Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Križevački winter spicy ale

Mato Pejić   |   10.01.2023.     1130

Križevački winter spicy ale

O blagdanima je i Križevačka pivovara ponudila jedan specijal – winter spicy ale sa šest vrsta začina – cimetom, klinčićem, đumbirom, muškatnim oraščićem, pimentom i crnim paprom, te dvije vrste hmelja. Baš prigodno za kraj jedne i početak druge godine, a pivo je nazvano Keksić.

„Pivoljupci! Pustili smo novu pivicu za vas, radi se o začinjenom ale-u, nazvali smo ga #keksić naime postupkom infuzije u procesu proizvodnje ječma u slad dodano je 6 vrsta začina, a pivu smo dodali prilično neutralne češke hmeljiće sladek i saaz,“ poručuje Križevačka na društvenmim  mrežama i dodaje: „probajte naš winter spicy ale prvo na našim lokacijama.“

A gazda Renato Hadrović na naš dodatni upit kaže: „Za kraj izazovne pivarske godine, nepredvidljive zbog sveopće poznatih tržišno zdravstvenih problema unazad nekoliko godina, odlučili smo se za neka nova eksperimentalna kuhanj,a te je prvo iz tog talona izašao naš Keksić.“

„Naime radi se o ale-u u kojem je korišten inovativni ječam (slad) koji smo proučili na Drinktec sajmu u Münchenu, te smo iz prve ruke dobili dojam da se radi o nečemu novom odnosno prilikom pretvaranja ječma u slad a postupkom infuzije dodano je 6 vrsta začina, stoga je naše pivo prilično začinjeno zimskim začinima (cimet,klinčić, muškatni oraščić,piment, đumbir, crni papar). Korištenjem takvog slada može se prilično točno odrediti sama začinjenost, te su izbjegnute moguće infekcije koje se mogu dogoditi kad bismo na primjer začine stavljali u gotovo pivo ili u toku fermentacije.“

 Samo pivo je, dodaju iz Križevačke pivovare, prilično pitko i potrebno je zaista popiti nekoliko gutljaja da bismo osjetili sve navedeno odnosno uživali u dobivenim aromama. „Preporučio bih ga i nježnijem spolu ali s dozom opreza posto pivo ima 5+ alkohola a kako mi pivari to znamo žargonom reci, jako ali klizi niz grlo,.“ dodaje Renato.

Križevačka pivovara od početka je poznata po svojim lagerima, svijetlom,  i tamnom, i oni standardno čine okosnicu ponude, a tu je također već etablirani i popularni pale ale po imenu Japa, a za 2023. godinu križevački pivari najavljuju niz manifestacija, od kojih je za njih najvažnija deseta obljetnica pivovare, koju će proslaviti Danima piva i nizom dobrih koncerata i svakojake zabave za velike i male.

Dobro pivo naravno neće izostati, a bit će i nekih novih uvaraka.

Novo pivo Keksić dostupno je u Križevcima, Varaždinu i uskoro uz najavu u nekoliko zagrebačkih etabliranih lokala, Pakira u pvc boce od jedne i dvije litre, a može se dobiti svježe točeno na šankovima Križevačke pivovare, te u 5L party burencu kao i u kegovima od 10, 20, 30 i 50 litara.

Za one koji žele znati više:

Križevci, prijestolnica lagera

Gdje je dobro pivo, tu ima i Čeha

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska