MAMURLUK ILI DAN POSLIJE

Klin se klinom izbija?

  Pivske raznolije         P. N.         26.12.2023.
Klin se klinom izbija?

Ako ste sinoć proveli jednu od onih nezaboravnih večeri koje se ne sjećate, jutrošnja teška glava, suha usta, neugoda u utrobi i teški umor, te osjećaj da svi oko vas urlaju, od čega vas boli mozak rječito i nepogrešivo postavljaju dijagnozu – mamurni ste zbog pretjerane konzumacije alkohola.

Mamurluk ima natuknice u debelih učenim rječnicima, posvećene su mu mnoge stranice i elaborati znanstvenih institucija a ima i članak na virtualnom sveznadaru Wikipediji u kojem uz ostalo stoji: Mamurluk ili veisalgia je skup simptoma povezanih s konzumacijom alkoholnih pića. Najčešći simptomi su glavobolja, mučnina, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlo i zvuk. O tome koliko jak i neugodan će mamurluk biti ovisi koliko se i kojeg alkohola unijelo; o općem stanju organizma, spolu i obroku prije unošenja alkohola. Razlozi nastajanja mamurluka još nisu potpuno poznati. Veisalgia dolazi od norveške riječi kveis, što znači „osjećaj boli nakon razvrata“, i grčke riječi algia, što znači „bol“.

Postoje i mnoge terapije, odnosno načini da se posljedice mamurluka ako baš i ne uklone, a ono barem ublaže, od vode, rasola i vitamina, pa do alkohola – po onoj da se klin izbija klinom. I tu su svoje rekli i medicinska znanost, ali jednako dobro i narod. Mamurluk i kako ga steći tema je brojnih pučkih mudrolija, a jedna zdravoseljačka definicija (kratko i jasno) kaže: sinoć momo, jutros govno.

Puno smo se njime bavili i mi sami, jer kako je ovo stranica posvećena pivu, tako nam je dužnost sugerirati pivopiji kako da si pomogne kad pretjera s uživanjem u dragocjenoj tekućini. A ima tu i mnogih zanimljivosti koje čovjek s užitkom pročita ako i nije mamuran – od informacije o postojanju muzeja mamurluka i to ni manje ni više nego u Zagrebu, pa do istoimene filmske franšize, mnoštva pjesama na dotičnu temu i proglašavanja nacionalnih dana mamurluka, a oni se kreću od Nove godine do Štefanja, jer dobar datum za „Dan mamurluka“ je svaki dan koji dolazi nakon kakvog praznika, koji je dobar razlog za nazdravljanje.

Zato smo iz našeg arhiva probrali par tekstova i za one mamurne i za one koji će to tek postati. Pa se zabavite uz to simpatično štivo. Ili pronađite prijeko potreban savjet.

Za one koji žele znati više:

Kako pregurati dan poslije

Trovanje izliječili pivom

Za one koji žele znati još više:

Oprez – mamurluk

Dan mamurluka

Za one koji žele znati sve

Pivo i mamurluk

Za one koji misle da već znaju sve:

Liječenje mamurlukaNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće