Louny – nova žrtva pivske globalizacije

  Europa         Mato Pejić         04.02.2010.
Louny – nova žrtva pivske globalizacije
„Naše pivo, to je ugoda… Louny su pivo kakvo je bilo nekada. Češko pivo, češke djevojke, češka tradicija…“ Tako su pjevali ljubitelji lounskog piva u svojoj himni, ali razloga za to više nema. Lounsko pivo ostaje tek u pjesmi, odlazi u legendu, jer pivovara u kojoj se kuhalo pala je kao nova žrtva pivskog globalizacijskog zločina. Novi vlasnik Heineken obustavio je proizvodnju u ovoj pivovari samo dva mjeseca nakon proslave 117. rođendana.
Eto, tako to ide u nesmiljenom globalizacijskom procesu, toj revoluciji koja neumitno teče i putem jede svoju djecu. Tvrtka Heineken godinu je počela podjelom novčanih oproštajnih pozdrava sportašima i udrugama u Lounyma, da bi sve ostale malo nakon toga iznenadila potpuno drugačijim poklonom – odlukom o zatvaranju pivovare. Razlog: slaba tehnička opremljenost, dugogodišnje neodržavanje opreme i konstantni pad proizvodnje. Uz objavu te odluke servirana je i uobičajena priča za malu djecu o tome kako će se piva koja su kuhana u ovoj pivovari sada variti negdje drugdje, naravno prema izvornoj pradavnoj recepturi i tehnološkom postupku, ali svima je jasno da će stvarnost bili kudikamo prozaičnija. Već sama činjenica da bi to trebala biti pivovara u Krasnom Březnu i pivovara Velike Březno, koja se nalazi u Usti nad Labem, potvrđuje da je strah opravdan, jer one ne mogu nadoknaditi gubitak nemalog proizvodnog kapaciteta lounske pivovare. Gostionice koje su nudile lounsko pivo vrlo vjerojatno će se skutriti pod skuta pivovare Krušovice, a priliku da štogod ušićari jamačno će pokušati iskoristiti i obližnji Žatec, koji sada radi samo s četvrtinom ukupnog kapaciteta. No, direktor prodaje u Žatecu Radek Vincik ističe kako ga kao pivara ne može radovati gašenje pivovare, koja je, baš kao i njegova, bila tradicijska regionalna pivovara, koja je kuhala pivo po principima znamenite češke pivske navade, koje je dozrijevalo u otvorenim bazenima 60 do 80 dana.
Louny kao marka piva vjerojatno će preživjeti, ali za razliku od nekadašnjeg pitkog, ukusnog, omiljenog izvoznog napitka, koji su rado pili uz ostalo i u nizu berlinskih kafića, bit će to vrlo vjerojatno nekakav jeftini i sumnjivi bućkuriš, koji dolazi tko zna odakle. Češki poznavatelji situacije na tržištu pivom ističu da je Heineken doduše odigrao ulogu dželata, ali da je neminovni kraj najavljen još prethodnom transakcijom u kojoj je nizozemski pivarski div kupio cijelu grupu Drinks Union, i ravnodušnim odnosom prema čitavom nizu pivovara u Sjevernoj Češkoj, koje su još davno prestale biti primjer pivarskog napretka. I još nešto – za razliku od Nijemaca, koji su Heinekenu prodavali manjinske udjele u svojim pivovarama, Česi su prodali većinski, pa su Nizozemcima širom otvorena vrata za neometano vršljanje po obiteljskom srebru.
Raniji vlasnik pivovare, tvrtka Drinks Union, dioničko je društvo iz grada Usti nad Labem, koja je osim pivovare Louny upravljala još pivovarama Velke i Krasne Březno i pivovarom u Kutnoj Hori, ukupne proizvodnje preko 900 tisuća hektolitara godišnje. Pivovaru Louny izgradio je 1892. godine knez Adolf Josef Schwarzenberg, nastavljajući tradiciju kuhanja piva u tom mjestu, staru barem 600 godina. U ono vrijeme bila je to prva pivovara u Austro-Ugarskoj, koja je imala umjetno hlađenje. pet godina nakon osnutka snabdijevala je 122 gostionice i po uspješnosti zauzela prvo mjesto među deset pivovara koje su bile u vlasništvu Schwarzenberga. Do zatvaranja proizvodila je šest vrsta piva, od toga dva specijala – Louny klasik, lagano pivo s manjim sadržajem alkohola i Louny diamant s reduciranim udjelom šećera.
Pivovara u Kutnoj Hori već je ranije zatvorena, a prestala je proizvodnja piva i u Znojmu, pa je već to iskustvo zloguko najavljivalo i sudbinu Louna, a ogledne primjerke sudbine malih pivovara nakon ulaska u velike sustave vidjeli su Česi i u zapadnom dijelu zemlje, i u Pragu, i u Sjevernoj Moravskoj, pa su mogli imati dovoljno razloga za oprez. Međutim, kako pomirljivo kažu češki pivopije, sve će se završiti na par rasprava po internetskim forumima i na šanku uz čašu piva, a ubrzo će nesretnu pivovaru prekriti veo zaborava, kao što se to desilo i pivovarama u Jarošovu ili praškim Holešovicama. U učmaloj češkoj močvari teško je očekivati radikalnije reakcije u vidu blokada pivovara, kao što smo to vidjeli prije nekoliko dana u Belgiji, kada je AB-InBev najavio otpuštanje radnika, ili kao što je to radilo britansko udruženje CAMRA (Campagne For Real Ale), organizirajući demonstracije protiv zatvaranja pivovara.
U Lounyma se zatvara historijski krug. I ta je pivovara, koja je u vrijeme Schwarzenbergove ekspanzije bila svojevrsni Heineken svoga doba, nedugo nakon početka rada zadala glavobolje pivarima u okolici, a s vremenom je pokupovala i beskompromisno zatvorila čitav niz pivovara. Kao žrtve njihova širenja pale su pivovare u Toutěžinu odmah na početku, pa u Panenskom Tyncu (1909.), ranih tridesetih pivovare u Klobucima, Smečni i Budyni nad Ohři, a 1946. ona u Postoloprtima. Tijekom povijesti to se stalno ponavljalo – pivovarske karmine priređivane su i u vrijeme Husaka, i Gottwalda, i Hache, Masaryka, i za austro-ugarske monarhije. Sve su zatvorene pivovare pretvorene u puka skladišta, kao što se sada sprema i pivovari u Lounima. Razlika je samo u tome što je ranije to bio pivarski grabežljivac, a danas je oplakivana žrtva. Naravno, ne samo to. Presudna je razlika u odnosu spram piva, jer ranije su i grabežljive pivovare kuhale dobro pivo, tradicionalnim načinom, po starodavnim receptima, od današnjih pivskih moloha nažalost ne možete očekivati išta drugo doli unificirano „euro-pivo“, odnosno ječmene splačine.
Iz Usti nad Labem već su priznali da Louny, budu li se kuhali u njihovoj pivovari, neće imati isti okus kao prije, jer oni imaju drugačiju vodu. Također izjavljuju da se i njihov Zlatopramen, koji se puni u plastične boce, ponekad kuha „negdje drugdje.“ S pivovarom u Lounyma gasi se i 29 radnih mjesta, koja od 1. veljače više ne postoje. Tijekom nekoliko narednih tjedana ili mjeseci broj radnika u zatvorenoj pivovari smanjit će se za još trideset. Od svih radnika pivovare posao ih može zadržati samo trinaest, i to u drugim pivovarama koje Heineken ima u tom dijelu Češke. Iz Češkog predstavništva firme izjavili su da će se pivo marke Louny kuhati i puniti u boce u pivovari Velke Březno, dok će se bačve puniti u pivovare Krasne Březno. Zatvorena pivovara u Lounyma pretvara se i distribucijski centar, iz kojeg će se lifrati sva češka piva u vlasništvu Heinekena.
 
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće