UKRAJINA GODINU DANA KASNIJE

Make beer, not war

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         02.03.2023.
Make beer, not war

Prije godinu dana, 24. veljače, započela je ruska agresija na Ukrajinu, najavljena kao blitz krieg, koji dan kasnije izvijestili smo o lavovskoj craft pivovari Pravda, koja je svoje proizvodne kapacitete pretvorila u radionicu molotovljevih koktela, krajem ožujka internet se šalio kako je počeo 35 dan osvajanja Ukrajine u dva dana...

Još malo kasnije velike se češke pivovare prestale izvoziti pivo u Rusiju, a još malo nakon toga svoje su ruske akvizicije ugasili svjetski pivski giganti, dok su craft pivovare sveudilj planeta pokrenule kuhanje humanitarnih šarži pjenušave tekućine s plavo–bijelim etiketama, od čije prodaje dio usmjerava organizacijama specijaliziranim za pružanje pomoći ukrajinskom narodu, potvrđujući tako onu narodnu da se na muci poznaju junaci.

Danas, godinu dana kasnije, nažalost moramo konstatirati da potreba za tom pomoći još nije prestala i da u ranjenoj Ukrajini vlada status quo, odnosno – ista meta, isto odstojanje. A kako postoji potreba, tako zanatske pivovare i djeluju. U svijetu craft piva vlada poslovična pozitiva i empatija i svatko daje svoj doprinos onako kako može.

A proizvođačima nije nimalo lako. Teško im je značajnim dijelom upravo zbog ukrajinskog rata, zbog kojeg su rasle cijene određenih sirovina, poput žitarica, i drugih elemenata važnih za produkciju, kao što su energija, staklo i papir, a također i troškovi opskrbnog lanca.

Ukrajina je žitnica Europe i Rusije, vlasnik plina i drugih resursa, pa je vojna agresija na tu zemlju rezultirala obustavom izvoza iz Ukrajine, petog proizvođača ječma u svijetu, uz sankcije na uvoz ruskog aluminija pokazuju se odlučujućim u proizvodnji piva koja tako postaje sve skuplja. Ta situacija, čitamo u analizama stanja, ne pogađa sve jednako, barem u istom vremenskom okviru – na primjer Španjolska ima dovoljne količine vlastitog ječma, tako da učinak neće biti trenutačni, a problem dodatno povećavaju druge nepovoljne okolnosti, poput suše posljednjih mjeseci. Prema Beer Indexu koji je provela platforma za društvena ulaganja eToro trošak proizvodnje piva sada je 62 posto veći nego prije dvije godine prema, s tim da je cijena ječma više nego udvostručena. Ova analiza temeljila se na osnovnim elementima za proizvodnju piva – pšenici, ječmu, riži, sladu, aluminiju i gorivu.

U takvim okolnostima uza sva stezanja kaiša cijene piva nije moguće zadržati na prijašnjem nivou, no mnoge i premnoge zanatske pivovare ne pomišljaju na to da prestanu kuhati za Ukrajinu i raznim donacijama olakšavati egzistenciju ljudima koji su u stalnoj životnoj opasnosti. Vijest na koju smo ovih dana nabasali o tome svjedoči više nego slikovito: „Stand With stoji čvrsto i nepokolebljivo i godinu dana nakon invazije na Ukrajinu. Kako prolazi prva godišnjica rata, kolaboracijsko pivo koje su stvorile tri pivovare s Jugoistoka za potporu Ukrajini ostaje u prodaji,“ piše londonska pivovara Sambrook's, koja je svoj deset postotni anti imperial stout kreirala u suradnji s pivovarama Westerham u Sevenoaksu i GADDS u Ramsgateu. „Svi znamo kakva je situacija u Ukrajini 2022. i svi želimo pomoći na bilo koji način. Odlučili smo dati doprinos ukrajinskom narodu što je moguće izravnije radeći ono što najbolje znamo – kuhanje piva,“ piše Sambrook's Brewery.

Zarada od ovog piva donirana je u cijelosti Ukrajinskom humanitarnom fondu putem Odbora za hitne slučajeve. Putem posebnog linka svaki pivopija može vidjeti kamo ide njegova donacija, ili odabrati opciju da osobno izravno pomogne nekoj ukrajinskoj obitleji čiji su životi uništeni ratom.

 Stand With je zajednički naziv pod kojim se humanitarna piva za Ukrajinu kuhaju diljem Velike Britanije, a pod egidom pomoći ukrajinskom narodu kuha se uzduž i poprijeko Europe, od Poljske do Hrvatske i od Slovačke do Njemačke i Francuske. Ne zaostaju ni drugi kontinenti, od Australije do Sjeverne Amerike i svima im je zajednička jedna jedina želja – da što prije mogu prestati kuhati pivo za zaustavljanje ukrajinskog rata, te da počnu kuhati pivo za pomoć u tamošnjoj poslijeratnoj obnovi.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće