Limenka je rođena prije 87 godina

  Povijest piva         P. N.         25.01.2022.
Limenka je rođena prije 87 godina

Craft pivarstvo donijelo je uz sve ostalo i renesansu lima kao omiljene i sve prisutnije pivske ambalaže. U najkraćem, to je ambalaža koja će najbolje zaštititi pivo od vanjskih utjecaja, koji dobrom pivu mogu itekako naškoditi. A pivska limenka se prvi put pojavila na jučerašnji dan prije 87 godina – 24. siječnja 1935.

U tih nepunih devet desetljeća limenka je imala zanimljiv i buran život, a prije tgridesetak godina bila je, barem u Europi, na izdisaju – u gotovo cijeloj istočnoj Europi, odnosno u socijalističkim zemljama bila je tek sporadično prisutna, ili je uopće nije bilo, a neke su se skandinavske zemlje pripremale na zabranu lima u pivarstvu. Danas je slika sasvim drugačija i limenka, zahvaljujući craft revoluciji, doživljava puni procvat.

Rođendan limenke prilika je da podsjetimo na njezinu povijest, pa vam nudimo kratki pregled što ga donosi češki portal zpravy/tiscali.cz koji kaže:

Ideja da se napici prodaju u limenoj ambalaži potječe iz vremena američke prohibicije. Kada je pivovara Krueger u studenom 1933. godine svojim najvjernijim potrošačima dala za probu dvije tisuće komada svoga novog proizvoda, nazvanog Krueger's Special Beer u konzervi koju je proizvela tvrtka American Can Company, čak 91 posto ispitanika diglo je palac gore u znak prihvaćanja te novotarije i povijest je mogla početi. No, ipak je prošlo više od godinu dana do početka prodaje piva i limenkama, te se prva šarža piva ove pivovare iz Richmonda u Virdžiniji u trgovinama pojavila 24. siječnja 1935. Bile su to dvije vrste piva – Krueger's Cream Ale i Krueger's Finest Beer.  

Pivo u limenci brzo je osvojilo potrošače, jer je ta ambalaža bila lagana, pivo se moglo brzo ohladiti, limenka je praktično bila nelomljiva, a izostalo je i složeno kauciranje boca. Limenku se jednostavno popili, bacili i – gotova stvar! Postala je u određenom smislu svojevrsnim antipodom luksuznim koktelima i nobl vinima.

Tijekom Drugog svjetskog rata bila je proizvodnja pivskih limenki u velikoj mjeri prekinuta zbog nedostatka metala, ali je nakon rata obnovljena.

Tek 1958. počele su se proizvoditi limenke od aluminija, a i tada je pivopija limenku morao probiti oštrim predmetom, na primjer otvaračem za konzerve. Još četiri godine prošlo je do izuma sistema otvaranja limenki bez upotrebe posebne naprave. Taj je sistem predstavila pivovara u Pittsburghu. Početkom 60-ih godina u Sjedinjenim su Državama limenke su u prodaji pretekle staklene boce. Godine 1977. riješen je i problem metalnog prstena uz pomoć kojeg se limenka otvara – on je naime, uglavnom završavao odbačen na tlo, što je bila ozbiljna ekološka prijetnja. te godine je Amerikanac Daniel F. Cidzik patentirao sistem koji se koristi i danas i kojima se povlačenjem limenog kruga dio poklopca utisne u unutrašnjost limenke.

Bezalkoholni napici su se u limenke počeli puniti nakon Drugog svjetskog rata – prvo je počela raditi Coca Cola 1948.

To je dakle, samo kratko podsjećanje na povijest pivske ambalaže za koju se danas smatra da je za dragocjenu tekućinu najpodesnija. No, na našoj stranici možete pročitati više članaka koji kudikamo podrobniju govore o povijesti pivske limenke i značaju toga izuma.

Za one koji žele znati više:

Rođendan pivske limenke

Za one koji žele znati još više:

Sretan ti 75. rođendan pivska limenko

Tagovi

Pivo   limenka   ambalaža   Krueger  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće