Pivnica.net
Banner

Austrija

Mađari bojkotiraju austrijsko pivo

Petar Rosandić/Jutarnji list   |   07.06.2007.     1746

Mađari bojkotiraju austrijsko pivo

Sukob oko onečišćenja rijeke Raab između Austrije i Mađarske, za koje međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace tereti austrijske tvornice, doživio je ovaj tjedan kulminaciju nakon što je u Mađarskoj pokrenuta javna kampanja za bojkot austrijskog piva.

Iako su mađarske organizacije za zaštitu okoliša pozvale na bojkot svih austrijskih proizvoda, benzinskih crpki austrijskog OMV-a te austrijskog trgovačkog lanca Spar, na prvom mjestu njihovog popisa našlo se pivo, zbog čega se austrijske pivovare već sada pribojavaju golemih gubitaka na mađarskom tržištu.  Prema dosadašnjim analizama Tehničkog sveučilišta u Beču napravljenima na osnovi uzoraka iz rijeke Raab, za onečišćenje je odgovorno nekoliko austrijskih tvornica u Gradišću, u blizini graničnog područja, a u izvještajima se ponajviše spominju tvornice kože.

- Onečišćenje rijeke podsjeća na razmjere u Poljskoj ili Rumunjskoj - rekao je Herwig Schuster, jedan od stručnjaka austrijske podružnice Greenpeace koji je pokazao razumijevanje za motive bojkota.

Istodobno je austrijska vlada najavila da će 21. lipnja u Beču početi okrugli stol, na kojemu bi stručnjaci trebali razraditi akcijski plan protiv onečišćenja rijeke Raab.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Austrija