KRAJ BOOMA CRAFT PIVOVARA

Korona označila prekretnicu

  Češka         P. N.         24.06.2024.
Korona označila prekretnicu

Donedavno smo svjedočili kako se u Češkoj svaki tjedan otvara po jedna nova mala nezavisna pivovara i kako se duže vrijeme na sceni pojavljuje pedeset novih godišnje. No, taj je trend zaustavila pandemija koronavirusa, a nakon nje on nije nastavljen, pa se sada u Češkoj svake godine otvara tek pokoja nova craft pivovara.

Otvaranje novih minipivovara u Češkoj izrazito je usporeno, javlja Češki radio. Dok je do pandemije covida svake godine pokretano pedeset craft pivovara, sada ih se otvara samo par. Tada se s pravom govorilo o craft revoluciji, no ona je zaustavljena pandemijskim padom potrošnje piva i posljedičnim rastom cijena pjenušave tekućine. Broj craft pivovara u Češkoj dosegao je 500, ali se on sada povećava tek neznatno.

Savez čeških pivovara i sladara objavio je da je i prošle godine pala ukupna potrošnja piva, a mijenjaju se i navike čeških pivopija – umjesto za kriglom u pivnici oni sve češće posežu za bocom u dućanu i on da piju kod kuće. Još prije petnaest godina na točeno pivo u ugostiteljskim objektima otpadalo je više od polovice ukupne potrošnje, a danas manje od jedne trećine.

Pivari se susreću s novim izazovima tražeći načine za privlačenje potrošača nazad u pivnice i za potporu otvaranju novih craft pivovara.

Foto Radniční pivovar Jihlava

Tagovi

Pivo   craft   Češka  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće