KULTURA PIVA U ČEŠKOJ

Majstori za škopek

  Češka         P. N.         12.06.2024.
Majstori za škopek

Dok kultura piva u našim geografskim širinama tavori na dnu, ako uopće možemo reći da neka postoji, u Češkoj se i oni najveći trse da njegu piva dignu na razinu umjetnosti. Upravo tako – Umělci škopku odnosno Umjetnici piva, zove se novi koncept koji je osmislila pivovara Starobrno iz glavnog grada Moravske.

Nova era kvalitete piva u pivnicama Starobrna, parola je pod kojom ova pivovara (koja inače posluje u sklopu nizozemskog giganta Heinekena) predstavlja svoj novi koncept rada u pivnici: Dobrodošli u novu eru, gdje se kvaliteta piva susreće s umjetnošću, a tradicionalni češka gostionica postaje mjesto okusa i doživljaja, piše portal iDnes.cz. Pivovara Starobrno s ponosom predstavlja koncept Umělci škopku – inicijativu koja zanatsko umijeće pivnice uzdiže na stupanj umjetnosti i jamči najvišu kvalitetu piva! (Dakle, kao što ste mogli već zaključiti – škopek znači naprosto – pivo. To je žargonski izraz za pivo, a dolazi od naziva stare srednjevjekovne češke mjere za obujam. Sama riječ škopek znači škaf, odnosno škafić, jer se radi o deminutivu, a od mjesta do mjesta je mjera imala različite vrijednosti, no najčešće se uzima ona iz vremena vladavine cara Karela IV, a to je 15,5 litara, odnosno 8 pinti, to jest pola čbera.)

Škopek umjetnici su oličenje posvećenosti pivu. Pod vodstvom majstora kvalitete Svatopluka Vrzale, pivovara Starobrno postavila je stroga, ali ostvariva pravila koja svaka pivnica mora zadovoljiti kako bi dobila certifikat kvalitete. Ovaj certifikat nije samo ukras lokala koji visi na zidu – on je dokaz da ćete u toj gostionici dobiti pivo najviše kvalitete. Pivovara organizira i nagradnu igru za pivopije u kojoj treba ocijeniti njihovo pivo, a među nagradama koje čekaju dobitnike je i pohađanje tečaja Umělci škopku.

„Trenutno smo završili prvi krug certificiranja naših ugostiteljskih lokala, što je rezultiralo sa sedam objekata koji zaslužuju certifikat, kaže Svatopluk Vrzala. Poslovni direktor za Brno Václav Vlachynský dodaje: „Cilj ove aktivnosti je pozitivno motivirati pivnice da brigu o pivu podignu na višu razinu. Iz anketa znamo da se današnji potrošači više fokusiraju na kvalitetu nego na kvantitetu. Zato želimo pomoći pivnicama da poboljšaju kvalitetu."

Pa gdje je trenutno u Brnu moguće dobiti pravi odnjegovani škopek, koji će vam poslužiti najbolji majstori? Ako se nađete u glavnom gradu Moravske, potražite neko od ovih mjesta: Pivovarská restaurace Starobrno, Zlatá Loď, Styl Pub, Charlie’s 4Est, U Dvořáků, Portoriko ili Železná Růže, a znajte i da će se broj pivnica s vremenom povećavati.

Tagovi

Pivo   kultura piva   Češka   Starobrno  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće