PLANOVI CARLSBERGA

Kinesko tržište i skupa piva

  Carlsberg         P. N.         18.02.2024.
Kinesko tržište i skupa piva

Na početku kineske godine zmaja, ta se golema i mnogoljudna zemlja trese pod teškim koracima danskog slona. Multinacionalna pivarska kompanija Carlsberg, naime, zacrtala je kao ovogodišnji plan povećati prodaju većim ulaganjima na kinesko tržište i većom ponudom skupljih piva. Investitorima su se svidjeli predstavljeni planovi, pa su dionice kompanije porasle za pet posto.

Danska multinacionalna pivarska grupacija Carlsberg, čiji su najpopularniji brendovi Carlsberg, Holsten, Neptun, Kronenbourg 1664 i Grimbergen, trenutno je treća najveća pivarska kompanija u svijetu po prihodima (po proizvodnji je, sa 102,4 milijuna hektolitara piva godišnje, četvrta, iza AB InBeva, Heinekena i kineske kompanije China Res. Snow Breweries).

Dionice Carlsberga prošlog su tjedna porasle 5 posto jer su ulagači pohvalili planove uprave danske pivovare da se više usredotoči na odabrana tržišta, posebice Kinu, prenosi Reuters. Carlsberg je izvijestio o prihodima koji su nadmašili prognoze, iako su njegova očekivanja o rastu operativne dobiti u 2024. bila ispod očekivanja mnogih analitičara. Carlsberg je u utorak povisio svoje ciljeve za 2027. za prihode i rast operativne dobiti nakon što je novi izvršni direktor Jacob Aarup-Andersen pregledao strategiju svog prethodnika, ali je dao nekoliko detalja o tome kako će postići svoje ambicioznije ciljeve.

Aarup-Andersen rekao je novinarima u srijedu da je Carlsberg tijekom proteklih nekoliko izazovnih godina s pandemijom COVID-19 i ratom u Ukrajini bio defanzivan. Ali sada bi mogao ubrzati svoje dugoročne planove. "Vidimo jasne prilike za nova ulaganja i ubrzanje dugoročnog rasta", rekao je. Ta ulaganja uključuju veću potrošnju na marketing za njegov portfelj skupljih piva, daljnji prodor u druge kategorije kao što su cider i hard seltzer i udvostručenje širenja u Aziji, posebice Kini, njegovom najvećem tržištu.

Samo u 2024. Carlsberg očekuje povećanje prodaje i ulaganja u marketing za više od 10%, pri čemu će većina te potrošnje biti posvećena Kini i Vijetnamu, premium markama i digitalnim projektima. Međutim, u 2024. očekuje organski rast operativne dobiti između 1% i 5% u 2024., znatno ispod očekivanja nekih analitičara.

Laurence Whyatt, analitičar u Barclaysu, rekao je da tvrtka ima reputaciju po tome što postavlja konzervativnije smjernice na početku godine i kasnije ih nadograđuje, ali trenutne smjernice sugeriraju da bi Carlsberg mogao imati problema s postizanjem procjena. "Možda smo previše optimistični", rekao je o svojoj prognozi rasta operativne dobiti od oko 12%. Carlsbergovi ciljevi rasta za 2027. bili su ambiciozniji, nastavio je, ali se činilo da počivaju na još nejasnim čimbenicima kao što je oporavak kinesko gospodarstvo. 

Tvrtka je izvijestila o porastu prihoda od 4,7% u 2023. na 73,59 milijardi danskih kruna, tijesno nadmašivši 73,31 milijardu koju su očekivali analitičari, pokazali su podaci LSEG-a.Najnovije iz kategorije Carlsberg
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće