Reportaže

Leuven - grad piva i studenata

Željko Bukvić   |   03.03.2009.     6679

Leuven - grad piva i studenata

Kad se spomene Leuven, većini ljudi prva je asocijacija pivo Stella Artois, koju proizvodi i naša najveća pivovara – Zagrebačka, otkako je u sastavu velike multinacionalne kompanije InBev (bivši Interbrew), u čijem je vlasništvu i Stella Artois.I doista, Leuven je grad piva, ali i studenata koji čine više od trećine stanovništva. Tu je davne 1425. godine utemeljen katolički univerzitet, prvo belgijsko sveučilište na kojemu danas studira oko 24.000 studenata iz cijeloga svijeta i koji gradu daju osobitu atmosferu.

 

To se nabolje osjeti na Oude Marktu, velikom trgu u središtu grada, njihovom popularnom okupljalištu s mnoštvom pivnica, caffea i barova. Cijeloga dana tu je živo, a u večernjim satima treba dosta strpljenja da bi se uhvatilo mjesto u nekom od lokala ili na teresama.
Leuven je smješten 26 km istočno od belgijskog glavnog grada Bruxellesa. Odlično je povezan s njime, a do Antwerpena je svega šezdesetak kilometara, tako da je pravi izbor za upoznavanje belgijske pivarske tradicije.
Središnji dio grada omeđen je prstenom promjera oko četiri kilometra, a unutar njega više je od 130 pivnica i restorana, pravi raj i za najizbirljivija nepca: od restorana s istočnjačkim kuhinjama do malih pivnica koje nude piva i jela vlastite proizvodnje po cijenama prilagođenim studentskom džepu. I u najmanjem lokalu u ponudi je barem dvadesetak vrsta piva, a svako ćete popiti iz njegove posebno dizajnirane čaše. Ima i posve otkačenih: pivo Charles IV poslužit će vam u keramičkim zdjelicama, a najoriginalniji mi se čini Kwak, koji će vam biti poslužen u drvenom stalku s čašom  u obliku menzure. Kada je nagnete, u trenutku kada zrak prodre iz suženog dijela u kuglu, začuje se karakteristično buć. Objasnili su mi da je u vrijeme diližansi  kočijašima bilo zabranjeno piti s putnicima, pa su si u gostionicama uz put točili pivo, držali ga kod sebe u drvenim stalcima i pijuckali tijekom vožnje. U svakom beer shopu ili suvenirnici nude se pakiranja od dvije, četiri ili šest vrsta  piva, čaše za pojedine vrste piva, a osobito su atraktivni drveni stalci za pola metra ili metar belgijskih piva. U nekim beer shopovima možete kupiti drveni stalak i sami odabrati svoju kolekciju piva.
Tradicija proizvodnje piva datira iz srednjeg vijeka, kada je gotovo svaki manji grad u Belgiji imao svoju pivovaru, a neke vuku korijene čak iz XI. stoljeća. Za razvoj belgijskog pivarstva osobito su zaslužni samostani u kojima su redovnici eksperimentirali i stalno razvijali proizvodnju piva, a danas su to moderne pivovare koje, na osnovi stoljetnog iskustva, proizvode vrhunska piva. Posebno mjesto među njima pripada trapistima. Njihova su piva karakterističnog okusa, aromatična i s nešto većim postotkom alkohola (od 6,2 do 11 %). Imaju dvadeset brendova, a najslavniji im je  Chimay, koji se proizvodi u Hainautu, u najvećoj samostanskoj pivovari u Belgiji.
Belgija je zemlja piva i čokolade i teško je reći na što su Belgijanci ponosniji, i to s pravom. Kada je o pivu riječ, Belgija ima oko 800 vrsta piva, od - što bismo mi rekli - pučkih - Maes Pilsa, Jupilera i Stelle Artois, ekstravagantnih voćnih piva poput Bellevue Krieka i Mort Subitea, piva koja dozrijevaju u boci (Duvel), pivskih vina (piva jača od 8 posto alkohola smatraju se pivskim vinima), pa sve do najjačeg belgijskog piva - Bush  s 13 posto alkohola.
Prije dvije godine organizirao sam u Tarkusu degustaciju 14 vrsta belgijskih piva i među bjelovarskim pivoljupcima najbolje su ocijenjeni već spomenuti Kwak i De Verboden Frucht ili u prijevodu Zabranjeno voće (s Rubensovom slikom na etiketi, op. ur.). Dio te pivske raskoši može se kušati u belgijskim pivnicama u Rijeci i Branimir centru u Zagrebu.
 
Autor je distributer Velebitskog piva i Paulanera za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
Pivske putositnice objavljuje u bjelovarskom besplatnom dvotjedniku Zvono.
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Uvijek trijezan čini ono što pijan govoriš. To će te naučiti da držiš jezik za zubima.
Ernest Hemmingway

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_45.jpg
Lavric - Evropa_45.jpg

Najnovije iz kategorije Reportaže