Martin, guske, konj i pivo

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         11.11.2022.
Martin, guske, konj i pivo

Današnji dan, a i čitav pripadajući vikend koji njime počinje, spada u one kada prometna policija trlja ruke, jer će obilato napuniti budžet kažnjavajući pijane vozače. Sveti je Martin, naime, zaštitnik vinara i patron u nas široko rasprostranjenog običaja krštenja mošta u mlado vino, pa će po gasu stiskati mnogo onih koji su pod gasom.

Redarstvenici pritom neće praviti nikakvu razliku između maligana vinskog porijekla i onih koji potječu od piva, a – vjerujte, postoje mnogi dobri razlozi da se upravo pivom nazdravi spomendanu ovog vinskog sveca rođenog u mađarskom Szombathelyju, koji je kao biskup stolovao u francuskom Toursu.  

Ranokršćanski iscjelitelj i dobrotvor, biskup sv. Martin osim što je općepoznati nebeski zaštitnik vinara i vinogradara pazi ozgora i na hotelijere i gostioničare, te na liječene alkoholičare, što ga značajno približava pivu, jer se većina kroničnih pijanaca regrutira baš među pivopijama. Zaštitnik je i vojnika, konjanika, uzgajivača konja i gusaka, papinske Švicarske garde, države Francuske, mnogih mjesta u Europi, a u Hrvatskoj među ostalima Belog Manastira, Dugog Sela, Sumartina i Virja.

Martina smatraju i jednim od petorice najvažnijih vinskih svetaca, uz svete Vinka, Jurja, Ivana Krstitelja i Mihovila, a dvojica od njih, Juraj i Mihovil, također imaju itekako veze s pivom, budući da su njihovi spomendani granični datumi pivovarske godine (u srednjem je vijeku, naime, bilo zabranjeno kuhati pivo od Jurjeva do Miholja). Martin je, uz Bonifacija i Augustina i svetac koji štiti sve one koji vole dobro jesti i piti, a naročito majstore pivare, krčmare i kuhare. Na kraju, postoji još jedna poveznica svetog Martina i piva, doduše opet marginalna, ali veoma zgodna – pivo donjeg vrenja (lagera) plzeňskog tipa imalo je svjetsku promociju baš na Martinje, 11. studenoga 1842. godine.

Najvažniji razlog, i nakon toga vam ne treba tragati za drugima! jeste taj što se pivo, i to najbolje malo jače, punije i teže, što uostalom priliči i vremenskim prilikama ovog doba godine, odlično slaže s pečenom guskom, poslovičnim menijem martinskog blagdanskog stola. Zato se sve više pivovara, i to ne samo onih zanatskih, odlučuje u povodu Martinja kuhati specijalne šarže piva poput bocka, dunkel bocka ili barley winea, to jest ječmenog vina, što je zbog naziva stila možda i najprimjereniji izbor. Upravo takvo pivo za Martina kuha zagrebački Medvedgrad u kolaboraciji s vrsnim homebrewerom Mattom Hollingsworthom.

A ona rečena guska s Martinom se povezuje zato što se on prema legendi protivio imenovanju za biskupa, pa se od onih koji su ga htjeli ustoličiti sakrio u neku štalu među guske, a one su gakanjem odale njegovo skrovište. Što se tiče bijelog konja, Martin biskup (316. – 397.) bio je rimski vojnik i služio kao konjanik u carskoj gardi. Poznata prispodoba iz njegova života, koja potvrđuje da je uvijek bio blizu siromašnih i uopće potrebitih, govori kako je jednom sreo polugolog prosjaka kako drhti od zime, pa mačem presjekao svoj vojnički plašt na pola i dao mu jednu polovicu da se utopli.

U narodnom vjerovanju Martinje označava kraj jeseni i početak zime, jer su svi radovi u polju gotovi. U srednjem vijeku je 11. studenoga, a to je datum Martinova pogreba, u cijeloj Europi bio sajmeni dan i tad su završavali mnogi ugovori, vraćali se dugovi i plaćao porez. Ako bi na taj dan pao snijeg, govorilo se da je Martin došao na bijelom konju. A kad Martin dojaše na bijelcu, najbolje je držati se u toplom, ispeći lijepu gusku s mlincima ili martinska peciva, te otvoriti kakvo dobro, tamno i jako pivo.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće