ana Pavleković Žeruk je zajedno s ostalim djelatnicima muzeja pripremila izložbu kojom će kroz obradu života i djelovanja plemićke obitelji Lobe nastojati građanima predočiti bogato naslijeđe novogradiške političko-gospodarske prošlosti u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća.

Ime Lobe s pravom je upisano u povijest hrvatskog pivarstva na istaknutom mjestu, jer je pokretanje prve parne pivovare svakako međaš u razvoju nacionalne industrije piva, a posebno je zanimljiv podatak da je u Novoj Gradiški kreirano Ožujsko pivo, danas najprodavanije pivo u zemlji. Ono je u Zagreb došlo zajedno s cijelim pivovarskim postrojenjem, koje je početkom četrdesetih godina  prošlog stoljeća razmontirano i preneseno u Zagreb.

Zabilježeno je da je novogradiška pivovara od 20. travnja 1940. poslovala kao podružnica Zagrebačke, a 1943. je razmontirana i strojevi i oprema su preseljeni u pivovare u Zagrebu i Karlovcu. S pivovarom je Zagreb naslijedio i trgovačku marku, jer pivo imena Ožujsko kuhalo se u pivovari Lobe „od kraja 19. stoljeća“, a i sačuvana etiketa „Lobinog“ Ožujskog piva svjedoči da se radi o istom brendu. Zanimljivostima tu, međutim, nije kraj. Pivo istog imena – Ožujsko – kuhalo se (najmanje) u dva posljednja desetljeća 19. stoljeća i u pivovari Sisak. O tome svjedoči etiketa s podacima o kolajnama osvajanima na izložbama u Trstu (1882.) i Zagrebu (1891.).  Zagrebačka pivovara ima zajedničku povijest i sa sisačkom pivovarom, pa je dakle i s te strane mogla u Zagreb stići marka Ožujsko. U svakom slučaju život ovog slavnog brenda započeo je u Novoj Gradiški i to uz vjerujemo uno drugih zanimljivih svari ispričat će nam ova izložba, koja će u novogradiškom Gradskom muzeju biti otvorena do sredine listopada.

Za one koji žele znati više:

Pivovara Lobe Nova GradiškaNajnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće