Largo

  Velika češka pivska knjiga         Jitka Vařeková         19.07.2009.
Largo
Najpoznatijaa svakako i najcjenjenija svjetska skladba koja je ikad napisana o pivu jeDvořákov Largo1. Govori se da se, kad je 1893. godine Antonin Dvořákljetne mjesece provodio u Spillvilleu među češkim sunarodnjacima, jedne rane večeri,nakon posebno vrućeg dana, okupilo nekoliko susjeda. Bilo je to također kodTonyja Kapinosa i opet je nestalo ilegalno točenog piva.
Stogasu uspomene na udaljenu domovinu i njene ljepote postajale sve dirljivije idirljivije, dok val nostalgije nije zapljusnuo susjede, pa su se za čas razišlisvojim kućama.
Dragohladno pivo, ti nam fališ svima,
ubirtiji maloj, punoj gustog dima.
 
Overiječi jednog od subesjednika, odzvanjale su Dvořáku u ušima dugo u noć. Iodjednom se uz njih počela rađati melodija, otegnuta i tugaljiva. Nestrpljiva.Postojana. A od motiva se već počinje rađati skladba u svoj svojoj glazbenojšarolikosti.
Počinjeskupina puhačkih instrumenata. Izražavaju svečano iščekivanje (predstava novogpunog bureta piva, kojem predstoji zabijanje pipe). Pa udaraljke (pipa jezabijena). Slijedi sjetni engleski rog (o orošenom kriglu, o rastućoj želji, oodnosu prema tom jedinstvenom piću). Onda stišavanje (čaša se prazni) i naglaharmonija gotovo cijelog orkestra (predstavlja razdragano nazdravljanje). Ondamotiv ponavlja gudačka sekcija (zvuk se širi i asocira na lijepi češkikrajobraz sa zlatastim ječmenim poljima i nasadima hmelja koji streme uvis). Jošjednom se motiv ponavlja. U finišu skladba gubi melankoličnu notu, zvuči punooptimističnije dok se, utišavajući se, ponavlja ono „Drago hladno pivo, ti namfališ svima“, jer Dvořák temu završava s osjećajem da dobro češko pivo nikadneće nestati.
Dvořákje pjesmu nazvao Largo (što u muzičarskom nazivlju znači „široko“ ili čak„uzvišeno“) i uvrstio u IX simfoniju u e molu Iz novog svijeta, koja je prviput izvedena u Carnegie Hallu u New Yorku. Skladba je postala iznimnopopularna. Američka država Iowa izabrala je melodiju ove skladbe za svojuhimnu. Bilo je to još u vrijeme prohibicije, tako da je skladba dobila noveriječi, u kojima o pivu nema ni spomena.
Napominjemjoš da je to i dalje bila ona ista Dvořákova pivska melodija, koja je pratilaprve astronaute prilikom slijetanja na Mjesec!
Dane bi naštetio reputaciji tako izvanredno prihvaćene skladbe, Dvořák je ujavnosti prešutio motiv njena nastanka. Stoga se prilikom izvođenja redovitoprednost davala temi nostalgije za domovinom. Na primjer, Zavičaju dragi,daleko si tako, kad na tebe mislim u san padam lako. Istina o stvarnoj temipjesme mogla je tako biti objelodanjena tek nakon autorove smrti. Otkrio je tonjegov zet Josef Suk, kojemu je to ispričala njegova žena, Dvorřákovanajstarija kći Otylka. Kad su bili u Spillvilleu ona je već bila velika i zatoje znala mnogo, premnogo. Sakrivena iza zavjese, vidjela je i tatu kada su gadovezli sa suda s Tonyjem Kapinosom. Zahvaljujući njegovu svjedočenju sačuvanesu ove dragocjene informacije.2
 
1Ovu umjetničko-znanstvenu studiju priredila je drJitka Vařeková
2Moja baka Eliška bila je prijateljica OtylkeDvořákove, kasnije udane Sukove. Kad je ponekad odlazila Dvořákovima, uvijek jeimala veliki respekt prema Maestru, koji je izgledao kao Zeus, vladar gromova.Otylka je njen sveti strah  odagnavalatako što joj je pričala razne pikantne priče o ocu. Mogu dakle i u svojojobiteljskoj tradiciji pronaći potvrdu da Josef Suk nije izmišljao.
 
IzVelike češke pivske knjige Zdeněka Suse
PreveoMato Pejić

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće