Kombajner a alkemičar

  Vrste piva         P. N.         08.08.2022.
Kombajner a alkemičar

Pivo finog i punog okusa a male količine alkohola, tako da ga se na ovim ljetnim vrućinama može popiti malo više, da dobro utaži žeđ i da ga u ugodnom društvu možeš piti cijelu večer bez straha da žeđ se obeznaniti – je li to tek pusti san, ili je moguće skuhati takav pjenušavi napitak. U češkoj pivovari Jadrníček tvrde da je njihovo pivo Kombajnista upravo to.

U svakom slučaju, pivovara iz malog grada Náměšť na Hané u okrugu Olomouc svojim pivom s osam posto slada u vrijeme žetve žitarica žanje ogroman uspjeh. Uz sve što mu pripisuju, on Čehe vraća u neka davna vremena, kada su se ljeti pile osmice s malim udjelom maligana, u slučaju piva Kombajnista (Kombajner) 3,5 posto.

Inače, u ljetnim mjesecima ova pivovara nudi sezonski uvarak Žnec (Žetelac) s deset posto slada i okruglih četiri posto alkohola. „Desetku kuha svatko, pa smo razmišljali kako bni bilo da mi probamo s nečim drugačijim, i tako je izbor pao na osmicu,“ kaže Luboš Jadrníček, majstor pivar pivovare Jadrníček. Rečeno, učinjeno! Osvježavajuće pivce za vruće ljetne dane ujedno je vraćanje u fokus pivopijske javnosti piva koje je bilo uobičajeno u vrijeme kada je Češka bila ekonomska velesila, koje su fasovali radnici u čuvenim staklanama i ljevaonicama željeza. Proizvodnja osmice je za majstore pivare veliki izazov i prava alkemija. Napraviti pivo s malo alkohola, a to znači i s malom količinom slada, a intenzivnog okusa i punog tijela iznimno je zahtjevno.

„Ako bi tko pomislio da to radimo tako da jače pivo samo razrijedimo vodom bio bi totalno u krivu. Ni slučajno,“ objašnjava Jadrníček. „Ovo je prava alkemija. Na slabijem pivu se vidi vještina majstora pivara, tu svaka greška strši do neba,“ smije se .

U proizvodnji piva je količina slada odlučujuća za krajnji rezultat, a ovdje „sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini“ iznosi točno osam posto (standard za češki lager je 12 posto). To je bila radost! Pivo je svjetlije, izvrsne pitkosti. Okus smo doradili dodavanjem hmelja,“ kaže majstor pivar i dodaje da su im ciljana populacija biciklisti i turisti. Prva varka od 3,000 litara u dva tjedna koliko je prošlo od početka prodaje već je gotovo istočena, a pivovara čuva par kegova za kombajnere iz okolice, koji su najavili da će doći na istoimeno pivo kad završe žetvu. I to je ovo ljeto sve, osmica se ove godine više neće kuhati, no odličan prijem garancija je da će se u tom kraju osmica Kombajnista tražiti i nagodinu.

Osmica očito postaje u Češkoj ponovno popularna, pa tako pivovara Jadrníček u olomouckom gradiću Náměšť na Hané nije jedina koja nudi niskoalkoholno pivo. Na području Moravske to je još pivovara Frankies iz Břeclava, a na drugom kraju Češke pivovara Harrachov, čija je Huťská osmička na jednom natjecanju osvojila nagradu u kategoriji desetke.

Pivovara Jadrníček utemeljena je godine 2014., no u gradu Náměšť na Hané tradicija proizvodnje piva seže čak u 1590. godinu. Craft pivovara Jadrníček nalazi se pukih sto metara od mjesta na kojem je bila stara pivovara, gdje danas još radi sladara. Pivovara Jadrníček posluje u sklopu destilerije koja radi od 2001. godine, a pivo se kuha klasičnom češkom tehnologijom. Sva piva su nefiltrirana i nepasterizirana a kuhaju četiri vrste piva koja su dostupna kroz cijelu godinu i 14 sezonskih i povremenih uvaraka.

Tagovi

Pivo   kombajner   alkemičar   8   Osmica   3   5 posto alkohola  


Najnovije iz kategorije Vrste piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće