Pivnica.net
Banner

Zapisi pivopije opce prakse

Libido po lojtrici gor i dol

Mato Pejić   |   13.08.2022.     1019

Libido po lojtrici gor i dol

Ljeto je doba opuštanja i bezbrižnosti, vrijeme kad se u mnogim muškim glavama roje grešne misli, a tu vatru potpiruju oskudno odjevene kupačice raskošnih oblina, što je ovih vrućih dana više nego uobičajen prizor. Logično, važnu ulogu tu igra i pivo koje s jedne strane gasi vatru u žednu grlu, a s druge rasplamsava onu u srcu i još nekim vitalnim organima.

„Pivo je po svemu sudeći odličan saveznik ne samo u društvu za kavanskim stolom, nego i u srazu s partnerom u spavaćoj sobi,“ pišu ovih dana mediji prenoseći vijest o tvrdnjama američke seksologinje Kat Van Kirk, iznijetima u knjizi The Married Sex Solution: A Realistic Guide to Saving Your Sex Life u kojoj autorica, također terapeutkinja za parove, piše o seksualnim dobrobitima koje imaju ljudi što redovito piju pivo, posebno muškarci.

Znanstvenica svoju tezu elaborira naširoko i potanko, a u najkraćem – fitoestrogeni i željezo preveniraju ejaculatio precox i suprotstavljaju se padu seksualne želje, te u cilju poboljšanja performansa  preporučuje i konkretne marke, koje će svojim bogatstvom vitamina, probiotika i prirodnih stimulansa uspješno nadomjestiti čak i viagru – irski Guinness i škotski Innis & Gunn.

Ovo zvuči kao fantastična vijest i veoma nerado vam kvarim veselje uslijed tako plemenite predodžbe o nenadoknadivoj pjenušavoj pomoći u postelji, ali ne uzimajte to zdravo za gotovo, jer stvar ima nekoliko nezgodnih kvaka. Teško to prevaljujem preko jezika, ali – da se ne lažemo – najblaže rečeno, pivopije nisu baš virtuozi na ljubavnom instrumentu.

Istina je da alkohol itekako pomaže – „podmazuje kotačiće društvene komunikacije i smanjuje snebivanje“, povećava libido dižući razinu testosterona, no, kako kaže Shakespeare u Macbethu – pojačava želju, ali uništava izvedbu. Pogotovo je to tako u slučaju piva. Naime, kako pivo sadrži veoma malo alkohola, svega oko pet posto, za postizanje poželjnog efekta treba ga popiti puno, a to onda izaziva omamljenost, usporenost, pospanost, a veoma je izgledna i takozvana erektilna disfunkcija, odnosno impotencija, koja se često i zove pjenušavim imenom brewers droop, to jest pivarska klonulost.

Pivo, ponovljeno je puno puta, štiti od štetnog djelovanja rendgenskih zraka i ima izrazitu baktericidnu djelotvornost, preporučuje se kao dobar izvor energije nakon fizičkog napora radnika, sportaša, trudnica i rekonvalescenata, iscrpljenih i anemičnih osoba; potiče apetit i probavu, ublažava teškoće u radu bubrega i mjehura, ublažava stres i djeluje kao prirodno umirujuće sredstvo, te tako štiti od infarkta. Od Paracelsusa pa sve do danas, stručnjaci se uglavnom slažu da pivo ima očevidan terapeutski učinak ali uvijek tu onaj prokleti ali, koji upozorava da se zdravstvenom benefitu mogu nadati samo oni koji se drže preporuke o umjerenoj konzumaciji.

U Češkoj se tako, negdje tamo na prijelomu milenija pravilo pivo koje se zvalo Dr Svitavák, a sadržavalo je tinkturu Diavitala, smjese dvadeset biljnih ekstrakata, stanovitog doktora Pavela Bielika. O tom su pivu potrošači pjevali panegirike nakon kontrole šećera u krvi, jer je redovita konzumacija toga piva davala spektakularne i zaprepašćujuće rezultate. Rađena su i ozbiljna istraživanja, koja su pokazala da je nakon samo dva tjedna ispitanicima pala vrijednost šećera u krvi, kolesterol i pritisak, pa je ubrzo stigla i preporuka društva dijabetičara i malo je falilo da pivo dobije status lijeka i da se prodaje u apotekama na liječnički recept.

Onda se netko dosjetio pa priupitao proizvođača: ček, ček, ako je Diavital to što ljudima pomaže, zašto ga miješati s pivom, kad su mnogi od njih i postali tlakaši i šećeraši baš zato što su pili previše piva?

E – zašto?!!

Ilustracija Zdenko Puhin

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opce prakse