Lome se koplja oko Budvara

  Češka         P. N.         29.06.2022.
Lome se koplja oko Budvara

Češka država bi trebala zadržati pivovaru Budvar u svom vlasništvu već i stoga što na taj način štedi na promidžbi zemlje u svijetu. Tako je direktor pivovare Budějovický Budvar iz Čeških Budějovica Petr Dvořák reagirao na aktualnu debatu o mogućoj prodaji češkog obiteljskog srebra.

Sve je počelo kada je polovicom lipnja takav prijedlog podastrla predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta i šefica stranke TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. No, taj su prijedlog odbacili ministri financija Zbyněk Stanjura (ODS) i poljoprivrede Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Riječi Pekarové Adamové izazvale su nesigurnost i klijenti zovu pitajući mogu li nastaviti suradnju s Budvarom. „Više od 75 posto češkog piva je u rukama stranaca, a podsjetimo da je Češka republika pri tom bila glavna pivska inspiracija čitavom svijetu. Kreirali smo piva prema kojima je svoja piva kuhao sav svijet. Danas taj isti svijet određuje što ćemo kuhati mi, a to je šteta,“ kaže Petr Dvořák i dodao da Budvar surađuje s oko 30 malih pivovara.

„Ne stoji pitanje da li država treba biti vlasnik pivovare. Država jeste vlasnik pivovare i ta pivovara kuha pivo. Pitanje je da li bi država trebala prodati pivovaru ili je i dalje voditi, te koje su prednosti jedne ili druge odluke. Budějovický Budvar je veoma profitabilno poduzeće, krećemo se u vrhu branše. Samo u prošloj godini izvezli smo 1,3 milijuna hektolitara našeg piva, dakle 260 milijuna politrenih boca, koje su otputovale u svaki kutak svijeta,“ rekao je Dvořák za portal idnes.cz.

U prošloj godini Budvar je imao EBITDA postotak dobiti prema prometu, takozvanu EBITDA maržu, 25 posto, što je prema direktoru firme više nego što su preklani imale neke druge velike češke pivovare, koje su u vlasništvu međunarodnih kompanija. Osim toga, za razliku od Budvara većina njih svu dobit odvozi svojim vlasnicima u inozemstvu, naglasio je Petr Dvořák.

U pivarstvu se uglavnom uspoređuju EBITDA marže, nastavlja Dvořák. Plzeňský Prazdroj ima tu maržu 40 posto. „To je naprosto jedinstvena profitabilnost i u međunarodnim razmjerima. Na češkom tržištu je preklani Staropramen imao maržu 15 posto, Heineken 13 do 14 posto. Mi smo prošle godine dosegnuli čak 25 posto. Imali smo lani bolju EBITDA maržu nego Heineken ili Carlsberg globalno ili Staropramen u Češkoj,“ rekao je Dvořák. Staropramen i Heineken nisu objavili podatke za prošlu godinu.

Dok, dakle, češke pivovare u vlasništvu stranaca dobit šalju u inozemstvo, Budvar prodaje svoje pivo u svijetu, a dobit ulaže u nove investicije u Češkoj. Upravo se privodi kraju investicija započeta 2015. godine teška dvije milijarde čeških kruna.

Značajna sredstva ulaže Buzdvar i u inozemstvu u marku Budweiser Budvar. Nedavno je Budvar dobio sudski spor s grupom AB InBev (ABI) u Italiji. Radi se o notornim sudskim procesima o korištenju imena Budweiser Budvar (isto ime, Budweiser, naime, koristi i američki pivar Anheuser Busch). A ABI Budvar vodi još desetke manjih sporova. Budvar može ime Budweiser Budvar koristiti u većini europskih zemalja, u Sjedinjenim Američkim Državama koristi marku Czechvar a u Aziji većinom Budějovický Budvar.

U rastu prometa, bruto marže i marže dobiti (EBITDA) Budvar ostvaruje bolje rezultate od većine pivovara u većini zemalja Europske unije, a bolje rezultate bilježi i u usporedbi s pivovarskim kompanijama Sjedinjenih Američkih Država. Prošle je godine Budvar sa svojih 670 zaposlenika skuhao rekordnih milijun i 800 tisuća hektolitara piva, što je bilo 4,6 posto više nego godinu dana prije toga. Prodaja je po prvi put premašila tri milijarde kruna i iznosila 3,17 milijardi.

Vladajuća stranka TOP 09 predložila je jedan od načina kako bi država mogla konsolidirati javne financije polovicom lipnja. Prema tom prijedlogu trebala bi prodati nepotrebnu imovinu i riješiti se vlasničkih udjela u pojedinim poduzećima.

„Koliko god suzbijanje strukturalnog deficita iziskivalo trajne mjere, trebalo bi također ozbiljno razmotriti i korake poput prodaje državnog vlasništva, koje nije neophodno za izvršavanje glavnih funkcija državnog aparata,“ navodi Predsjedništvo TOP 09 u svom zaključku od 14. lipnja.

Markéta Pekarová Adamová je, govoreći o prodaji vlasničkih udjela za dnevnik Právo izjavila da je pivovara Budvar jedna od tih firmi čijeg bi se vlasništva država mogla odreći, rekavši da ne postoji nijedan razlog da država vodi hotel ili kuha pivo. Dodala je kako pivovaru ne smatra obiteljskim srebrom i da nema nikakvog smisla da postoje državne destilerije, mesne industrije, pa tako ni pivovare.

Njezin je nastup izazvao brojne reakcije i sve odreda negativne, lavina kritika srućila se na šeficu vladajuće stranke, a reagirali su i neki ministri u češkoj vladi.

Za one koji žele znati više:

Budu Bud a Badu Bad

Rat pivskih svjetova

Kako zapravo stoje stvari s budjejovičkom zaštićenom markom?Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće