Interview

Libor Čech: Rebel – pravo Češko pivo

P.N.   |   01.06.2009.     10584

Libor Čech: Rebel – pravo Češko pivo
U Češkoj je sve više pivovara koje puno polažu na čistoću i izvornost sirovina. Uglavnom to čine male pivovare, ali i one velike, ukoliko žele ponijeti prestižnu etiketu Češko pivo, koju dodjeljuje Europska komisija, moraju striktno paziti kakvo pivo kuhaju. Građanska pivovara Havličkův Brod otišla je korak dalje – uz certifikat Češko pivo na njihovoj novoj etiketi je još jedan znak kvalitete: Vysočina – regionalni produkt.
Ovakav pristup snažno podržava i novi havličkobrodski majstor pivar Libor Čech, s kojim je ovih dana objavljen razgovor na službenoj stranici pivovare. Novi pivar porijeklom je iz sjeverne Češke i svoju je pivsku karijeru započeo 1990. godine, kada se zaposlio u pivovari Louny kao radnik na proizvodnji piva. Postupno je preko poslova predradnika u punionici i ležnim podrumima, te pod-pivara napredovao do funkcije majstora pivara i direktora pivovare Krásné Březno kod Ústí nad Labem.
Ima iskustvo, kako iz malih pivovara, tako i multinacionalnih kompanija, radeći nedavno za Heineken. „Moj posljednji posao nalikovao je više činovničkom nego pivarskom, pa sam se opredijelio za promjenu. Došla je ponuda iz Havličkova Broda i za nju sam im zahvalan,“ objašnjava Libor Čech svoj dolazak u novu sredinu, u region Vysočinu.
 
Kakve ste promjene u tehnologiji proizvodnje piva uveli i kako to potrošači mogu prepoznati?
Nakon upoznavanja s tehnologijom, koja je u havličkobrodskoj pivovari na visokoj razini i nakon proučavanja tehnološkog postupka, promijenio sam tajming dodavanja hmelja. Na taj način dobiva pivo intenzivniji miris hmelja. Pri tom sam posebno ustrajao na tome da se zadrže sve bitne osobine piva Rebel, jer ono se svojim jedinstvenim okusom i punoćom značajno razlikuje od konkurencije. Ugodno me je iznenadio odnos prema poslu i odgovornost svakog radnika pivovare. Proizvoditi pivo klasičnom tehnologijom otvorenog vrenja i naknadnog doviranja u podrumima je veoma zahtjevno i traži visoku disciplinu i kvalificiranost ljudi u pivovari. Mislim da je u tom smislu moj prethodnik Václav Korda odradio veliki posao.
 
Pivovara je u posljednjih šest mjeseci predstavila dvije novosti. Blagdanski i Jubilarni specijal. Možete li ih ukratko predstaviti?
Radi se o jačim svijetlim pivima, koja će svakako obogatiti lokalno tržište pivskih specijaliteta. Blagdanski specijal je trinaest postotno svijetlo pivo, koje je promociju imalo na božićnom sajmu, a prvobitno smo namjeravali kuhati ga prigodno – uz božićne i uskrsne blagdane. Međutim, zbog velike potražnje od toga smo plana odustali, pa će se ovo pivo kuhati tijekom cijele godine.
Jubilarni specijal došao je na tržište u prvoj polovici svibnja, a kuhat ćemo ga jednom godišnje u povodu godišnjice osnivanja pivovare, koju havličkobrodska pivovara obilježava posljednjeg vikenda u lipnju, ove godine je to 27. lipnja. Etiketa je također posvećena havličkobrodskim pivskim svečanostima. Na proslavi rebelova rođendana ove će godine nastupiti, primjerice, Ewa Farna, All X, Walda Gand i drugi.
 
Od ožujka počeli ste kuhati Češko pivo, kojega se pivovare na Vysočini nerado hvataju, zbog složenih legislativnih uvjeta. Što to znači kuhati Češko pivo. Koje uvjete treba ispuniti?
U havličkobrodskoj pivovari uvijek se ivo kuhalo na način tipičan za Češko pivo. Ne radi se o tehnološkim promjenama, biti o intervencijama u recepturu, nego o ispunjavanju uvjeta formalne naravi. U svakoj fazi proizvodnje su propisani određeni parametri, kojih se moramo strogo držati. Zapravo, za nas to znači samo novi način sastavljanja izvještaja o proizvodnom procesu.
Klasična tehnologija kuhanja i vrenja u otvorenim bazenima je domena malih i srednje velikih pivovara, koje unatoč tome što je to teže, zahtjevnije i skuplje, preferiraju tradicionalnu proizvodnju Češkog piva. Današnji razvoj konkurentskoga okruženja daje naslutiti da će se samo par godina ostati u Češkoj veoma mali broj ovakvih pivovara. Havličkobrodska pivovara jedna je od posljednjih pivovara kod nas, koje je još uvijek u češkim rukama i spada u takozvane nezavisne pivovare.
Zahvaljujući otvaranju tvornice slada proizvodite pivo Rebel pretežno od lokalnih sirovina, a zahvaljujući tome, uspjeli ste dobiti certifikat Regionalni proizvod Vysočine. Zašto ste se odlučili za ovu certifikaciju?
Dioničko društvo Građanska pivovara Havličkův Brod je jedina pivovara na Vysočini, koja je dobila ovaj certifikat. Uvjet dodjeljivanja certifikata Vysočina – regionalni produkt, bila je upotreba lokalnih sirovina. Zahvaljujući otvaranju sladare, pivovara preuzima od kooperanata, poljoprivrednika s Vysočine više od tisuću i sedamsto tona pivarskog ječma godišnje. Prilikom ocjenjivanja svih parametara za certifikat pivo Rebel dobilo je maksimalni broj bodova za iznimnu kvalitetu.
Glavni smisao ovakvog ocjenjivanja za potrošače je činjenica da se mogu lakše snalaziti u ponudi velikog broja piva i odabrati svoje omiljeno. Otvaranje tvornice slada ima i strateški značaj za budućnost, budući da smo postali neovisni o isporukama dobavljača slada. Osim toga, kvalitetu glavne sirovine možemo nadzirati još u fazi proizvodnje ječma na polju, pa već tada možemo znati da Rebel kuhamo od najboljeg ječma.
 
Ovih dana vidimo boce s novom etiketom. Što vas je navelo na promjenu?
Učinili smo to zbog oznaka zaštite geografskog porijekla, odnosno europske oznake Češko pivo i oznake Vysočina – regionalni produkt. Kad se već mijenja etiketa, onda smo odlučili za potpunu promjenu dizajna i materijala etikete. Glavni cilj ove promjene je i želja da se i po etiketi naše pivo razlikuje od takozvanih privatnih marki, odnosno jeftinih piva, koja potrošače privlače niskom cijenom, ali se ne proizvode tradicionalnom tehnologijom. Pivo Rebel već drugu godinu za redom spada u piva s najvišim ocjenama na sajmovima u Češkoj republici, a tome mora odgovarati i kvaliteta etikete. Iznenadilo me kako se u havličkobrodskoj pivovari dosljedno i temeljito gradi image regionalnog proizvoda top kvalitete, a to je velik korak u jačanju pozicije Rebela kao iznimnog piva.
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Jedno pivo na dan, doktor iz kuće van!
Anonimus

Nacrtaj mi krigl

Lafebre-Zidrou - Lydie_30
Lafebre-Zidrou - Lydie_30

Najnovije iz kategorije Interview