Mathäser Bräu: I´ll be back

  Povijest piva         Mato Pejić         23.04.2022.
Mathäser Bräu: I´ll be back

Ime Mathäser jedno je od najzvučnijih u prebogatoj i preslavnoj povijesti njemačkog pivarstva. Mathäser Bierstadt, nekad najveća pivnica na svijetu fizički je zbrisana s lica zemlje još prije četvrt stoljeća i ona se više nikad neće vratiti, no vraća se Mathäser Bräu, pivo koje je prije 150 godine u Münchenu imalo kultni status.

Riječ je o pšeničnom pivu (Weißbier) čuvene bivše pivovare, koje će se u boce puniti već u svibnju, a iza ovog projekta stoji münchenski pivar Marcus Büttner, poznat po svojem pivu Helleluja, koje se prodaje u vlastitom dućanu u Westendstraße, piše Tageszeitung, jedan od dnevnih listova bavarske prijestolnice. Büttner je za medije izjavio a je veoma uzbuđen, jer još nije kušao pivo kojim otvara šansu za renesansu jednog slavnog brenda.

Ime Mathäser današnji stanovnici glavnog grada Bavarske znaju kao filmski centar i većina ih nema pojma da je na mjestu te palače celuloidne industrije nekad stajala monumentalna pivnica Mathäser, koja je točila piva pivovare Mathäser Bräu. Na ta vremena se referira Marcus Büttner svojim projektom, na kultno mjesto koje je 1872. godine utemeljio Georg Mathäser u uzlici Bayerstraße nedaleko poznatog trga Stachus. „Nedugo zatim tu je stajao najveći šank na svijetu na kojem se dnevno točilo preko deset tisuća litara piva za četiri tisuće gostiju,“ kaže Büttner. „To je stvarno bilo veliko, a to pivo bilo je svjetski poznata marka“.

A pivovara je bila povijesna. Kurt Eisner je na tom mjestu 8. studenog 1918. proglasio Slobodnu Državu Bavarsku (Freistaat Bayern), svrgnuvši kralja Ludwiga III. Bierstadt Mathäser služio je revolucionarima kao glavni stožer, a nakon sloma revolucije pivnica se vraća svojoj izvornoj funkciji – točenju piva. A da bi se vojnici Crvenih trupa, koje su u revolucionarnom pohodu zauzele Mathäser u pivnici zadržali što duže pšenično su pivo miješali s limunadom, te je tako nastala kombinacija koja se i danas zove Russenmass.

Godine 1907. pivnicu i pivovaru preuzima pivovara Löwenbräu, koja 1915. godine okončava proizvodnju piva u Bayerstraße. „Brend je ukinut, ali ne znam zašto,“ kaže Büttner. „Valjda se Löwenbräu htio usredotočiti na nešto drugo.“ Slavna pivnica je više puta dograđivana, u Drugom svjetskom ratu uništena u savezničkom bombardiranju, te ponovno izgrađena u drugoj polovici pedesetih godina. Na kraju je 1997. ponovno srušena, ovaj put definitivno i na mjestu čuvene pivnice danas se nalazi multiplex kino istog imena, Mathäser.

Da bi ime i dalje živjelo u svijetu piva pobrinuli su se Maximilian Wagner i Gregor Schlederer, koji su 2014. osigurali prava na korištenje imena i znaka i u Grafingu (okrug Ebersberg) pokrenuli craft pivovaru Mathäser Bräu. Nažalost, to nije trajalo dugo, jer je Schlederer uskoro preuzeo obiteljsku pivovaru u blizini Münchena i koncentrirao se na taj posao, pa je pivovara Mathäser Bräu 2019. godine prodana još jednom. „Sada se u njoj ponovo kuha pivo,“ kaže Marcus Büttner, koji sada posjeduje autorska prava na ime i znak, te originalni recept za proizvodnju pšeničnog piva.

„Pivo sam skuhao prije tri tjedna,“ kaže ovaj 44-ogodišnjak, dodajući da računa da će prva šarža dati 50 hektolitara piva, odnosno 500 gajbi. Za sada će se Mathäser Weissbier prodavati samo u dućanu u Westendstraße 21, no računa da će brzo osvojiti i ugostiteljske lokale. „Vrlo sam znatiželjan kakvog je okusa pivo. Prema receptu trebalo bi biti sladnog okusa s tonovima banane,“ najavljuje Büttner.

Za one koji žele znati više:

Povratak slavnog Mathäsera

Za one koji žele znati sve:

Bio jednom jedan Mathäser

Tagovi

Pivo   Mathäser   Bierstadt   Weißbier  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće