ČEŠKI GIGANT BEZALKOHOLNIH NAPITAKA

Kofola ide i na tržište piva

  Češka         P. N.         23.11.2023.
Kofola ide i na tržište piva

Češki proizvođač bezalkoholnih napitaka Kofola, veliki igrač, koji u toj branši vlada srednjom Europom, ulazi i u posao s pivom, objavili su ovih dana češki mediji. Kofola, naime, kupuje većinski udio u pivskoj grupaciji Pivovary CZ Group, koja obuhvaća pivovare Holba (Hanušovica), Zubr (Přerov) i Litovel. Kofola je prisutna i na našem tržištu kao vlasnik Studenca.

Po licenciji Kofola proizvodi i distribuira napitke Royal Crown Cola i Orangina, ekskluzivni je distributer marki Evian i Badoit za Češku i Slovačku te tradicionalne izvorske ljekovite mineralne vode Vincentka za češke maloprodajne lance i sektor gastronomije, čitamo na portalu Privredni dnevnik. Od početka 2015. godine Kofola je također ekskluzivni distributer proizvoda Rauch za tržišta Češke i Slovačke. Grupacija uključuje i mrežu UGO, koju čini više od 82 UGO barova sa svježim voćnim i povrtnim sokovima te barova sa salatama u Češkoj i Slovačkoj. Kofola je 2017. kupila proizvođača voćnih i biljnih proizvoda Premium Rosa, a najnovija je akvizicija tvrtka LEROS, tradicionalni češki proizvođač proizvoda od ljekovitih trava, i slovačka mineralna voda Kláštorná.

Slovensko je poduzeće Radenska 2015. postalo član grupacije Kofola. U 2016. godini portfelj tradicionalnih mineralih voda Radenska te voćnih napitaka Ora i Oaza upotpunjen je popularnim hrvatskim markama pića Nara, Inka i Voćko. U 2016. Radenska je postala proizvođač i distributer napitaka Pepsi, Mirinda i 7Up za hrvatsko tržište, a iste je godine Kofola kupila hrvatsku tvrtku Studenac zajedno s njenim portfeljem koji se sastoji od mineralne vode Lipički Studenac, izvorske vode Studena i sirupa Lero. 

Inače, Kofola je nastala 1959. godine kao nadomjestak za Coca Colu, koja se u socijalističkoj Čehoslovačkoj nije mogla dobiti. Domaći pandan rađen je po uzoru na američku napast s 14 raznih biljaka i s prevladavajućim okusom slatkog korijena (sladić, gospino bilje, češki – lékořice). Kofola je u Čehoslovačkoj bila ono što je u Jugoslaviji bila Cockta, koja se proizvodila od 1953. s 11 trava i prevladavajućim okusom šipka.

U međuvremenu, Kofola je postala div koji pokriva ogromno tržište i sada se, eto, širi i na sektor pivarstva. Cijena najnovije transakcije nije objavljena, javljaju češki mediji, uz ostale i portal Novinky.,cz, dodajući da akviziciju još mora potvrditi nacionalni Ured za zaštitu tržišnog natjecanja (ÚOHS).

„Važno nam je da se očuva zanatska tradicija kuhanja piva, stabilni odnosi s kupcima, isporučiteljima sirovina i zaposlenicima, kao i društvena odgovornost firme – sve to bili su važni kriteriji prilikom pregovora o prodaji i sretni smo što smo našli takvog partnera, koji će nam pomoći očuvati i dalje razvijati kvalitetu naših piva, te ujedno ojačati njihovu tržišnu ekspanziju,“ rekao je potpredsjednik uprave tvrtke Pivovary CZ Group Jaromír Dvorský.

Pivovary CZ Group zauzima peto mjesto po tržišnom udjelu piva u Češkoj. U svojim pivovarama u Hanušovicama, Přerovu i Litovelu zapošljava gotovo 500 ljudi a više od 130 godina kuha piva marki Holba, Zubr i Litovel.

Tagovi

Pivo   Kofola   Zubr   Holba   Litovel   Studenac   Radenska  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće