RASPRAVA O OŽIVLJAVANJU STARE JEZGRE

Lokale u makarske kale

  Pivnice&pubovi         Lokale u makarske kale         26.02.2023.
Lokale u makarske kale

Jedino dizanjem kvalitete ponude možemo stvoriti turizam i poduzetništvo kakve želimo Hrvatskoj, rečeno je na panel diskusiji održanoj u organizaciji Grada Makarske na temu Lokale u kale. U kale dakle valja smjestiti lokale, a u lokale pivo. Zato je jedan od sudionika debate bio i Varioničin Davor Simičić.

Kada počinju pripreme za ljetnu sezonu? Zimi! To jako dobro zna i Grad Makarska, koji je početkom mjeseca organizirao event s nizom panel rasprava Lokale u kale, s dvostrukim ciljem – očuvati staru gradsku jezgru, ali je ujedno i revitalizirati i vratiti poduzetništvo u strogi centar grada, piše UPLIFT.HR

 Ali kakvo to poduzetništvo i kakva ta turističko – poduzetnička ponuda treba biti? Organizatori projekta su gradonačelnik Grada Makarske Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan, ujedno i predavačica na Uplift akademiji, koji su zaključili da više ne mogu dozvoliti stihijski razvoj gradske jezgre.

“Mi se trebamo prilagoditi gradu i klimi, a ne klima i kultura nama. Sredina u kojoj živimo, priroda i baština su prekrasni i obvezuju nas da budemo oprezniji i ambiciozniji. Uskoro, nadam se, definicija uspjeha neće biti izražena u rastu broja noćenja i dolazaka, nego kada neka destinacija smanji broj dolazaka od rekordne godine uz neprestano podizanje kvalitete, cijene i produljenja turističke sezone. Nadam se kako će kolektivna svijest o ulaganjima i poduzetničkim projektima biti na višoj razini u skoroj budućnosti jer teritorij nam je konačan”, zaključila je Antonia Radić Brkan, dogradonačelnica Makarske.

Često je srce mediteranskih gradova koji imaju za ponuditi mnogo više od sunca i mora upravo ta stara gradska jezgra. Te poviješću oblikovane kamene ulice i trgovi treba urediti i oplemeniti sadržajima koji će odražavati duh i šarm lokalnih, autohtonih običaja, gastronomije, kulture. Ljudi žele osjetiti, doživjeti tu osobnost, probati okuse i mirise koje ne mogu probati u nekim drugim turističkim destinacijama. Drugim riječima, traži se turistička ponuda lišena generičkih suvenira, jeftinog i nekvalitetnog uličnog fast fooda i ostalih detalja koji ruše imidž Hrvatske i pretvaraju je u bezličnu zemlju bez nekog posebnog identiteta u koju se više nikad ne želite vratiti.

Baš iz tog razloga, jer želimo domaće, inovativno i kvalitetno, na panel raspravi sudjelovali su poduzetnici koji su iz vlastitog stečenog iskustva predstavili primjere dobre prakse, i to poduzetnika različitih profila – od onih koji se bave gastronomijom i ugostiteljstvom, izradom suvenira, poduzetnika koji se bave organizacijom izleta i srodnih iskustvenih sadržaja pa sve do poduzetnika specijaliziranih za digitalno nomadstvo i slične nove trendove u turizmu.

Posebno smo ponosni što je na panel raspravama sudjelovalo čak pet Upliftera, polaznika Uplift akademije – među Uplifterima druge generacije ovdje su bili Daniela Drčec (aDORAble)Davor Simičić (Varionica) i Mirta Atlija (Miscotti), a od Upliftera prve generacije Uplift akademije na panelu su sudjelovali Barbara Lončarić Lučić (Dubrovnik Walk of Fame i Adriatic SeaChange) i Tino Ateljević (Summer Blues Catamaran).

Kako stvoriti suvenire i proizvode u koje će se zaljubiti i domaći i stranci, ispričala je naša Uplifterica Daniela Drčec, vlasnica brenda aDORAble koja stvara artisan proizvode visoke kvalitete i ručne izrade. Njezin su zaštitni znak aromatizirane morske soli koje oplemenjuje sa samoniklim biljem te organski uzgojenim dodacima poput agruma, začinskog bilja, gljiva i slično. Evo što nam je ona rekla o svojim dojmovima po završetku panel rasprave.

(...)

„Odlično organizirana i odlična inicijativa Grad Makarske“, priča Davor Simičić iz craft brewery Varionica. „Mi s Makarskom od ranije imamo dobru suradnju, ugostiteljski objekti već nude naše craftove i možemo reći da je Makarska izuzetno otvorena prema craft pivu. Što se tiče samog panela „Lokale u kale“, lokalna zajednica je jako dobro nastupila prema ugostiteljima jer ne ograničava porast cijena ako to znači kvalitetniju ponudu i višu kvalitetu usluge”, ističe.

“Možda će to značiti manje turista, ali to je jedini način da postanemo destinacija koja privlači kvalitetnije goste, ali to je pravi korak na putu razvoja kakvoće ponude i izvrsnosti kojoj stremimo. To je taj odmak od masovnog turizma o kojem stalno govorimo. S dolaskom Schengena i eura, jer sada u smislu konkurencije prestajemo govoriti o relaciji Makarska – Split, sada govorimo o relaciji Makarska – Sicilija, i zato je podizanje kvalitete ponude put kojim treba ići“, zaključuje Davor.

Cijeli članak pročitajte na portalu UPLIFT.HR

Tagovi

Pivo   Makarska   turizam  


Najnovije iz kategorije Pivnice&pubovi
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće