Pivnica.net
Banner

Razno

Mato Pejić

  |   01.06.2007.     6572

Mato Pejić
Iakoodrastao u ravnoj Slavoniji (selo Vrbanja kod Županje) novinar Mato Pejić većpunih 25 godina živi i radi u Daruvaru. Težak i mukotrpan posao lokalnognovinara, koji ne dopušta strukovnu specijalizaciju, već zahtjeva da seuvijek bude svagdje, a piše upućeno, istesao je od njega rasnog majstora kojisve stigne, sve zna, svakog pozna aDaruvar bolje od kojeg rođenog sugrađanina.

Ukratkoći trajanja radio-vijesti, a Pejićeva matična kuća je već dva desetljećaRadio-Daruvar, treba tražiti ključ njegove ljubavi prema pisanoj riječi drugačijeforme (novinarske se dostatno nauživa i kao lokalni dopisnik Večernjeglista), kad o stvarima može pisati široko i temeljito, s puno enciklopedijskihpodataka i zanimljivih dodataka.

Tkoje bar jednom u životu vidio s kakvim užitkom (nakon dobro obavljenog posla)Mato otvara bocu piva i potom u njemu znalački uživa, znat će da ova knjiganije nastala kao puka narudžba za bolju promociju lokalnog piva već da uDaruvaru znaju skuhati dobro pivo, ali o njemu ima i te kako tko što reći(napisati). Autor knjige kod kuće posjeduje impresivnu zbirku enciklopedija,vodiča i priručnika o pivu, limenaka, podmetača, krigli, mazova i pivskih čašaiz cijelog svijeta.

Prvaknjiga u kojoj je Mato Pejić sakupio svoje, na raznim mjestima objavljenetekstove (Sve bilo je muzika, Logos d.o.o. Daruvar, 2000) otkriva druguautorovu ljubav – glazbu, dok je treća strip. Suautor je i prijevoda nahrvatski jezik jedne češke priče za djecu (Poštarska bajka Karela Čapeka,Naklada Fran, Zagreb, 2001).

Rođenje 1956 godine, a 1982. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti uZagrebu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Razno