Krčka se ovogodišnje zeleno

  Proces proizvodnje         P. N.         20.02.2022.
Krčka se ovogodišnje zeleno

Vrijeme je zelenog piva. Trenutno je vrijeme njegova kuhanja, a za otprilike mjesec dana nastupa vrijeme njegove konzumacije. Naravno, radi se to 17. ožujka za blagdan svetog Patrika čiju su proslavu u znaku zelene boje Irci proširili po čitavom svijetu. Česi, međutim, imaju još jednu prigodu za zeleno pivo – Veliki četvrtak, koji oni zovu Zelenim.

Dakako, zeleno pivo je u Češkoj manje-više novi trend. Istina bilo je pojedinih pokušaja od ranih devedesetih, kada je, primjerice pivovara u gradu Kopřivnice, u pivo dodavala koprive, što je njihovu pjenušavom specijalu dalo blago zelenkastu nijansu, no najdužu tradiciju pravilnog, svakogodišnjeg kuhanja zelenog piva, drži Heinekenova pivovara Starobrno iz glavnog grada Moravske Brna, koja je ove godine zeleni uskrsni specijal skuhala po sedamnaesti put bez pauze, ukljuůuju§i i prethodne dvije pandemijske godine (pretprošle je godine, kada su zbog lockdowna bili zatvoreni ugostiteljski objekti, punjeno u plastične boce i prodavano za ponijeti). I kuha ga svake godine sve više i više, jer se pivopije sve više navlače na taj preduskrsni štos i na Zeleni četvrtak traže zeleno pivo.

Ove godine skuhano je 3.435 hektolitara Zelenog piva, od čega je 350 hektolitara namijenjeno susjednoj Slovačkoj, gdje također raste potražnja za zelenim pivom. Zeleno pivo se tradicionalnog počinje točiti točno na zeleni četvrtak (ove godine to znači 14. travnja) i toči se dok ga ima.

Pivovara Starobrno priprema za svoje Zeleno pivo posebnu biljnu tinkturu, čija se recepturu drži u tajnosti. „Moramo dobro paziti na vrijeme kontakta biljaka s vrelom vodom, da bismo dosegnuli pravu kvalitetu- Precizno doziranje koncentriranog jakog uvarka je od početka naša poslovna tajna,“ rekao je majstor pivar i direktor kvalitete Jiří Brňovják. Tinktura se u pivo dodaje zajedno s hmeljem iz Žateca, a pivo fermentira osam dana, a nakon toga slijedi naknadna fermentacija na temperaturi od 1 stupanj. Na kraju se u pivo dodaje liker. Riječ je o likeru curacao, karakteristične plave boje, koja u reakciji sa žutom bojom piva daje ovom specijalu većinu njegove zelene boje.

Ujedno je to i točka prijepora, pa je pivovara više puta imala i posla s inspekcijama. Naime, u pivu ne bi smjelo biti alkohola koji ne potječe od fermentacije, a liker je upravo to – alkohol dobiven destilacijom, no svake godine Starobrno uredno kuha svoje Zeleno pivo na isti način.

Za one koji žele znati više:

Na zeleni četvrtak zeleno pivo

Zeleno svjetlo za zeleno pivo

Pivopije se ne smije varati

Irci na Patrika, Česi na četvrtak

Zeleno pivo za zelenu Šumavu

Uskrsne pivske boje

Pivsko jaje iznenađenja

Na zeleni četvrtak zeleno pivoNajnovije iz kategorije Proces proizvodnje
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće