Pivnica.net
Banner

Ukrajina

Kyiv nikad neće biti Kiev

P. N.   |   05.04.2022.     473

Kyiv nikad neće biti Kiev

Dok velike pivarske korporacije međusobno biju stalnu bitku za podjelu tržišnog kolača, craft pivovare pokazuju izuzetnu spremnost na suradnju, piše američki magazin Food & Wine i dodaje, kako je sve počelo kao suradnja na promociji kulture piva, da bi preraslo u nacionalne i svjetske kampanje poput ove aktualne, kojom craft pivovare pomažu narodu Ukrajine.

U Sjedinjenim Američkim Državama puno je primjera akcije u kojima se craft pivovare okupljaju s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za neku dobru stvar, ili podizanja svijesti o nekoj društveno važnoj temi. Među poznatijim primjerima je kampanja za pomoć postradalima od požara ili kampanja potpore ugostiteljskom sektoru pogođenom lockdownom u pandemiji koronavirusa, ili ona koja je provedena pod motom Black Lives Matter, kao odgovor na rasističko ubojstvo.

I kad je Rusija napala Ukrajinu reagirali su zanatski pivari, prihvaćajući apel pivovare Pravda iz Lavova, koja je ponudila recepte svojih piva iz edicije Victory Beer, po kojima se diljem svijeta kuhaju specijalni uvarci (prigodno opremljeni etiketama sa simboličnim imenima i u bojama ukrajinske zastave, te uz isticanje gesla Brew for Ukraine, a prihod od prodaje ovih piva uplaćuje se u humanitarne fondove za pomoć Ukrajini.

Na službenoj stranici pivskog kazališta Pravda objavljeni su 5. ožujka recepti i vizuali pet njihovih piva – dry hoppani strong ale Putin Huylo, belgijski tripel Syla, američki red ale Red Eyes, belgijsko pšenično Frau Ribbentrop i ukrajinski imperial stout From San to Don.

Diljem Amerike niz craft pivovara uključio se u ovu kampanju, a za to vrijeme nastavlja se i kampanja u mnogim europskim državama, čije se pivovare uključuju u projekte Brew for Ukraine i Drinkers for Ukraine, pokrenute samo dva dana nakon Pravdina apela.

Među europskim crafterima prednjače oni iz Poljske, ali kuhaju i Česi, Francuzi, Nijemci, Talijani, Danci, a izvan Europe, osim Sjedinjenih Država još i Kanada, Hong Kong, Novi Zeland...

Poznati servis za ocjenjivanje piva Untappd kreirao je specijalnu značku Support for Ukraine, te uplatio značajnu novčanu donaciju Crvenom križu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Ukrajina