Pivnica.net
Banner

Pivarska industrija

Klima i recesija smanjuju potrošnju piva

Marinko Petković   |   14.07.2009.     1509

Klima i recesija smanjuju potrošnju piva

Kako smo na nizu primjera već vidjeli, pivovarama se loše piše. Za razliku od drugih, mi imamo čak dva krivca – loše vrijeme i ekonomsku krizu. U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad potrošnje piva u Hrvatskoj, prije svega zbog lošeg vremena, za pet posto, a do kraja godine zbog recesije, ali i smanjenog broja turista taj bi pad mogao biti 10 posto, piše Marinko Petković u današnjem Vjesniku.
Pero Ivanković, predsjednik HGK-ove grupacije proizvođača piva, slada i hmelja, kazao je da se na smanjenu potrošnju piva na domaćem tržištu, osim lošijeg vremena, negativno odrazila i recesija, pa kad se sve zbroji, pad potrošnje iznosi pet posto.
Dodao je da je lani u isto vrijeme bilo ljepše vrijeme, ali i Europsko nogometno prvenstvo, pa je i potrošnja piva bila veća, posebno na otvorenim terasama gdje je pivo, ovisno o uspjehu »vatrenih«, teklo 'u potocima'.
Inače, prosječna potrošnja piva u Hrvatskoj je 85 litara po stanovniku godišnje. Prema tom podatku, kaže Ivanković, Hrvatska je pivarska zemlja koja je potrošnju piva povećala u posljednjih 18 godina za tridesetak litara.
Ivanković smatra da je dolazak velikih svjetskih igrača u proizvodnji piva u Hrvatsku, a došla su tri takva, puno pridonio povećanju proizvodnje, ali i potrošnje piva.
Primjerice, velike reklamne kampanje, poseban marketing, sponzorstva i ambalaža boca i gajbi, sve je to imalo utjecaja na povećanu potrošnju piva. »Nešto slično sada se događa i u zemljama bivše istočne Europe«, napominje Ivanković.
Otprilike istu potrošnju piva kao i Hrvati imaju i zemlje u našem okruženju, u prvom redu Slovenija, Austrija i Mađarska. Srbija i BiH imaju registriranu potrošnju od 65 litara piva po stanovniku, dok Francuzi i Talijani piju manje piva (35 litara).
Prosječna potrošnja piva u svijetu je oko 64 litre. U Njemačkoj je to 110 litara, a u Češkoj - 160 litara.
U Zagrebačkoj pivovari, koja posluje u sastavu Anheuser-Busch InBev, kažu da je prema izvještajima Grupacije pivara domaće tržište piva u padu u odnosu na isti period protekle godine.
S druge strane, Zagrebačka je pivovara u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast tržišnog udjela od dva posto u odnosu na isti period u 2008.
Udio na tržištu piva Zagrebačke pivovare za prvi kvartal iznosi 41,8 posto. Ukupna prodaja piva Zagrebačke pivovare, uključujući izvoz, u prvom tromjesečju povećan je za 7,9 posto u odnosu na isti period 2008. godine. …
 
 

 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija