Pivnica.net
Banner

Moje pivsko iskustvo

La Marine – pivnica s najvećim izborom piva u Parizu

Josip Souček   |   03.11.2008.     11285

La Marine – pivnica s najvećim izborom piva u Parizu

U Pariz ljudi uglavnom putuju zbog mnoštva kulturnih znamenitosti i zbog kulinarskih užitaka. Izvrsna kuhinja, uz koju ide veliki izbor isto tako znamenitih vina, privlači turiste jadnako kao i Notre Dame, Louvre ili pak grandiozno kičasti Tour Eiffel. Vino je svakako jedan od simbola Francuske, no i pivopijama ima Pariz što ponuditi.
Na primjer pivnicu (Francuzi kažu Brasserie) La Marine, mjesto sa nevjerojatno bogatom ponudom piva. Još nedavno su se dičili popisom od 250 različitih piva iz cijelog svijeta, od čega 16 točenih. U takvom mnoštvu pivskih specijaliteta teško se orijentirati, pa da gostima olakšaju izbor (a vjerojatno i zato, što se nisu baš sva piva dobro prodavala, pa je bilo je dosta onih koja su dugo ležala na skladištu), smanjili su ponudu na otprilike polovinu. No to nikako nije umanjilo atraktivnost La Marine. Ponuda je još uvijek impozantna.
U La Marine možete kušati piva doslovce iz svih krajeva svijeta, pa i takvih pivski egzotičnih zemalja poput dalekih Kine i Japana, Južnoafričke republike ili Konga. Naravno, najviše ih je iz Europe, a najbogatija je ponuda izvrsnih belgijskih samostanskih specijala, njemačkih (uglavnom bavarskih) piva, pa onda onih iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Sve specijal do specijala. Domaća, francuska piva, su tu, naravno, u manjini. Osim svugdje prisutnog Kronenbourga iz istoimene pivovare, i brata mu blizanca 1664, ipak se nađe i poneko domaće specijalno pivo vrijedno pažnje, poput Edelscotta, koji se, inspiriran škotskim wiskijem, proizvodi iz slada sušenog iznad treseta. Ili pak Vražjeg piva (La Biere du Demon), s 12 posto alkohola, najjačeg svijetlog pilsa na svijetu, barem po tvrdnji koju je sam proizvođač otisnuo na etiketi. Ovo pivo se pije na kapljice, baš kao i Belzebuth (još jedan vrag među pivima, mi ga zovemo Belzebub) iz francuske pivovare Jeanne d´Arc, koje je još jače, i sa svojih 15 posto alkohola više podsjeća na alkoholski destilat nego na pivo. Baš su ekscentrični ti Francuzi. Kad već nisu pivarska velesila, barem kuhaju neka od najčudnovatijih piva.
Za one koji piju pivo na litre, u La Marine nema baš velikog izbora. Osim već spomenutog Kronenbourga, u ponudi je samo nekoliko najpoznatijih lagera, na čelu s Pilsner Urquellom. Na svu sreću, raznih heinekena  ovdje nema. Ipak ovamo dolaze uglavnom pivski znalci u potrazi za još neotkrivenim pivskim užitkom.
Osim piva, i hrana je ovdje izvrsna, naravno. Ipak smo u Francuskoj.
Sve u svemu, La Marine, moju omiljenu pivnicu, vrijedno je posjetiti. Naći ćete je vrlo jednostavno. Nalazi se odmah ispod Tour de  Montparnassa, na Boulevard du Montparnasse 59, u centru Pariza. Metroom broj 4 ili 12, stanica Montparnasse Bienvenüe.
Nazdravlje i puno sreće u odabiru piva. I ne bojte se eksperimentirati u potrazi za svojim omiljenim pjenušavim favoritom.

 
Josip Souček rođeni je Daruvarčanin, koji od 1991. godine s obitelji živi u Češkoj. Diplomirani je agronom, specijalist za topljene sireve, koje kreira u mljekari Pribina u Přibislavi u Češkoj republici. Mljekara posluje u sklopu grupe Bongrain, francuskog mljekarskog giganta, pa je Josip u prilici često poslovno putovati u Pariz u druge francuske gradove, gdje ne propušta priliku upoznati tamošnju raskošnu ponudu dragocjene tekućine. Da se u toj zemlji može popiti zaista dobro pivo, potvrđuje i ova reportaža. A da J. Souček zna što je pravo pivo, to vam jamčim, jer sam svjedok njegovih brojnih susreta s vrhunskim pivima Češke i Njemačke, dakle najvažnijih zemalja pivskog svijeta. Surađuje s ovim portalom od samog početka, a zamisli o reportažama o medenom pivu Kvasar iz Sentica i o ponudi piva u željezarstvu Revos u Havličkovu Brodu, kao i organizacija posjeta, njegovo su djelo. Redoviti je posjetitelj Oktoberfesta, a njegov dražesni portret nastao je u jednoj od brojnih pivnica u Münchenu.


  

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo