Krigl u zrak u čast Asterixa!

Europa   |   P.N.   |   29.10.2009.     1658

Krigl u zrak u čast Asterixa!
Od izlaska prve epizode kultnog stripa Asterix, koji su Rene Gosciny i Albert Uderzo počeli objavljivati na današnji dan 1959. godine, prošlo je dakle punih pola stoljeća. Strip je preveden na više od sto jezika i dijalekata, prodano je više od tristo milijuna albuma. Ono zbog čega i mi odajemo počast ovom nezaboravnom junaku je to što su Asterix i njegov drugar Obelix na svojim putovanjima popili i dosta piva.
1926. godine u Parizu rođen je jedan od najvećih strip scenarista Rene Goscinny.  Djetinjstvo je proveo u Argentini, ali ga život vodi dalje, najprije u New York gdje sreće budućeg suradnika Morissa (Maurice de Bevere, kreator Taličnog Toma), zatim u Bruxelles gdje sreće još jednog važnog budućeg suradnika Charliera i konačno nazad u Pariz, gdje upoznaje Alberta Uderza. Posebno je značajna njegova suradnja sa Uderzom, sinom talijanskih emigranata koji je svoje prve radove objavljivao već u trinaestoj godini.
1959. godine u Parisu je formiran dječji magazin Pilote, u kojem je Uderzo započeo dva stripa. Jedan u suradnji sa Charlierom, a drugi s Goscinnyem. Bila je to epizoda pod nazivom Asterix le Gaulois (Asterix Gal), koja je u cjelini objavljena 1961. u izdanju izdavačke kuće Dargaud u tiražu od skromnih 6 000 primjeraka. Suradnja Goscinnyja i Uderza datira još iz 1951. U prvih deset godina partnerstva ova dva strip maga kreirala su nekoliko junaka, među kojima je najzapaženiji svakako Oumpahpah, koji se smješten u Americi 18-og vijeka.
Tako počinje portret ovog junaka, odnosno stripovskog serijala, koji je za portal Stripovi.com napisao Milan Jovanović. To nam je dovoljno za podsjećanje na taj strip, jer sve oszalo je povijest, općepoznato i notorno. Zahvaljujući legendarnom Plavom vjesniku, u Hrvatskoj, i šire, dakako, imali smo sreću Asterixa upoznati za ona vremena relativno rano, već negdje 1968.
Nažalost, već 1977. godine Gosciny umire od srčanog udara u 51. godini života, a Uderzo nastavlja raditi nove epizode, preuzimajući i pisanje scenarija. Osniva novu izdavačku kuću Albert Rene i priča traje sve do danas. Ukupno je objavljeno 34 albuma, 24 u ediciji Hachette, a deset u izdanju kuće Albert-Rene, plus šest albuma filmskih sinopsisa, plus deset specijalnih izdanja, uglavnom monografija-hommagea autorima i junacima, plus 32 albuma „restauriranih“ izvornih epizoda, izdana u ediciji Velika kolekcija, plus kompletan opus na deset egzotičnih jezika, poput latinskog i starogrčkog, hebrejskog i kreolskog, plus tri igrana filma, plus osam cjelovečernjih crtića, plus izložbe, plus eseji, plus znanstvene disertacije, plus mjuzikl, plus video igrice, plus puzzle, plus tone memorabilija, figurica, igračaka, plus Zlatna knjiga Asterixa, album koji izlazi u povodu zlatnog jubileja, plus poštanska marka, koja prati obljetnicu.
A kako rekosmo popili su Asterix i naročito njegov pajdaš Obelix poprilične količine piva, posebno, dakako, kada su ih pustolovine odvele na tlo pivskih velesila Britanije i Belgije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl

Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10
Sergio Aragones - Groo_One-For-One_s.10

Najnovije iz kategorije Europa