Reportaže

Krojačko pšenično pivo

Tomas, Pivni obzor   |   25.11.2008.     3368

Krojačko pšenično pivo
Među najprisutnija i najpoznatija pšenična piva u Bavarskoj spadaju prvenstveno tri marke. Erdinger iz pivovare u Erdingu, Maisel iz Bayreutha i napokon Schneider iz Kelheima. Ovoga puta bit će riječi upravo o ovom trećem, o pšeničnom pivu Schneider. Pivovara Schneider u. Sohn (Schneider – krojač – i sin) s kapacitetom od preko 300 tisuća hektolitara piva godišnje, spada po bavarskim mjerilima među veće koje su se opredijelile isključivo na kuhanje pšeničnog piva, a također i među one malobrojne, koje su ostale čista obiteljska poduzeća. Pivovaru je posjetio i za češki portal pivniobzor reportažu napisao Tomas.
Domicilno mjesto Kelheim na Dunavu nalazi se tridesetak kilometara južno od Regensburga, a u predgrađu ima još jednu malu pivovaru Frischeisen. Prirodno je središte lijepoga regiona Altmühltal, koji je sam po sebi vrijedan posjeta, kako zbog ljepote prirode, na primjer nedalekog poznatoga dunavskog kanjona, tako i zbog ljepote pivskog šarenila, zajamčene mnoštvom okolnih pivovara. No, za temeljima pivovare i pivarske obitelji Schneider valja poći u Műnchen, konkretno u ulicu Tal broj 7, u sadašnjoj pješačkoj zoni u središtu grada, gdje se nalazila izvorna pivovara, čiji prikaz i danas krasi etiketu Schneiderovih piva. Pivovara je osnovana 1872. godine, još prije Drugog svjetskog rata bila je najveći proizvođač pšeničnog piva u južnoj Bavarskoj (valja međutim dodati da pšenično pivo u to vrijeme nije niti izdaleka imalo takvu popularnost kao danas i njegovo vrijeme je tek imalo doći), a da nije bilo povijesnih obrata dvadesetog stoljeća u obliku gospodarske krize, priklanjanja nacizmu i svjetskog rata koji je slijedio, i danas bi pivovara bila na istom mjestu. Djelovanja savezničke avijacije na Műnchen godine 1944. nije bila pošteđena ni pivovara, pa je nad ruševinama bombardirane pivovare odlučeno da se kompletan pogon proizvodnje piva preseli u pivovaru Kelheim, koji je od kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća već bio u vlasništvu obitelji Schneider, kao ogranak njihove glavne pivovare. Prvih poratnih godina prođi toga piva značajno je doprinosila i američka vojska, koja je u blizini imala sjedište i čiji su vojnici brzo zavoljeli pšenično pivo, pa je mala pivovara iz godine 1946. postupno narasla u današnje veliko moderno poduzeće, koje od 2000. godine vodi Georg Schneider VI. U Műnchenu je u prvobitnom obliku obnovljena samo pivovarska restauracija, koja je također vrijedna svake pažnje, premda je zbog svoga položaja to veoma bučno turističko mjesto.
Danas je pivovara veliki moderni pogon u kojem se ne osjeća duh minulih vremena, gdje vladaju prokrom i sterilna čistoća, ali pivo se proizvodi klasičnim načinom – kuha se stupnjevito, vrije u otvorenim bazenima. Prije svega, pomno se biraju kvalitetne sirovine, koristi se voda iz podzemnih izvora, hmelj iz poznatog kraja Hallertau i domaći slad za koji se koristi 60 posto pšenice i 40 posto ječma. Proizvodi se široka paleta pšeničnih piva, od bezalkoholnog preko light – lagane verzije, nešto slabiji Hell (svijetlo), filtrirani Kristall i napokon vrhunski nefiltrirani Originall, koji uslijed jantarnim tonom obojenog prženog slada i fine pikantne arome klinčića, predstavlja ukusni i pitak školski primjer svoga stila. Sasvim sigurno je pozornosti vrijedno izvrsno i ujedno najjače lokalno pivo Aventinus s 8,2 posto alkohola. Nepregledni niz raznih nagrada osvojenih posljednjih godina dokaz je da riječ Kvaliteta ovdje nije prazna reklamna fraza. Pivovara misli i na pivopije koje zanima što je iza kulisa, pa tako svakog utorka od 14 sati, a od proljeća do jeseni i četvrtkom, otvara vrata za organizirane posjete, uz ulaznicu od četiri i pol eura. U cijenu je osim razgledanja pivovare uključeno kušanje kompletnog asortimana pivovare, a kao poklon, svaki posjetitelj dobiva patentnu bocu najboljeg piva kuće – Originalla.
Trasa razgledanja vodi kroz veliku modernu varionicu dnevnog kapaciteta od 2000 hektolitara mladog piva, pa kroz posjetiteljski centar, gdje se prikazuje kratki film o pivovari, kroz punionicu boca i bačvi, gdje posjetitelj, okružen starom opremom za punjenje može nalijepiti etiketu na bocu Originalla koju je dobio na dar. Samo punjenje piva u patentne boce se ne prakticira, jer bi to za odjeću gostiju moglo ispasti loše. U dio za fermentaciju i podrum se iz higijenskih razloga ne može, a ti dijelovi tehnološkog procesa su prikazani na filmu. Za moj ukus razgledanje možda ima previše multimedije, nauštrb fizičkog upoznavanja pivovare, ali tako je to danas kod mnogih velikih pivovara. Razgledanje, razumljivo, završava degustacijom u tradicionalnoj pivnici. Kuša se cijeli asortiman, uključujući i bezalkoholno pivo, a pivo se u vrčeve za kušanje ulijeva iz boca. Tko želi može kušati i točeno pivo, također cijeli asortiman, uz plaćanje 2,80 eura za politrenu čašu. Piva marke Schneider dostupna su u većini supermarketa u Bavarskoj, pa nije nužno samo zbog njega potegnuti do Kelheima. Inače, kraj je jako lijep, pa vrijedi obići i sam grad, u kojem ćete veoma ugodno provesti vrijeme u pivnici sa sjenovitim vrtom.
Izvorna pivovara i pivnica u Műnchenu http://www.weisses-brauhaus.de
 
S češkog preveo Mato Pejić
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Uvijek trijezan čini ono što pijan govoriš. To će te naučiti da držiš jezik za zubima.
Ernest Hemmingway

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_45.jpg
Lavric - Evropa_45.jpg

Najnovije iz kategorije Reportaže