REGIJA PER CAPITA

Koliko nam pije komšiluk?

  Europa         P. N.         28.12.2023.
Koliko nam pije komšiluk?

Po čijoj se nacionalnoj glavi stanovnika popije najviše piva na svijetu, to zna svaka pivopijska beba, jer su već desetljećima Česi nedodirljivi na vrhu top ljestvice, a znamo i da se Hrvatska na rang listi drži jako dobro – obično oko desetog mjesta. No, znate li kako po tom pitanju stoje naši susjedi iz regije, dakle ex-Yu zemlje? Evo kako.

Na Instagram stranici Geografski kutak podijeljena je interesantna mapa koja prikazuje ko su zapravo najveće pivopije u regiji, piše portal Klix.ba

Stranica Geografski kutak svakodnevno dijeli zanimljive podatke i infografike koje se tiču geografskih podataka kako vezanih za zemlje svijeta, a tako i regije.

Među posljednjim objavama na ovoj stranici odlučili su na mapi predstaviti ko su to najveće pivopije u regiji.

"Pošto će se u narednim danima vjerovatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu", naveli su uz objavu.

Na mapi je prikazan broj popijenih litara po glavi stanovnika godišnje, a na prvom mjestu u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije je Hrvatska gdje se godišnje popije 72,1 litar piva po glavi stanovnika.

Na drugom mjestu nalazi se Slovenija gdje se u prosjeku pije 69,7 litara godišnje po glavi stanovnika. Slijedi je Crna Gora sa 67,4 litra u prosjeku.

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu sa 63,7 litara po glavi stanovnika. Srbija je na pretposljednjem sa 62,2 litra po stanovniku, a ubjedljivo najmanje piva u regiji piju Makedonci gdje se godišnje u prosjeku popije tek 33,5 litara.Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće