Kuhaj za Ukrajinu, i ne kuhaj

  Ukrajina         P. N.         06.03.2022.
Kuhaj za Ukrajinu, i ne kuhaj

Ovih je dana Ukrajina mantra svih dobronamjernih ljudi, a na rusku invaziju trenutno je reagirala i pivarska zajednica. Već smo objavili nekoliko vijesti o tome kako pojedine pivovare svojim novim pivima mijenjaju imena, prilagođavajući ih novonastaloj situaciji, te dio zarade usmjeravaju u pomoć Ukrajincima.

Puno je takvih primjera, a ima ih i kod nas, o čemu pripremamo posebne članke. Danas donosimo nekoliko vijesti, a prva govori o internetskoj platformi Brew for Ukraine koja pomaže pivovarama da provedu svoje vlastite projekte pomoći.

Brew for Ukraine je platforma usmjerena na zbližavanje globalne craft zajednice a na umu joj je jedna svrha – pružanje financijske pomoći nezavisnom narodu Ukrajine u aktualnoj ruskoj invaziji,“ piše na službenoj stranici platforme. A na facebook profilu još i ovo: „U Ukrajini je trenutno rat. Više od milijun Ukrajinaca već je napustilo svoju zemlju u potrazi za azilom. Obitelji su razdvojene, a mnogi civili provode noći spavajući u skloništima. U ovakvim trenucima, pivska zajednica se okuplja i pokazuje koliko smo jaki. Želimo pomoći pogođenima na bilo koji način. I nadamo se da će se mnoge pivovare, velike i male, pridružiti našoj akciji.

Što možete učiniti? Stupite u kontakt s nama, skuhajte pivo po svom izboru, donirajte dio zarade od tog piva bilo kojoj dobrotvornoj organizaciji koja podržava narod Ukrajine. To je tako jednostavno. To je potpuno dobrovoljno i oslanja se na sustav povjerenja.

Što ćemo napraviti? Ne postoji fiksni recept, ali rado ćemo ponuditi pomoć i smjernice za svakoga kome je to potrebno. Kada nas kontaktirate, dat ćemo vam smjernice za slanje poruka i označavanje. Sve što nudimo je otvorenog tipa i besplatno za javnu upotrebu. Naši društveni mediji su sto posto volonterska platforma stvorena za promicanje napora te za dijeljenje i širenje vijesti o projektu.

Podržimo naše prijatelje u Ukrajini!

Među onima, koji pomažu samostalno i samoinicijativno je i pivovara Frankies iz češkog grada Břeclava

„Svatko danas pomaže kako može,“ objavila je cijenjena češka craft pivovara Frankies iz Břeclava, i dodaje: „Odlučili smo da se i sami priključimo akciji pomoći, te vam predstavljamo svoje novo pivo, nazvano Idi nahui, Putin! S obzirom na to da ne govorimo ruski, zapravo uopće ne znamo što to znači. U svakom slučaju, o0d svakih prodanih 50 litara tisuću kruna šaljemo u Ukrajinu.“ Frankies dodaje da je to pivo skuhano kao novi član njihove edicije specijala Frank APPA Dark, jer u vrijeme kuhanja piva nitko nije mogao slutiti što će se danas zbivati, nisu imali pojam da će doći do invazije. „Hvala vam što pomažete, bilo preko nas ili drugačije,“ poručuje pivovara Frankies.

Dok male craft pivovare po svijetu pomažu ukrajinskom narodu kuhanjem piva, u samoj Ukrajini svjetske pivarske korporacije obustavljaju proizvodnju – zbog sigurnosti zaposlenika, čitamo ovih dana, dok druge obustavljaju izvoz svoga piva u Rusiju, te zaustavljaju započete investicije u toj zemlji.

„Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je da je zbog eskalacije sukoba u Ukrajini obustavio rad pivovara u Kijevu i Zaporožju,“ prenose ovih dana mediji, pa i HINA i Privredni.hr  „Poduzeli smo nekoliko mjera u Ukrajini kako bismo se pobrinuli za sigurnost naših radnika,“ objavila je danska kompanija. „Zaustavili smo proizvodnju u našim pivovarama u Zaporožju i Kijevu i obavijestili naše zaposlenike da ostanu kod kuće i slijede upute ukrajinskih vlasti”, rekla je glasnogovornica Carlsberga. Carlbserg ima pivovaru i u Lavovu, na zapadu Ukrajine, u blizini granice s Poljskom. Drugi je proizvođač piva u Ukrajini, s udjelom u tržištu od 31 posto.

Iz Nizozemske pak stiže vijest da svjetski pivarski gigant Heineken prestaje izvoziti u Rusiju, te prekida tamošnje investicije. Heineken proizvodi piva Zhigulevskoe i Oxota za lokalno tržište u Rusiji. S otprilike 1.800 zaposlenih, tvrdi da je treća po veličini pivovara u zemlji. Međutim, rusko tržište predstavlja manje od dva posto Heinekenove ukupne prodaje. Priopćenje pivovare ne govori ništa o ograničenjima lokalne proizvodnje. Heineken naglašava da sektor pivarstva i pića ne podliježe sankcijama. „Šokirani smo i ožalošćeni kada vidimo kako se tragedija odvija u Ukrajini. Naša srca su za sve pogođene“, poručili su iz Heinekena.

 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Ukrajina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće