Pivnica.net
Banner

Zapisi pivopije opce prakse

Lažna dilema boca ili čaša

Mato Pejić   |   14.01.2023.     2556

Lažna dilema boca ili čaša

Kroz povijest se pivo pilo iz svakojakih posuda, od bizonskog roga. glinenih krčaga, kositrenih lončića, preko srebrnih kaleža, keramičkih, kamenih ili porculanskih vrčeva, pa bogme sve do drvenih bukara, a danas svjedočimo apsolutnoj prevlasti staklenih čaša i krigli u kojima, uz pripadajuću krasnu, bogatu, čvrstu bijelu pjenu završava dragocjena tekućina koja na mjesta posluživanja dolazi u bačvama ili tankovima.

No, danas većina ukupno proizvedenog piva do pivopija stiže u bocama, što staklenim, što plastičnim, a sve više i u limenkama. I to nije nikakav problem – bilo da se pije u ugostiteljskom objektu ili kod kuće, lako je pivo ohladiti na optimalnu temperaturu i propisno naliti u pripadajuću čašu. Međutim, mnogi i premnogi pivopije odbijaju ponuđenu čašu i pivo piju izravno iz boce. Čine li oni dobro?

Dakako da golemu draž ima potezanje iz holbe pred seoskim dućanom, ali taj je fenomen prvenstveno sociološke naravi. Naravno i da na baušteli, uz betonsku mješalicu savršeno pašu dugački gutljaji hladne pjenušave tekućine koji u žednom grlo klokoću izliveni direktno iz flaše, ali razlozi tome su čisto praktični. Ne poričem ni da mi uz okretanje kotleta i kobasica koje cvrče na vrelom roštilju ništa ne može zamijeniti politru netom izvađenu iz potoka koji žubori uz livadu na kojoj piknikujemo, ali u svim drugim prilikama pijenje izravno iz boce naprosto je loš izbor.

PItanje je da li je flaširano pivo pametan izbor u situacijama kad možete izabrati točeno, ali nažalost, iz teško dokučivih razloga kod nas ćete naći bezbroj lokala koji uopće nemaju točionike, pa u njima možete dobiti samo flaširano pivo, a i u onima koji imaju pivske pipe često se proda više piva u bocama. To je jedna od stvari kojima se ne mogu načuditi češki turisti, a znate da oni masovno ljetuju na hrvatskom Jadranu.

Da se ne lažemo, veliki dio, pa možda čak i najveći, od onih milijardu i 800 milijuna hektolitara godišnje svjetske proizvodnje piva, popiju ljudi, kojima je apsolutno svejedno, ne samo koju marku piva piju, nego i to da li je ono svježe natočeno, ili kupljeno u samoposluzi u staklenoj, plastičnoj boci ili limenci. Nije važno što je i kakvo je, glavno da se pjeni! A ne bi im trebalo biti. Potpuno jasno i nedvosmisleno valja reći: točeno pivo je neusporedivo bolje. Distribucija piva u bačvama gotovo potpuno isključuje sve neprijatelje ukusnog piva – oscilacije temperature i kontakt piva sa svjetlom i kisikom. Naravno, to podrazumijeva da se pivo u gostionici pravilno njeguje, da se drži na stabilnoj temperaturi i da se oprema za istakanje uredno održava i sigurno je da se kaže džabe da majstor pivar pivo kuha, ali pravi ga – gostioničar! Ali, ugostitelju je to posao, pa pretpostavimo da ga obavlja pošteno.

Unatoč tome, jako je puno ljubitelja zlaćanog soka, koji ga piju iz boce. Uz generalno nisku kulturu piva kao jedan od razloga tome vidim i poplavu američkog celuloidnog smeća. Teško je naime, pronaći film snimljen u Sjedinjenim Državama ili epizodu bilo koje televizijske serije gdje junaci kad dođu s posla kući ne otvaraju bocu piva i potežu izravno iz nje, a iz boca piju i u baru, uredno sjedeći za stolom. Napokon pandemija koronavirusa stubokom je promijenila strukturu pivske ambalaže, jer je zatvaranje ugostiteljskih objekata prisililo pivovare da sve više piva flaširaju, a zbog lockdowna su i pivopije promijenile svoje navike te sve više piju kod kuće, a to znači da pivo kupuju u dućanu.

Sve to dakako nije razlog da se pije direktno iz flaše, kad postoji dobra stara staklena čaša. Ali, da ne pametujem (samo) ja, dajmo riječ stručnjaku. Znani njemački pivski sommelier Oliver Wesseloh u nedavnom razgovoru za novine na pitanje može li se flaširano pivo piti direktno iz boce, ili ga (ipak) treba naliti u čašu, decidirano kaže: Uvijek samo iz čaše! U ustima možemo doduše prepoznati svih pet okusa – slatko, slano, gorko, kiselo i umami, ali kod piva to nije dovoljno, važan je i nos. Kad pijete iz čaše, mirisi iz piva ulaze u nos i ukupan dojam je sasvim drugačiji. Kad je uključen i nos možete osjetiti kudikamo više pivskih aroma, nego kad ga pijete iz boce. Pitao bih vas i ovo: jeste li kad vidjeli da netko pije vino iz boce?

Na kraju, i nikako ne manje važno – ne samo nos, piju i oči: pravilno natočeno pivo u lijepoj čaši užitak je za oko i to doživljaj konzumacije pjenušave tekućine diže za još jednu stepenicu. Još kad ga pijete u ugodnom ambijentu kakve povijesne pivnice ili stilskog pivskog bara s reprezentativnom ponudom craft uvaraka u probranom društvu... ali to je već za neku drugu priču.

Ilustracija Igor Kordej – Zvijezde

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opce prakse