Klima šteti bavarskom hmelju

  Njemačka         P. N.         17.02.2022.
Klima šteti bavarskom hmelju

Za bavarski hmelj vijesti nisu dobre. Sve veći broj toplih dana tijekom ljeta šteti biljkama – postaju osjetljivije na bolesti i napade štetnika. Kao da već nema sasvim dovoljno negativnih trendova koji utječu na stanje u pivarstvu, sada još dolazi i nova pošast.

Hmeljna buha ili obična koprivina grinja dobivaju premalo pažnje u dokumentima državne poljoprivredne politike. No, ta su dva nametnika trn u oku bavarskih proizvođača hmelja, pa oni uporno stavljanju na dnevni red Odbora za poljoprivredu bavarskog parlamenta pitanje njihova suzbijanja.

Hmelj je jedna od najvažnijih poljoprivrednih kultura u Bavarskoj – uzgaja se na 17.000 hektara. Uostalom, to je sirovina za jednu od najvažnijih namirnica u toj njemačkoj pokrajini – pivo. A razlog problema s hmeljem su – klimatske promjene, pokazuje izvješće bavarskog ministarstva poljoprivrede, izrađeno na zahtjev kluba zastupnika SPD-a, čitamo u minhenskom dnevniku Merkur.

Dok su klimatski podaci bili relativno stabilni do početka 1990-ih godina, nakon toga je prosječna godišnja temperatura porasla za stupanj i pol, a prosječno trajanje sunčanog vremena za više od 100 sati. Sve veći broj vrućih dana znači značajan stres za hmelj. Jer čak i ako je vegetacijski period u nekim slučajevima produžen, hmelj u tim uvjetima ranije cvjeta, što smanjuje prinos, a i kvaliteta pati. Osim toga, biljke postaju osjetljivije na bolesti i najezdu štetnika - na primjer od hmeljne buhe ili obične koprivine grinje.

„Naše najvažnije oružje protiv utjecaja klimatskih promjena u nasadima hmelja su promjene u uzgoju,“ rekao je predstavnik Ministarstva. Nove sorte porijeklom iz SAD-a bolje se nose s klimatskim uvjetima. No, morali bi ih prihvatiti i pivovare. Međutim, do sada se to preispitivanje odvijalo veoma sporo. Osim novih sorti, morali bi se stvoriti i ekološki prihvatljivi sustavi za navodnjavanje kako bi prkosili nedostatku oborina, dodaje.Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće