Limenci se crno piše

  Pivarska industrija         P. N.         25.05.2022.
Limenci se crno piše

Cijena aluminija na londonskoj burzi stalno se drži iznad razine koju je držala prije pandemije koronavirusa. Proizvođači metala imali su velike probleme s cijenom energije, a onda je došla ruska invazija na Ukrajinu, koja je situaciju još pogoršala, a sve to pogađa i pivovare koje su počeli masovno koristiti aluminijske limenke kao jeftiniju i lakšu alternativu staklu. Sada pivovare prave zalihe ambalaže.

Mala pivovara CraftHaus Brewery u američkoj državi Nevadi ima u skladištu tisuće praznih aluminijskih limenki, spremne za punjenje. Razlog stvaranja velike zalihe su nestabilne cijene aluminija i prijeteća nestašica.

„Dok se limenke ne napune pivom i ne pošalju u maloprodajnu mrežu, ne donose nikakvu zaradu,“ kaže suosnivačica pivovare Wyndee Forrest, objašnjavajući da je stvaranje zaliha limenki nužno zlo. Trenutno pivovara ima zalihu limenki za tri mjeseca, kao osiguranje, za slučaj da dobavljači ne isporuče na vrijeme potrebnu količinu limenki. Ranije su, naime, imali na zalihama jednomjesečnu količinu limenki.

Cijene aluminijske ambalaže porasle su za nekih 18 posto, a neugodno ih je iznenadio i drastični rast cijene transporta. „Dovoz jedne palete limenki stajao je 300 dolara,“ kaže W. Forrest. „Pet dana kasnije naručili smo sljedeću paletu, a ta je stajala 3,000 dolara, što nas je blago rečeno šokiralo.“ Limenke je pivovara dovozila iz Kalifornije, ali nakon ovako šokantnog poskupljenja prijevoza odlučili su se za bližeg dobavljača.

Sličnu priču ispričali su i predstavnici pivovare Drekker iz Farga u Sjevernoj Dakoti, kkoja je još 2020. počela naručivati tri do četiri puta više limenki nego što bi to bilo potrebno u normalnim uvjetima. „Naprosto moramo uzimati više, i zato što nam proizvođači limenki prijete ako ne uzmemo veću količinu da bi se moglo desiti da ne dobijemo ništa,“ kaže jedan od vlasnika pivovare Mason Montplaisir, dodajući da je pivovara morala na brzinu rješavati i prostor za skladištenje tako velike količine limenki.

S druge strane, proizvođači metala opravdavaju novu situaciju problemima koje su im ali tijekom epidemije, kada su radnici morali ostati kod kuće, a i potražnja je značajno pala. „Čim su pandemijske mjere počele popuštati, prodaja je naglo skočila,“ kaže Uday Patel, istraživač u društvu Wood Mackenzie, specijaliziranom za metale. Ta je situacija posljedovala iscrpljivanjem zaliha aluminija u skladištima. Nedostatak metala znači da oni koji imaju zalihe sada mogu ostvariti ekstra profit. Rastu cijene aluminija pridonio je i rat u Ukrajini. „Mnogi europski kupci aluminija imaju izvjesne moralne principe i odbijaju koliko god je to moguće ne imati ništa s ruskim aluminijem,“ kaže Patel.

Uz sve to, svjetski proizvođač aluminija, kompanija Alcoa nedavno je odlučila zatvoriti svoj pogon u Španjolskoj i to upravo zbog prevelikih troškova energije. Produkciju aluminija smanjila je i francuska filijala firme American Industrial Partners, kao i slovački zavod u većinskom vlasništvu tvrtke Norsk Hydro.

Prema Patelu proizvodnja aluminija u Europi smanjit će se za 900.000 tona, a potražnja za metalima mogla bi se sljedećih mjeseci značajno ohladiti. Kompanija Wood Mackenzie predviđa usporavanje globalne ekonomije što bi moglo kao posljedicu donijeti smanjenje potražnje i proizvodnje aluminija u velikoj mjeri.

„U ovoj sam branši 30 godina,“ kaže Colin Shorney, direktor društva Dudley’s Aluminium, specijaliziranog za proizvodnju prozora, vrata i fasada. „Nikad nisam vidio ništa slično ovoj nestabilnosti u pogledu sirovina,“ dodaje i najavljuje da će firma to morati ukalkulirati u cijenu svojih proizvoda.

Izvor: idnes.czNajnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće