Koji vjetar puše u češkom pivarstvu

Reportaže   |   Mato Pejić   |   19.03.2008.     2662

Koji vjetar puše u češkom pivarstvu

Minipivovare i pivski turizam, hitovi sezone i zalog budućnosti


Češka je već godinama na čelu svjetske ljestvice potrošnje piva po glavi stanovnika – brojku od 160 litara dragocjene tekućine per capita godišnje ne doseže niti jedna druga zemlja, a pojedini zli jezici govore da ove godine taj rekord nije dostignut samo zahvaljujući lošem vremenu, jer se manje pilo. Obično se u srpnju i kolovozu na tržište plasira dvostruko više piva nego u ostalim mjesecima, no ove godine nije bilo tako. Naime, Česi piju manje i samo je pitanje vremena kada će ih u utakmici za primat na popisu najboljih potrošača prestići Nijemci, Irci, ili tkogod drugi. Dotle čast Čeha kao nenadmašnih ispičutura brane – stranci, turisti, koji piju jednako bez obzira na vrijeme, i tako svakoj češkoj glavi pridodaju po 20 litara prosječne potrošnje piva.

A stranaca je u Češkoj svakim danom sve više, i to upravo onih koji dolaze radi piva, a pivski turizam postaje jedna od najvažnijih trendova češke suvremenosti. Strance privlači niska cijena i visoka kvaliteta češkog piva, jednako kao i njegova gorčina koja tjera kušača da nakon svakog politrenjaka posegne za novim. Kao šo se kaže – miriši na još. Agencijski podaci potvrđuju da je pivo drugi razlog dolaska turista u Češku, odmah nakon povijesnih znamenitosti.

To je jedna od trendova suvremenog češkog pivarstva. Drugi je – licenciranje pivnica. Prema ugledu na engleske pubove, koji se po čitavom svijetu opremaju po originalnom projektu, i češke pivovare počinju otvarati sve više i više vlastitih zaštićenih pivnica. Zatim, pivovare za proboj na tržište sve više koriste medije – od jumbo plakata do vlastitih novina. Sve je više pivskih specijaliteta kojima se privlače novi konzumenti, kao na primjer dvostruko filtrirano pivo, pivo s okusom voća, pivo miješano sa sokom, ili recimo rakija od ječmenog slada s 50 posto alkohola, koju proizvodi pivovara Malý Rohozec pod imenom Rohozečka pivska rakija… Jedan trend, a čini se da je to onaj koji prevladava, i zasigurno će obilježiti barem bližu budućnost češkog pivarstva, uočio sam prošloga ljeta tijekom boravka u istočno češkom gradiću Dodruški na jednomjesečnom ljetnom tečaju češkog jezika.

O tome je ova priča.

Iako monumentalna građevina lokalne pivovare ponosno stoji u solidnoj građevinskoj kondiciji i priprema se za skoro ponovno kuhanje piva, trenutno služi samo za proizvodnju slada, a tradicionalni Rampušak po kojem je dobruška pivovara poznata i čiji korijeni sežu čak do predaleke 1320. godine, sada se kuha u pivovari Hlinsko. Pivovara Dobruška posljednji kotao skuhala je još podaleke 1991. godine. Za posjetu muzeju u Novom Městu nad Metuji, pripovijedali su nam o klaviru Bedřicha Smetane, koji je djetinjstvo proživio u tom gradu, budući da je njegov otac bio majstor pivar u lokalnoj pivovari. Međutim, ni ta pivovara ne radi, i to još od 1880. godine, a lako sam i brzo doznao da je u nedalekoj okolici zatvoreno čak 18 pivovara.

Najveći broj pivovara ugašen je između dva svjetska rata, ali neke su prestale raditi mnogo kasnije, pa ča i u vrijeme privatizacije, denacionalizacije, kapitalizacije i globalizacije, koje su u češku pivsku industriju unijele novac svjetskih megakompanija iz Japana, Južnoafričke republike, Belgije i Velike Britanije. Proces okrupnjavanja i prestrojavanja koji je izazvao strani kapital stavio je posljednjeg desetljeća proteklog milenija ključ u bravu u 14 pivovara, pa ih je na početku novog tisućljeća bilo 65, ali trend pada nastavlja se i dalje.

Unatoč tome najnoviji podaci kazuju da u Češkoj republici danas posluje i uredno kuha dragocjenu tekućinu ni manje ni više nego 104 pivovare. To međutim ne znači da su sva propala mjesta za kuhanje soka od ječmenog slada oživjela preko noći, ona su uglavnom ostala zatvorena, ali umjesto njih na sceni su minipivovare, ili mikropivovare, koje po čitavoj zemlji niču na svakom koraku, tako da ih je sada 48, odnosno polovica ukupnog broja čeških pivovara. Neke su od njih instalirane u zgradama bivših pivovara, koje su novi vlasnici zatvorili i proizvodnju preselili na drugo mjesto. Sada se tu kuha lokalno pivo kojeg su se novi vlasnici odrekli da bi se na miru mogli posvetiti hiperprodukciji ogromnih količina nekog od piva zvučnog stranog imena. Nasuprot tomu, mini pivovare često kuhaju pivo samo za svoju vlastitu pivnicu, a eventualno za još poneku ili za tu i tamo pokoji dućan.

Svjetski bum minipivovara zapravo traje neprekidno već 40 godina, od trenutka kada je tadašnji apsolvent Fritz Maxtag, želeći sačuvati djelić mjesne povijesti, kupio zatvorenu pivovaru Anchor u američkom gradu San Francisku u Kaliforniji. Njegov su primjer slijedili i brojni drugi, i za čas je diljem kontinenta podignuto na stotine sličnih malih pivovara. Renesansu minipivovara u Engleskoj sedamdesetih godina potaknuo je i podupirao Terry Jones iz skupine Monty Python, i tako vratio dignitet i popularnost nepravedno zapostavljenom pivu porter. Na taj je način ustanovljen princip koji je postao zalog budućnosti i smisao novog života pivske industrije: dok veliki nastoje pivu na novoosvojenom području dati svjetski okus i unificirati ga, izjednačiti sa svim drugim markama globalnog značaja, misija malenih je da očuvaju raznovrsnost pivske ponude kuhanjem piva koje ljudi traže i vole – njihovih malih seoskih piva i pivskih specijaliteta, posebno onih tradicionalnih. Prema prilagođenoj ekološkoj maksimi Misli globalno, pij lokalno, dok ljudima daješ ono što vole, ne moraš se bojati za svoju egzistenciju.


Što se tiče Češke republike, procvat minipivarstva nije nikakvo otkrivanje tople vode, nego puki povratak korijenima. Bavarska, recimo, ima čitavih 900 pivovara, a najviše upravo takvih malih seoskih pivničkih pivovara, koje su važna tradicija toga kraja, a jednako je u Češkoj, gdje je jedna od najstarijih pivovara upravo – minipivovara. To je pivovara U Fleku, osnovana još u srednjem vijeku, godine 1490. U medvidku je minipivovara koja radi od 18. stoljeća, upravo na mjestu na kojem su pivovara i sladara bili od godine 1400. I tako dalje.

Međutim, pored tih spomenika povijesti češkog pivarstva, turisti veoma rado posjećuju također i posve nove minipivovare, na primjer onu u praškom Strahovu. Jasno je da je u Pragu nemoguće mimoići povijest, pa je i ta samostanska pivovara, izgrađena 2001. godine, podignuta na istom mjestu na kojem je pivovara bila i u 12. stoljeću. Tako se krug još jednom zatvara, a daje doprinos priči o prosperitetu koji u Češkoj donosi spajanje tradicionalnih minipivovara s pivskim turizmom.

Dakako, pivarci tu situciju koriste i za otvaranje sve više i više pivskih muzeja, kako općenitih, tako i specijaliziranih, što je daljnji mamac za turiste, ali to je tema za neku drugu priču. U ovoj, koja je već dupkom puna, predebela i predugačka, mjesta ima tek za još jednu rečenicu dobrog savjeta: budete li u pirlici, kušajte u Štramberku pivo Trubač, u Hlučinu Avar, u Kopřivnici Lašský vulkán, u Přiboru Freudovo pivo, a u Pragu, na primjer, Novogradsko nefiltrirano pivo s kvascem.


POVIJESNI KRKLJANAC OKO DOBRUŠKE

Pivovare pokleknule nakon pola tisućljeća

Ne samo da je na ne baš velikom prostoru oko Dobruške nekad bilo čak 18 pivovara, nego su neke spadale među najstarije češke pivovare, a pojedine pivovare pokleknule su nakon pola tisućljeća rada. Brojne su pivovare utemeljene u 15. i 16. stoljeću, a ona najstarija, upravo u Dobruški iz 1320. godine ima još stariju prethodnicu iz godine 1235. Zatvorene pivovare bile su u selima Borohrádek, Častolovice, Česká Skalice, Hronov, Jaroměř, Josefov, Kostelec nad Orlici, Kvasiny, Olešnice, Opočno, Potštejn, Rokytnice, Rychnov nad Kněžnou, Třebechovice pod Orebem, Vamberk, Skalka, Tošov i Kunštat. Jedina pivovara s dugog popisa pivovara toga kraja koja još uvijek radi je ona u Nachodu, a u njoj se kuhaju odlična piva marke Primator.


NAJMANJA EUROPSKA PIVOVARA NALAZI SE U ČEŠKOJ

Jiři Jelínek iz Sentica osvaja pivom s dodatkom meda

U Češkoj republici je i službeno najmanja pivovara u Europi, ona Jiřija Jelínka iz Sentica kod Brna, koji proizvodi samo 300 hektolitara godišnje. Gospodin Jelínek je izučeni majstor pivar, ali se u svojoj profesiji nije uspio zaposliti, pa je prije desetak godine počeo kuhati pivo za susjede. Pivovara je smještena u garaži, a Jelinek svom neobičnom pivu nazvanom Kvasar dodaje med. Pivo je tako traženo da ga je Jelínek morao zaštititi patentom, a licencu je prodao nedalekoj pivovari Černa hora, koja Kvasar kuha povremeno. Zahvaljujući prijatelju koji živi u Havličkovom Brodu, autor ovog teksta često ima priliku posvjedočiti o izvrsnosti toga piva, koje gospodin Jelínek puni u donesene plastične boce.Tekst je originalno objavljen na češkom jeziku pod naslovom KTERY VÍTR FOUKA V ČESKEM PIVOVARNICTVÍ Minipivovary a pivní turismus, sezonove hity a zárukabodoucnosti u tjedniku Jednota, koji izdaje Savez Čeha u Daruvaru, 2006. godine


Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Chanoinat-Castaza - Les Teigneux_31.jpg
Chanoinat-Castaza - Les Teigneux_31.jpg

Najnovije iz kategorije Reportaže