Pivnica.net
Banner

Velika češka pivska knjiga

Klášter Hradiště

Zdeněk Susa   |   07.10.2009.     3301

Klášter Hradiště
Tko se u Klašterskoj pivovari unaprijed najavi, može razgledati pogone proizvodnje piva, a doznat će štošta ne samo o tehnologiji proizvodnje piva, nego i o povijesti pivovare.1 Samo ne smije povjerovati u tvrdnju da je ovdje pivo počeo kuhati Jiři iz Labuane godine 1570. Već smo ustvrdili da su tu sasvim sigurno pivo kuhali cistercitski redovnici još prije 1420. godine i da su poslije svoje umijeće prenijeli u Podkovanj na vlastelinstvo svoga patrona gospodina Bohuša iz Kovanje i na Frydštejn.
Isto tako možemo pronaći mnoge zanimljive stvari o gospodinu Budovcu. Taj hvale vrijedni plemić – prije nego li je u poodmakloj životnoj dobi skraćen za glavu – očito je bio štovatelj dobrog piva, ne samo samostanskog. Sačuvan je podatak da se u mazhauzu* njegova doma u Týnskoj ulici, pored kuće Kod prstena, gdje je živio kad je bio u Pragu, točilo pivo i vino. Časni starac i glasoviti češki brat, djelovao je tako i kao gostioničar.
Nakon razgledanja pivovare preporučujem da se gostu pokaže podrumska restauracija i špilja, uklesana u stijeni na kojoj su stajali gradište, samostan i dvorac a na kojoj danas caruje pivovara. Okruženje je naprosto jedinstveno, gosti mogu sami točiti samostansko pivo, koje se dovodi izravno iz pivovarskih podruma. Ovdje se održavaju najrazličitiji skupovi i društveni događaji, pa čak i svadbe, koje imaju tu pogodnost da se obred vjenčanja, svečana večera i svadbena zabava mogu prirediti u istom prostoru, bez potrebe da se nekamo prelazi. Prostor špilje je tako sugestivan da se ponekad naziva „hramom u kamenu“.2 Od pravog hrama razlikuje se po jednom detalju – tamo gdje na čelu lađe u hramu stoji oltar, ovdje se koči moćno ložište, gdje se obično okreće prase na ražnju.
Nakon obilaska Kláštera imamo dvije mogućnosti, kako nastaviti putovanje. Oni manje spremni mogu se vratiti na noćenje u Mnichovo Hradište i ujutro doći vlakom u nedaleke Přišovice. Odatle su samo dva kilometra lagane šetnje do pivovare u Svijanima. Oni više skloni sportu mogu se rekreirati na kupalištu u obližnjoj Donjoj Bukovini (tri kilometra od Kláštera) i prenoćiti tamo; tamo je i jako lijepa pivnica, u kojoj se toči samostansko pivo. Ranom zorom mogu krenuti u Svijane. Putem mogu u Neveklovicama pogledati drvenu kuću u kojoj je točio pivo moj pradjed, a u Sezemicama (nakon devet kilometara puta) mogu posjetiti zanimljivu mini pivovaru. Do Svijana im ostaje još oko šest kilometara, što znači da će doći prilično umorni, ali će tim više zaslužiti okrepu u tamošnjoj pivovarskoj restauraciji.
 Ona mini pivovara u Sezenicama, utemeljena godine 1999., zove se Privatna gostioničarska pivovara K & N, što je skraćenica imena vlasnika, gospode Koštaka i Němeca. Kuhaju tamni lager Sezemički čarobnjak i polutamni specijalitet Millenium iz Sezenica. To je jedna od naših najmanjih pivovara, s proizvodnjom od manje od stotinu hektolitara godišnje. Funkcionira nekomercijalno, što znači da pivo možete kušati samo ako se prethodno telefonski dogovorite s vlasnicima.
 
1 U Klášteru se kuha sedam vrsta piva, kapacitet je 97 tisuća hektolitara.
2U klášterskom „hramu u kamenu“ već tradicionalno održava se svečana godišnja skupština OBC (Old Beer Club), na kojoj se podnosi izvješće o radu Kluba, ali i objavljuju pohvale, ukori i kazne.
*Mazhauz (njemački Maßhaus) je velika prostorija, koja zauzima cijeli prednji prostor prizemlja gotičkih jednokatnih zgrada gotičkih ili renesansnih građanskih domova. Taj se prostor koristio za točenje piva, ponekad za kakvu trgovačku djelatnost ili obrt. Taj se prostor nije grijao, a funkcionirao je i kao komunikacijski čvor, iz kojeg su vodile stepenice u stambeni dio zgrade i u podrum.
 
Preveo Mato Pejić

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Muž pijanica – žena mučenica
Makedonska izreka

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga